• 瀏覽: 60,171
  • 回覆: 523
  • 追帖: 1
+28
引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-1-22 14:16 發表
韓國一名大學教授發起把農曆新年的英文從「Chinese New Year」改名為「Lunar New Year」的運動引發中國網民不滿。他1月21日在Facebook分享中國網民

叫 Korea new year 咪得囉

引用:
原帖由 f-16 於 2023-1-23 08:00 發表
偷完豆漿連新年都想偷,不如話秦始皇係韓國人好唔好
乜唔係咩?

引用:
原帖由 加燦 於 2023-1-23 08:32 發表

乜唔係咩?
唔知,可能軒轅黃帝先係,可能除左美國人之外所有人類進化前都响晒韓國

引用:
韓國一名大學教授發起把農曆新年的英文從「Chinese New Year」改名為「Lunar New Year」的運動引發中國網民不滿。他1月21日在Facebook分享中國網民

韓國自己冇咩歷史文化,成日想搶註中國文化,據為己有。

南朝鮮 就是賊

中國只叫新年,近代先有新歷年。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-23 00:55 發表

文革就好像2019年的黑暴一樣??
照你咁講

咁毛澤東=黃之鋒???
只是飲聶元梓、蒯大富一類

Lunar New Year

其實中國真係唔使理,以家咁多反中國家,黃絲,冇辦法.只要中國越來越強大,軟實力越強,有麝自然香.

過幾年班韓撚又柒出嚟話漢字係佢哋發明

引用:
原帖由 wayfarer 於 2023-1-22 14:47 發表

黃俄佔領區中華文化幾乎被消滅殆盡災民態度鵪鶉,但對完好保存中華文化精髓嘅韓國正名農曆新年卻躁動不安。
自己連漢字都唔用在日常書寫上,保條柒咩!去漢化還厲害過日本!

南朝鮮不要抄中國曆法,自己出本通書,另外擇日宣布做南朝鮮新年。 中國的一個附庸生番民族,文化是靠抄襲中國,通書曆法也要靠中國皇帝頒布恩賜,南朝鮮根本沒有臉。

韓國點樣稱呼自家新年,關中國小粉紅隱事咩,八卦多事

引用:

農曆係lunar定chinese先
如果lunar new year係錯,農曆新年都係錯啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]