• 瀏覽: 2,705
  • 回覆: 10
正呀!不限人數係咪真架?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1682629-20230105.htm?spTabChangeable=0

引用:
原帖由 green2016 於 2023-1-5 15:35 發表

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1682629-20230105.htm?spTabChangeable=0
前提係
北上既內地居民
南下既港人
不限人數

上去設限…返香港唔設限?可即日來回?

你理解錯誤,意思係內地人在香港返內地不設人數有,限制同埋香港人返咗內地後回港亦不設人數限制,至於港人及內地人經港回大陸要先網上申請,名額夠就截止,即是有人數限制。另外就係內地客及港人都可以-日日來回,唔怕過咗關返唔到,因為回頭客冇人數限制。但係網上申請不知道有冇分時段限制,如果有可能有水客申請不同時段-日多次過關,咁就不公平及更混亂!

如果有分時段申請,咁水客可以-日多次申請,霸佔哂名額,呢個港獨政府有冇諗到呢點?

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-1-5 15:39 發表

前提係
北上既內地居民
南下既港人
不限人數
南下既內地居民..

及北上既港人..人數上限是多少才是重點..

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2023-1-5 15:43 發表
你理解錯誤,意思係內地人在香港返內地不設人數有,限制同埋香港人返咗內地後回港亦不設人數限制,至於港人及內地人經港回大陸要先網上申請,名額夠就截止,即是有人數限制。另外就係內地客及港人都可以-日日來回,唔怕過咗關返唔到,因為回頭客冇人數限制。但係網上申請不知道有冇分時段限制,如果有可能有水客申請不同時段-日多次過關,咁就不公平及更混亂!
其實係可通關關口嘅就人數可多D,未完全通關的人數少D咁解!主要仲係要核酸檢測!

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2023-1-5 15:43 發表
清楚了,謝謝  😷

係番屋企嘅不限

引用:
原帖由 green2016 於 2023-1-5 15:35 發表

新聞來源連結:
內地人在港回大陸
香港人在內地回港

無限制

引用:
走多兩轉實俾人捉去問話,設上限就少咗機會一日多過一次

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]