• 瀏覽: 56,617
  • 回覆: 334
  • 追帖: 3
+5
引用:
原帖由 Freemantho 於 2023-1-24 11:31 發表

雖然我唔知道24萬日元即係幾多錢, 但重點係人家已賠償並道歉了. 而麵檔不準小朋友入去食已經奇九怪, 因爲成人要輪流出去照顧小朋友所以不能開懷的食,店家應感到內久, 但卻反罵客人三碗面6個人食不合理 ? 這面家應列入黑名單, 永不幫趁.
人地都寫明,而佢入去時亦已經知!明知都要去,仲要人就佢改例?

呢啲好似澳牛果類西店,幫襯既都係犯賤。

引用:
原帖由 noel2046 於 2023-1-24 12:23 發表

大家都係一丘之貉
你係外國人?

會唔會香港人扮台灣人

如果佢地係白人,日本人係會死狗唔出聲的。

引用:
原帖由 曲明 於 2023-1-24 12:53 發表
想知,日本拉麵店損失了甚麼?唔當佢係台灣人,當係日本客,唔講好唔好睇問題,六個人食三碗麵,點解唔可以?

咁六個人入晒去坐低,就一定要叫六個麵?鬼子日本係唔係有咁嘅規定?
你返屋企六個人食一個麵都得

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-24 05:42 發表
台灣又傳「失格旅人」事件。一名台灣旅客因放鳥日本一家溫泉酒店的訂房,使旅館損失約24萬日圓(約港幣1.4萬元)引發撻伐,事後該男致電道歉並願賠償。沒想到再傳醜聞,台灣一群遊客到日本拉麵店用餐,6個人卻只點了3碗麵「輪流吃」,被店家制止後不僅怒批店家「不通人情的死頭腦」,還在Google上刷一星負評。

春節期間有大批台灣人湧入日本,不過一名李姓男子卻被日本溫泉飯店「湯布院村(ゆふいん椿 ...
如果發生起香港,呢個會變成一個包容諒解既故事

中國旅客一入門坐低就每人食兩碗,死日本仔又唔歡迎,以為台灣客好,而家又鬧人食得少!咁想點7樣呀?

引用:
原帖由 瘋狂爽快的花市 於 2023-1-24 17:34 發表
吾系錢的問題,去旅行想盡量吃不同種類的食物,人的食量又有限,咪每人每樣試少少law,甘每次亦只有三人在鋪內,對店家有何損失,反而班呆仔上網唱人就小家la
搵三百個人去, 叫十碗麵然後每次三個人入去食一啖試吓味, 點睇?

引用:
原帖由 eliskw 於 2023-1-24 18:29 發表
同意!

引用:
原帖由 瘋狂爽快的花市 於 2023-1-24 17:34 發表
吾系錢的問題,去旅行想盡量吃不同種類的食物,人的食量又有限,咪每人每樣試少少law,甘每次亦只有三人在鋪內,對店家有何損失,反而班呆仔上網唱人就小家la
同意,
有些真係這樣

我自己上次係天神都係咁,一個下午食5餐
跟住TripAdvisor的排名來試
但有好似這方式,一路由拉麵店,烏冬店,壽司店,火鋪鍋,最後去屋台,嗰日都食到頂唔順,一天都投降

所以用一個餐兩個人試,咁輪流遂間試,會耐玩好多

引用:
原帖由 eliskw 於 2023-1-24 18:29 發表
韓國仔咪一樣,親眼目擊!

引用:
原帖由 Amingo328 於 2023-1-24 10:43 發表

如果有最低消費,6個人梗係計6個啦 
如果同時間6個人坐既話, 絕對同意要俾6份錢, 但係如果一個出一個入既話, 又唔使間舖換執野, 都係一個人食果個麵, 咁點解要計兩份??  除非你話一個鐘任食就另計, 但一碗麵, 已經俾左錢既話, 咁食客點食人地既事. 如果佢地咁食霸多左成個鐘又另計, 編報導冇頭冇尾, 好難講.

一人一碗都 唔會太貴姐

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-24 05:42 發表
台灣又傳「失格旅人」事件。一名台灣旅客因放鳥日本一家溫泉酒店的訂房,使旅館損失約24萬日圓(約港幣1.4萬元)引發撻伐,事後該男致電道歉並願賠償。沒想到再傳醜聞,台灣一群遊客到日本拉麵店用餐,6個人卻只點了3碗麵「輪流吃」,被店家制止後不僅怒批店家「不通人情的死頭腦」,還在Google上刷一星負評。

春節期間有大批台灣人湧入日本,不過一名李姓男子卻被日本溫泉飯店「湯布院村(ゆふいん椿 ...
台灣人越來越窮

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]