• 瀏覽: 49,404
  • 回覆: 300
引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-12-8 10:17 發表

人都走咗啦!仲要呢啲錢要嚟做乜吖?
講緊之後他們後悔回流後,他們也不能領取始類福利

8萬人???...40萬人????

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-12-8 10:46 發表

唔宣誓邊個知????
唔宣誓點早攞MPF ???

重死撐
去英國旅遊
最後變成去英國居住
也可以返港攞消費券

Very good

引用:
原帖由 ballking113 於 2022-12-8 08:36 發表
取消左呢8萬人身份證未?
知唔知人大譚耀宗嗰仔重有冇身份証人大公子係咪永遠成為澳洲人

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2022-12-8 10:48 發表

去英國旅遊
最後變成去英國居住
也可以返港攞消費券
落地拿返渣沙
宣誓永久離港提早攞MPF.........好簡單重死撐

引用:
原帖由 borofans 於 2022-12-8 10:49 發表

講緊宣誓永久離港冇得攞MPF喎
唔好又搬龍門啦

真係有啲奇怪,呢個數字低估咗實際數字
我都有消費券,但之前用永久離開香港呢個理由去攞返強積金,今次我返嚟係救港,我買了好貴嘅機票返嚟

引用:
原帖由 borofans 於 2022-12-8 10:49 發表

根本好簡單, 唔合資格就冇得攞.....
係曱曱雙標, 成日講建制, 點知自己食晒回力刀

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-12-8 07:47 發表
以八達通領取電子消費券的合資格市民,下周五(16日)將領取最後一期的1,000元金額,有議員希望政府在來年積極研究推出新一輪消費券,刺激消費、振興經濟。財經事務及庫務局則指,今年消費券計劃預計可提振本地生產總值1.2個百分點,較上年的0.7個百分點更高。而本輪電子消費券計劃增加了領取資格限制,有約9.3萬人不符合修訂後的申領資格,當中8萬人因以「永久離港」為由,提早申提強積金,不符合領取資格。
...
真係想刺激經濟, 已經有人版係到
有無發現老人家多咗出街?
因為佢地$2坐車, 所以佢地成日四圍去
四圍去嘅結果, 可能係去食野次數多咗, 買野又多咗
而且九巴港鐵都話成客量減少嘛, 要求加價嘛
好, 你比佢加, 但之後推一個全月通, $200又好, $300又好,
之後每程巴士港鐵都$2程, 我地多咗錢會買多咗, 坐車平咗又出去多咗
又唔怕比咗D錢D移咗民嘅人到

引用:
原帖由 cstsang 於 2022-12-8 10:51 發表
真係有啲奇怪,呢個數字低估咗實際數字
我都有消費券,但之前用永久離開香港呢個理由去攞返強積金,今次我返嚟係救港,我買了好貴嘅機票返嚟
你呢d咪on 9 加個cool lor

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-12-8 07:47 發表
以八達通領取電子消費券的合資格市民,下周五(16日)將領取最後一期的1,000元金額,有議員希望政府在來年積極研究推出新一輪消費券,刺激消費、振興經濟。財經事務及庫務局則指,今年消費券計劃預計可提振本地生產總值1.2個百分點,較上年的0.7個百分點更高。而本輪電子消費券計劃增加了領取資格限制,有約9.3萬人不符合修訂後的申領資格,當中8萬人因以「永久離港」為由,提早申提強積金,不符合領取資格。
...
應該啦!冇理由又食又拎㗎!

引用:
原帖由 南區宇宙的師兄 於 2022-12-8 10:51 發表

講緊宣誓永久離港冇得攞MPF喎
唔好又搬龍門啦
即係人大公子宣誓成為澳洲人唔做中國人都有😬😬

帶住幾千萬走人,就唔知在果雞碎咁少錢啦,仲鳩叫抵死果d真係白癡傻閪

政府講明資料互通就得啦,邊有咁多爭議

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]