• 瀏覽: 56,624
  • 回覆: 334
  • 追帖: 3
+5
引用:
原帖由 cwh155 於 2023-1-24 08:40 發表
不是基本知識嗎?
「基」本知識?呆灣唔係「基」遇處處, 「基」緣巧合, 「基」會難逢…. 嗎?

引用:
原帖由 秋風冷雨 於 2023-1-24 10:44 發表

冇話想幫任何一方講說話,如果佢6個人可以同時進店,是會叫6碗還是仍然是3碗?現在因為唔可以同時進店(因為有小朋友不能進店要照顧),與叫3碗同6碗其實沒有衝突,而巧合的是,三個人在入面都咁啱只吃半份,再接力。
誠如呢度網友咁講,都係想試下味啫,唔好浪費,咁我認為應該同店家事先說明,是否比較穩妥?我係好同意你嘅講法,為何不轉場?旅遊都係想玩得開心,唔明點解要搞成咁。至於另有網友講唔好食,咁口味嘅野, ...
人地店一早已表明唔招待20歲以下,所以,“唔可以同時進店”呢個係客人自己問題,我自己結論係,事件冇對與錯,但客人責任比店家更大

引用:
原帖由 lam4451 於 2023-1-24 18:11 發表
呢啲好似澳牛果類西店,幫襯既都係犯賤。
快靚正!咪阻住晒!咪多聲氣!係腥港特色。

要服務去四貴酒店龍境軒食!

引用:
原帖由 瘋狂爽快的花市 於 2023-1-24 17:34 發表
吾系錢的問題,去旅行想盡量吃不同種類的食物,人的食量又有限,咪每人每樣試少少law,甘每次亦只有三人在鋪內,對店家有何損失,反而班呆仔上網唱人就小家la
先唔講對與錯,其實你個論點,店家係有損失,因為你中途換人,時間一定長咗,一般拉麵小店係得三幾個位,一定係turnover快先有賺

而且,拉麵大部份都係一上檯熱辣辣先好食,“色香味”既香就係熱先最香,你中途換人,後面果個食既已經唔係個麵最好既狀態,你食客唔介意啫,但店家都未必想你“試”一個凍咗既麵

都係果句,人地一早寫明20歲以下唔俾入,自己有小朋友要照顧,最好就轉場,咁就冇爭拗

米又味精湯

周街都係拉麵  去間有六人枱咪唔會咁

垃圾國家專出垃圾

引用:
原帖由 蒲精之精 於 2023-1-24 18:07 發表
其實你班自稱成Q日去日本,叫日本做鄉下D契弟契妹,知吾知日本拉麵店,可以叫ハーフラーメン㗎。

即係香港叫扣底,一半麵底㗎。
話怕食吾晒一碗,味叫half囉,平一二百円。

成班戇鳩鳩,仲話返鄉下。
台灣人鍾意講性價比,計過數兩個人食一碗先底!

600日圓一碗平到飛起,咁都要兩個人食一碗,只可以講客人窮店家小氣,可以話係惺惺相惜

引用:
原帖由 productdesigner 於 2023-1-24 11:24 發表

世界大同,鄉講刀有4人食單人火煱開心Share
有問題嗎?又唔係任食,話之我十個人分享吖。

抬彎人無錢便唔好學人去旅行,影衰晒華人。

人哋細鋪小本經營,寫到明唔接咩客應該係有原因,唔啱大可以唔入去。入去又要啊支阿咗為咩呢。帶小朋友去其他大鋪食唔得架咩

引用:
原帖由 曲明 於 2023-1-24 15:22 發表

答我三條問題
咁佢係唔係有排隊先?
六個人都排你前面?
後面嘅人又損失咗D咩先?
最少損失麵店嘅形象囉。

比其他人覺得,呢間麵店係專招呼D死乞兒,窮能入去食囉。

可以嗎?

小題大作, 毫無新聞價值 !

引用:
原帖由 man78912 於 2023-1-24 20:46 發表
正宗窮L遊,見者流淚
臺灣D人,有D真係好L僕街架。

以前我去日本住青旅,有條臺灣仔,朝朝都偷鳩我放係櫃入面包咖啡粉去沖,我有朝見到,冇出聲,條死乞兒一飲就飲三杯。

呢D味臺灣人嘅小確幸運囉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]