• 瀏覽: 34,831
  • 回覆: 215
+7

撰文:聯合早報出版:2022-12-23 18:02更新:2022-12-23 18:02

英國分析公司Airfinity稱,中國可能迎來世界上最大規模的新冠感染潮,目前單日新增死亡病例可能超過5,000宗,單日新增病例或破百萬

綜合彭博社和路透社報道,總部位於倫敦的研究公司利用各省區數據,作為中國疫情暴發規模和死亡人數的預估模型,並得出上述分析結論。 Airfinity說:「它的估算與官方數據形成鮮明對比。官方數據報告在過去一周有1,800個病例,只有7人死亡。」

中國國家衛生健康委員會通報,星期四(12月22日)沒有新增新冠死亡病例,新增本土確診病例2,966宗。自12月初以來,死亡病例低過10宗

Airfinity說,研究分析表明,中國在這波疫情可能有130萬至210萬人死亡。其他建模小組的分析也預測有多達210萬人死亡。

中國總人口約14億人。 Airfinity估計,目前這波疫情可能使明年1月每日新增病例的峰值上升至370萬;明年3月恐飆至420萬

目前,中國首都北京和南方省份廣東的病例上升最快。

本文獲《聯合早報》授權轉載
=================================================================

英國分析公司,加上新加坡聯合報報導,肯定又係抹黑中國!

中國抗疫係全世界冠軍!死亡數字之低,可以用「奇蹟」嚟形容!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/850213/疫情-英國分析-中國單日新增確診或破百萬-單日死亡料逾5-000

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-12-24 00:19 發表
英國分析公司Airfinity稱,中國可能迎來世界上最大規模的新冠感染潮,目前單日新增死亡病例可能超過5,000宗,單日新增病例或破百萬。綜合彭博社和

...
咁夜仲唔睡 加班

引用:
原帖由 二叔呀勝 於 2022-12-24 00:21 發表

咁夜仲唔睡 加班
我呢度下晝4點半。

英國佬又唱衰中國,中國人已經打了全世界最好疫苗,保護力比外國強千萬倍,只要民眾每月再打一針國藥疫苗,保証長命百歲

班白紙人去晒邊?清零政策又話冇自由冇人權, 封垮封區有免費物資, 免費檢測, 依家開放又唔敢出街, 物資自由買, 檢測自已比錢。白紕L聽外國擺變白痴L。

算能吧  呢啲咁嘅垃圾媒體 又係老尾老英背後發功 老鷹大罷工轉移視線話題🤣

唔知英國根據乜嘢數據做分析,根據英國分析,係咪想話中國之前動態清零係最好嘅防疫方法。

香港專家都分析過,新冠病毒已經變弱咗,英國人係咪唔知。

美英狗成日老作中國 佢哋是不是有病?

英,美自已都未搞掂,仲係度說3道4,有乜野好講啊,人命無價啊

西人既思維好難理解,自己死幾多人扮睇唔到,走去分析人地死幾多人!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-12-24 00:31 發表

我呢度下晝4點半。

又一隻英國 BNOER 敗走唔甘心~

三年後病毒轉弱、而且中國全民打針、英國硬要拿三年前的數據、妖言惑眾、同自己脫罪~

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E4%B8%AD%E5%9C%8B/850381/%E7%96%AB%E6%83%85-%E9%9D%92%E5%B3%B6%E5%B8%82-%E6%AF%8F%E6%97%A5%E6%96%B0%E5%A2%9E49%E8%90%AC%E5%88%B053%E8%90%AC%E4%BA%BA%E6%84%9F%E6%9F%93-%E6%9C%AA%E4%BE%86%E5%85%A9%E6%97%A510-%E5%A2%9E%E9%80% 9F%E5%A2%9E%E5%8A%A0

一個青島都咁多人感染
死幾多人根本世界各國有data可預估
咁你硬要話無人死
無人奈得你何

我以香港7佰萬人疫情和死亡人數計乘2=中國染疫人數和死亡人數,呢個已是最低數

早前西謊學者宣稱今年會是暖冬(歐洲人沒暖氣都不用怕)結果係很快北美洲會掉到 -70°F(-57°C).

https://www.youtube.com/watch?v=KXzfjYXaxC0

主題標籤 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]