• 瀏覽: 49,344
  • 回覆: 300
引用:
原帖由 yauhinghouse 於 2022-12-8 09:26 發表
8萬人咁少
應該有200幻人噃!

引用:
原帖由 貴貴大世界 於 2022-12-8 09:28 發表

其實你諗下,你一早攞晒老強出嚟使,到你真係退休做唔野時候點算,唔通真係單靠長生津咩?雖然老強未必係好多,但如果無依無靠嘅,多嗰三四十個就係三四十個,做埋年金同政府鬥長命啦,吓嘛?
有病就政府醫,出行就兩蚊一程,咁晚年都冇咁淒涼丫, right ?
申請老綜
但一生就以後無尊嚴地過

引用:
原帖由 幪面超人 於 8-12-2022 08:20 發表
應該永久不派這班人,回流以後都無份。
咁又唔得,住返7年再比

我Feel政府往後會出大絕,Bno去英好似要等5年先考慮轉正,可能香港政府係距地第4年先出手取消雙重國籍,到時距地第5年簽唔又無香港ID就過引。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2022-12-8 09:32 發表

申請老綜
但一生就以後無尊嚴地過
又唔好咁講,既然年輕力壯嘅時候冇為自己打算過,咁老來就要承受惡果㗎啦!老綜都冇計格,生存先係最重要!

再者,就算而家五十歲先嚟狂儲錢都未為晚,不煙不酒不消遣不應酬,捱十多年博退休後好d既環境

正常,不在港怎用消費劵

應該要認證check IP,杜絕海外曱甴!

輸打贏要,發假誓都唔追究,
點會唔相信公墓園係廢架,只有爭取加薪係做得最出色

以 BNO 去英國唔當永久離港,當然可以攞消費券

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-12-8 08:40 發表

應有有晒記錄........d公屋申請全部取消晒佢地la

睇公立收外地人費用
贊成

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2022-12-8 09:44 發表
以 BNO 去英國唔當永久離港,當然可以攞消費券
家下永久離港關BNO咩事???
申請永久離港移民去美國都冇份wor

話宣誓永久離港冇份變左揸BNO???

引用:
原帖由 touya08 於 2022-12-8 08:58 發表

最弊之前有人講過政府D資料係「不互通」, 所以先有咁多濫用走漏既情況, 政府好應該改善一下系統好似醫健通既中央資料庫咁, 各個部門都可以查到使用者既資料, 先會更有效率運用資源.
根本資料就要所有政府部門通用,首先已經可以減少浪費紙張,咁多部門,咁多野申請,一年要用幾多張紙?

第2就係用少好多人手,將d死響政府部門既曱甴踢得就踢走佢。

第3就係d曱甴申請過d乜,做過d乜,一目了然。

想移民,唔該快d走,走極都係得廿萬人,果180百去左邊???

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-12-8 07:47 發表
以八達通領取電子消費券的合資格市民,下周五(16日)將領取最後一期的1,000元金額,有議員希望政府在來年積極研究推出新一輪消費券,刺激消費、振興經濟。財經事務及庫務局則指,今年消費券計劃預計可提振本地生產總值1.2個百分點,較上年的0.7個百分點更高。而本輪電子消費券計劃增加了領取資格限制,有約9.3萬人不符合修訂後的申領資格,當中8萬人因以「永久離港」為由,提早申提強積金,不符合領取資格。
...
如果有下一次,應該只派比低收入人士同真有消費既人就好

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]