• 瀏覽: 60,239
  • 回覆: 523
  • 追帖: 1
+28
引用:
原帖由 wayfarer 於 2023-1-23 18:47 發表

有人無知唔明乜係文化精髓  
西方仲有邊個國家仲用拉丁文,古典希臘文呢?
咁英國人有無話拉丁文係佢哋發明呀? 話正名拉丁文係英文嚟咁?  
日本人有無話漢字係佢哋發明呀? 要正名話係日本字咁?  
啲左膠真係膠啲嘅

引用:
原帖由 我係Miss大佬 於 2023-1-22 15:45 發表
Chinese new year 才正宗
呢個英文名字係新中國成立後,六七十年代改嘅,八十年代前所有中國英文刊物還是叫lunar new year!

引用:
原帖由 .黃金工程. 於 2023-1-23 11:45 發表

兩個英文都見過,同時存在。
就好似星期天、禮拜日、星期日,禮拜天,都係一向同時存在一樣。
問題係,一直都兩個名都可以,有無理由,因韓國的正名宣言,
而令Lunar New Year一旦出現在華人地區,就會被杯葛、唔再用得?
如果韓國人過新年,當然唔會叫做Chinese New Year,而叫做甚麼都係韓國當地的事情,
正名都係正韓國節日的名。
同時,韓國的正名,令到中國人,反對一切 ...
其實韓國都知道外國人一直用CHINESE NEW YEAR, 先會搞LEE搞老之嘛 
其實成件事係啲R周老搞出嚟想分化亞洲人, 遟啲可以老點韓國人學日本仔二戰咁

算Q數啦泡菜國連高達都可以話係自己自創,就知道佢地係幾咁無奶

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2023-1-23 21:37 發表

呢個英文名字係新中國成立後,六七十年代改嘅,八十年代前所有中國英文刊物還是叫lunar new year!
外國都係一真用CHINESE NEW YEAR, 你同老外講LUNAR YEAR, 佢都唔知道你講啲乜。

80年代, 國內有幾多人識英文呀? 都係啲央角佬一直全心老點啦

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2023-1-23 21:01 發表

農曆西漢已經有
西漢只是皇帝正名,規范
農曆早在夏朝時期,已出現
夏朝/夏國人
會不會叫自己做中國人?

引用:
原帖由 夜來人 於 2023-1-23 15:30 發表

好快啲擦鞋黨會講
中國叫春節
有些人的意思,是中國也叫錯?

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2023-1-23 21:37 發表

唔講政治
一般鬼佬理你 Chinese new year 定 Lunar new year?
無分別架對佢地,都是一句

當代講政治正確
特別是官員
外國有中國人,韓國人,越南人
你估有誰會講 Chinese new year?
這是政治不正確
實際上也不是正確
因為這個新年源於農曆曆法
叫農曆年是最正確

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2023-1-23 21:53 發表

西漢只是皇帝正名,規范
夏朝/夏國人
會不會叫自己做中國人?
左膠到呢 
澳洲原住民二百年前會唔會叫自己係澳洲原住民咁 
都唔知點答你好。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2023-1-23 21:59 發表

唔講政治
一般鬼佬理你 Chinese new year 定 Lunar new year?
無分別架對佢地,都是一句

當代講政治正確
特別是官員
外國有中國人,韓國人,越南人
你估有誰會講 Chinese new year?
這是政治不正確
實際上也不是正確
因為這個新年源於農曆曆法
叫農曆年是最正確
依家係啲R周老想分化亞洲人。 老外點會講LUNAR NEW YEAR, 明明一向都係講CHINEsE NEW YEAR.

韓國人鍾意點樣叫自己農曆新年都係人哋嘅事,關你班中國小粉紅L事咩

引用:
原帖由 walkera2006 於 2023-1-23 22:18 發表
韓國人鍾意點樣叫自己農曆新年都係人哋嘅事,關你班中國小粉紅L事咩
咁又關你咩事
你係泡菜人

引用:
原帖由 wayfarer 於 2023-1-23 18:47 發表

有人無知唔明乜係文化精髓  
西方仲有邊個國家仲用拉丁文,古典希臘文呢?
乜中國知道文化精髓??
現代漢語讀唐詩都吾押韻
中國文化丟失哂

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2023-1-23 21:44 發表

其實韓國都知道外國人一直用CHINESE NEW YEAR, 先會搞LEE搞老之嘛 
其實成件事係啲R周老搞出嚟想分化亞洲人, 遟啲可以老點韓國人學日本仔二戰咁
農曆新年又吾係中國發明

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2023-1-23 21:53 發表

西漢只是皇帝正名,規范
夏朝/夏國人
會不會叫自己做中國人?
你肯定夏朝係真實?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]