• 瀏覽: 4,089
  • 回覆: 27
+2
美國聯邦參議院12月15日通過2023財政年度國防授權法案,開支總額達8,580億美元,當中包括在5年內向台灣提供100億美元軍援及協助解決美國對台軍售延

五年一百億,美國真的很「照顧」台灣了。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/847768/美參議院通過國防授權法案-5年內提供台灣100億美元軍援

看來美國將台灣視作另一個烏克蘭。

究竟係軍援定軍售?

100億美元保護費

引用:
原帖由 Island-Man 於 2022-12-16 19:59 發表
究竟係軍援定軍售?
梗係要俾錢啦

咪又係用援烏果招,話就100幻,過河濕腳減咗行政費得返50幻,然後50幻係借畀你唔係送畀你,等你過到難關就要還。

1億罐午餐肉?😮

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2022-12-16 19:48 發表
美國聯邦參議院12月15日通過2023財政年度國防授權法案,開支總額達8,580億美元,當中包括在5年內向台灣提供100億美元軍援及協助解決美國對台軍售延

其實, 本來值一百值嘅武器 以五百億賣比台 再減一百億⋯

咁大單生意點可能會唔通過架,你以為班19議員吾驚比金主屌咩

美國佬又搞搞陣

100億美國人自己分哂,民進黨可能分到少少...唔多.
武器都係報廢過期貨,做下樣.

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2022-12-16 20:26 發表

其實, 本來值一百值嘅武器 以五百億賣比台 再減一百億⋯
哈哈!師兄講呢條數應該咁計,就非常之正路囉;同超級市場送$100現金券,要買夠$1,000先可以用,真係有異曲同工之妙呢?

如果要俾錢, 台灣人知唔知情先

但係要呆灣買返100億美債

引用:
原帖由 Island-Man 於 2022-12-16 19:59 發表
究竟係軍援定軍售?
同烏克蘭戰爭邏輯一樣,咪國批錢畀自己軍火商,台偽政權出命

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]