• 瀏覽: 56,620
  • 回覆: 334
  • 追帖: 3
+5
引用:
原帖由 mpc05 於 2023-1-24 19:43 發表

如果同時間6個人坐既話, 絕對同意要俾6份錢, 但係如果一個出一個入既話, 又唔使間舖換執野, 都係一個人食果個麵, 咁點解要計兩份??  除非你話一個鐘任食就另計, 但一碗麵, 已經俾左錢既話, 咁食客點食人地既事. 如果佢地咁食霸多左成個鐘又另計, 編報導冇頭冇尾, 好難講.
其實係的,而且這些抽麵店,根本坐唔耐20分鐘左右都食完,所以,那店有問題,而那班台客又係衰,見到咁衰規矩,咪去第間,中州那區大把呢d,唔得搭車去博多站,大把店,上面成條拉麵橫丁係度,大把有得揀!
最主要,間嘢是賣平民化,味道都係一般,我多數行遠d去食炸豬扒飯好過,地方好坐好多!

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-1-24 18:19 發表

你係外國人?
非常幸運

引用:
原帖由 noel2046 於 2023-1-24 20:10 發表

非常幸運
你係印度人?中文都幾好喎💫

引用:
原帖由 z1022 於 2023-1-24 20:16 發表

你係印度人?中文都幾好喎💫
依嗰世界得咁少人種咁少國家?

孤寒就孤寒啦,扮麥不通人情

引用:
原帖由 noel2046 於 2023-1-24 20:10 發表

非常幸運

引用:
原帖由 hh002 於 2023-1-24 15:51 發表

不可能。
香港茶餐廳伙記服務態度己經西到世界個知名。
係衰既,不過起碼我未見過香港茶餐廳逼你一人叫一個餐

引用:
原帖由 mpc05 於 2023-1-24 19:43 發表

如果同時間6個人坐既話, 絕對同意要俾6份錢, 但係如果一個出一個入既話, 又唔使間舖換執野, 都係一個人食果個麵, 咁點解要計兩份??  除非你話一個鐘任食就另計, 但一碗麵, 已經俾左錢既話, 咁食客點食人地既事. 如果佢地咁食霸多左成個鐘又另計, 編報導冇頭冇尾, 好難講.
咁如果3個之後又3個、再之後又3個
咁佢地玩晒啦,唔裝閉路電視就蝕章喇
總之6個人就計6個(有最低消費) 

引用:
原帖由 noel2046 於 2023-1-24 20:19 發表

依嗰世界得咁少人種咁少國家?
都係估下啫,原來估錯咗。Sorry.
咁你梗係菲律賓人, 印尼人, 巴基斯坦人定係非洲人?

引用:
原帖由 starr 於 2023-1-24 20:27 發表

係衰既,不過起碼我未見過香港茶餐廳逼你一人叫一個餐
大家樂,美食廣場根本唔會介意幾多人食一個餐!

而這些日本拉麵更加讓客逗留的時間就仲短,所以日本那店又太心眼窄,而台灣班友又太奴性,咁多規矩的日本食店直頭唔去添!

所以,雙方都有問題!

正宗窮L遊,見者流淚

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-24 05:42 發表
台灣又傳「失格旅人」事件。一名台灣旅客因放鳥日本一家溫泉酒店的訂房,使旅館損失約24萬日圓(約港幣1.4萬元)引發撻伐,事後該男致電道歉並願賠償。沒想到再傳醜聞,台灣一群遊客到日本拉麵店用餐,6個人卻只點了3碗麵「輪流吃」,被店家制止後不僅怒批店家「不通人情的死頭腦」,還在Google上刷一星負評。

春節期間有大批台灣人湧入日本,不過一名李姓男子卻被日本溫泉飯店「湯布院村(ゆふいん椿 ...
其實係咪叫外賣就掂嗎?

引用:
原帖由 Amingo328 於 2023-1-24 20:28 發表

咁如果3個之後又3個、再之後又3個
咁佢地玩晒啦,唔裝閉路電視就蝕章喇
總之6個人就計6個(有最低消費) 
有咁大碗面?可以三個又三個咁密密食。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-24 16:16 發表

在日本人眼中,台灣人係次等人
如果大佢認係中國人,日本店家應該唔會咁反應!
係香港人咁蠢認為日本人眼中接受他們姐,港人做狗做到認袓認鄉下,一群白痴仔。

1450: 全部都係大陸人扮嘅!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]