• 瀏覽: 60,214
  • 回覆: 523
  • 追帖: 1
+28
中華文化被破壞後嘅結果 : 愚昧嘅「中國人」竟然話大韓民國旗係太極旗  
但係太極八掛係中心思想,而大韓民國旗係四掛

引用:
原帖由 一家團聚 於 2023-1-22 17:25 發表

英國政府還乜嘢香港現任政府事呀?

可憐你眼中只有香港特區。Google 下 Chinese New Year 有幾個《國家》官方係叫 CNY?

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-1-22 14:16 發表
韓國一名大學教授發起把農曆新年的英文從「Chinese New Year」改名為「Lunar New Year」的運動引發中國網民不滿。他1月21日在Facebook分享中國網民

不如改成[Chinese Lunar New Year]

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 tkglobe 於 2023-1-22 15:33 發表
由細到大都係叫Lunar New Year 㗎喇
問題泡菜冇Lunar,二十四節氣都冇,十二生肖都冇,身份證上仲用漢字注音。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-22 17:27 發表

可憐你眼中只有香港特區。Google 下 Chinese New Year 有幾個《國家》官方係叫 CNY?
一班香土藍人小粉紅唔聽中國政府管治下嘅香港政府話,居然聽一班外國政府講嘢。

簡直笑死人,仲話愛國愛港喎!

引用:
原帖由 s336990 於 2023-1-22 17:12 發表

你可能對原好保存呢幾隻字有誤解
咁講喇 ! 文化原好保存係唔存在,但保存文化精隨係存在嘅。
有冇聽過八德呀?貴國黃俄政權點摧毀八德,樹立俄式不儀可以寫一套百科全書。
[code][/code]

夜郎國又出來搞事

引用:
原帖由 colle300 於 2023-1-22 17:29 發表

正走狗
閣下應該多謝小弟指教,禮貌尐可以講「多謝賜教」。

點知閣下不單不受教化,仲以黃俄化後嘅痞子氣,証明小弟所言非虛  

大陸叫春節,香港叫農曆新年
而我不知那裡會叫中國新年?

中國古代,有漢國,唐國。
"中國" 的概念,何時出現,怎樣出現,交比史學家研究下

講中華傳統? 日本比中國更中華傳統。
中華傳統除左食/文字/基本幾個節氣,其他傳統文化都係果幾場我黨主持既災難式革命運動煙消雲散。
至少人地朝鮮半島用崇貞年號用到20世紀初。人地重認為你地係姓"漢" .唔係姓"滿" .
你地就一個二個爭住留辮做奴才。

韓國用Lunar New Year 有什麼問題?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]