• 瀏覽: 3,607
  • 回覆: 15
深水埔街坊會今午(23日)舉辦「深水埔·深水情·連道心2023」金龍賀歲嘉年華點睛儀式,由龍獅引領深水埗民政事務專員黃昕然等到海壇街..........

人的慾望無限,但實際能用資源有限,所以需要研究如何好好運用有限資源,於是衍生出經濟學。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2400945/即時-港聞-預算案-葉劉淑儀-政府資源有限-無需要再派消費券

雖然我都算水深火熱,但我都贊成老葉講法🤤

去乜老領導的懐抱吧!!懵丙們徒 

叫佢慳撚啲

今年更加要派,仲要派1.5萬,隨著通關復常及解除防疫限制,再大幅派消費捲進行"報複式"消費,加速經濟回復,更值得派(唔好分段派),經濟回興復更好,明年就唔洗派了

啱喇, 叫啲懶蟲出去搵嘢做啦.

再派都無用,第一次派完後,大部份商舖加價,最後都是左手交右手,錢都落入商舖手上,最慘加完價又不會減番價,除非你本身好慳,佢派消費卷一點著數也沒有。同意有資源都應該用在發展上

引用:
原帖由 Sailing_ship 於 2023-1-23 22:44 發表
再派都無用,第一次派完後,大部份商舖加價,最後都是左手交右手,錢都落入商舖手上,最慘加完價又不會減番價,除非你本身好慳,佢派消費卷一點著數也沒有。同意有資源都應該用在發展上
唔減都有生意繼續做, 就唔關派錢事,其實全球都通脹, 問題關量寬事, 只係經濟好時無咁覺...

同意葉劉所言!
反而「工聯會」就大把水,不如就搵「工聯會」開水口派消費卷啦!

引用:
原帖由 songsong17 於 2023-1-23 22:55 發表

唔減都有生意繼續做, 就唔關派錢事,其實全球都通脹, 問題關量寬事, 只係經濟好時無咁覺...
你都說得有道理,雖然有些理論認為減稅等措施刺激通脹,但兩者未必有因果關係

引用:
原帖由 Sailing_ship 於 2023-1-23 23:04 發表

你都說得有道理,雖然有些理論認為減稅等措施刺激通脹,但兩者未必有因果關係
咩加息壓制通脹, 但借貸成本多左,生意難做左, 最後貨品可以減價?

其實加息減息量寬去穩定經濟呢d說法, 我覺得係財團對人洗腦用,只為達到佢地抽水目的...

凡事取個平衡啦!!!怎可能一刀切話唔派就唔派吖!!!

引用:
原帖由 good103 於 2023-1-23 17:45 發表
今年更加要派,仲要派1.5萬,隨著通關復常及解除防疫限制,再大幅派消費來卷"報複式"消費,加速經濟回覆,更值得派(唔好分段派),經濟回覆更好明年就唔洗派了
同意,對葉劉言論很失望...

放棄最直接利民方法,班官比人過一棟都仲懵盛盛

😂🤣 今屆政府真係「如魚得水」「福星高照」

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]