• 瀏覽: 19,636
  • 回覆: 213
+11
現年73歲的卓百德,自1988年初起曾為摩根士丹利之董事總經理和顧問總監,曾擔任之職能包括區域研究部主管、區域策略師及區域物業研究部主管。雖然他在新西蘭出生,但長居香港幾十年,其中文名也是由他自己去改,多年來見證香港樓市變化,對香港住宅質素更有深切體會,坦言目前港樓遠遠不及新加坡,原因在於港府一直拒絕加大土地供應。

希望D高官翻睇幾次春晚《坑》,
浪費海洋生態、數千億及十幾年時間,
為的唔想觸碰土地問題這個坑。
新界西北又不是沒地,看看深圳城中村的處理方法

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/產經/odn-20230125-0125_00202_002/香港不愁無地-抨明日大嶼嘥錢

大把農地中地係手諗住高價出貨當然唱反調啦

地主想當政府係水魚,天價賣地呀,政府有少少腦都寧願填海啦。世界各國填海造地都無人反,係香港填海先會日日有人嘈。

一睇標題已經估到一定係「反政府地產打手」東方日報,算把啦你!

引用:
原帖由 eliskw 於 2023-1-25 05:28 發表
地主想當政府係水魚,天價賣地呀,政府有少少腦都寧願填海啦。世界各國填海造地都無人反,係香港填海先會日日有人嘈。
港英時代收農地易如反掌,原因係規則由政府定,
又有現成土地收回條例,政府唔認真去辦,真係收唔到,
就如《坑》劇一樣!
至於明日大嶼,見到係由幾塊填海區組成,而唔係單獨一塊陸地,哈哈

引用:
原帖由 Boris2600 於 2023-1-25 04:04 發表
現年73歲的卓百德,自1988年初起曾為摩根士丹利之董事總經理和顧問總監,曾擔任之職能包括區域研究部主管、區域策略師及區域物業研究部主管。雖然他在新西蘭出生,但長居香港幾十年,其中文名也是由他自己去改,多年來見證香港樓市變化,對香港住宅質素更有深切體會,坦言目前港樓遠遠不及新加坡,原因在於港府一直拒絕加大土地供應。

為的唔想 ...
有地係唔係要甘迫?比你用晒咩棕地灰地,好唔好? 地鐵應付唔到,巴士上唔到。公園都堆晒人。

填海造新土地味好咯。人口密度無甘高咯

引用:
原帖由 Boris2600 於 2023-1-25 06:33 發表

港英時代收農地易如反掌,原因係規則由政府定,
又有現成土地收回條例,政府唔認真去辦,真係收唔到,
就如《坑》劇一樣!
至於明日大嶼,見到係由幾塊填海區組成,而唔係單獨一塊陸地,哈哈
港英時代填屯門,填佐敦,填沙田,填將軍澳
就係唔敢攪新界佬。

你完全唔知歷史

早前是希慎興業地產商,今天又換個身份出來
https://www.hysan.com.hk/zh-hant/about/leadership/卓百德/

地產佬收收埋埋咁多農地, 政府一聲唔玩佢地就血本無歸了

行外人話填海嘥錢就係七頭
行內人話填海嘥錢就係仆街
班地主已經將收地成本叫到比填海高
不得已搵班仆街出黎阻住政府填海,等自己賺多D

而且填海係新增土地,收地?收粽地就少左產業,收農地都少左塊田
除非係發展林地同濕地,官地唔洗錢,唔係點都唔好過填海
至於移山,香港可以發展既高地已經發展到盡了,無得再移,已經連岩洞都用埋

引用:
原帖由 Boris2600 於 2023-1-25 04:04 發表

為的唔想 ...
係咪有戇鳩仔唔知深圳填海面積有幾大?

地嘅位置決定其價值,明日大嶼先係好位置起公屋都方便市民工作,西北起公屋啲居民會攞綜援。

引用:
原帖由 oyear 於 2023-1-25 07:55 發表

港英時代填屯門,填佐敦,填沙田,填將軍澳
就係唔敢攪新界佬。

你完全唔知歷史
明日大嶼同屯門沙田等都係沿岸河口陸基等比較就有問題,唔係又點會咁貴
要比較的是赤𩶘角𡷊,但只係想起關西機場大沉降

其實填海唔緊要,只要翻到本就可以,最怕填左d地無經濟效益,政府無錢賺姐。

引用:
原帖由 Boris2600 於 2023-1-25 09:03 發表

明日大嶼同屯門沙田等都係沿岸河口陸基等比較就有問題,唔係又點會咁貴
要比較的是赤𩶘角𡷊,但只係想起關西機場大沉降
平過收地就得

係咪有戇鳩仔以為收地唔洗錢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]