• 瀏覽: 49,350
  • 回覆: 300
五千啫,走得唔志在嘅 😆

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-12-8 07:47 發表
以八達通領取電子消費券的合資格市民,下周五(16日)將領取最後一期的1,000元金額,有議員希望政府在來年積極研究推出新一輪消費券,刺激消費、振興經濟。財經事務及庫務局則指,今年消費券計劃預計可提振本地生產總值1.2個百分點,較上年的0.7個百分點更高。而本輪電子消費券計劃增加了領取資格限制,有約9.3萬人不符合修訂後的申領資格,當中8萬人因以「永久離港」為由,提早申提強積金,不符合領取資格。
...
所以我老友 Eddie 打死都唔會用永遠離港去攞 MPF
唔係就無得奶消費劵

出晒去整餅

永久離港強積金及消費券應港人共產,後再用消費券派比香港居民

多啲人走其實都係好事,政府少D支出

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-12-8 09:12 發表
唔志在又攞?口裏說不身體很誠實
連X爬蟲強項

八萬傻仔

引用:
原帖由 貴貴大世界 於 2022-12-8 08:52 發表

其實未到退休年齡而急住要擺老強出嚟嘅,本身都好大問題啦,要檢討下嘞
試過有親友因財困, 想向打強積金主意, 好彩最後冇咁做...

引用:
原帖由 jumboleung 於 8-12-2022 07:47 發表
以八達通領取電子消費券的合資格市民,下周五(16日)將領取最後一期的1,000元金額,有議員希望政府在來年積極研究推出新一輪消費券,刺激消費、振興經濟。財經事務及庫務局則指,今年消費券計劃預計可提振本地生產總值1.2個百分點,較上年的0.7個百分點更高。而本輪電子消費券計劃增加了領取資格限制,有約9.3萬人不符合修訂後的申領資格,當中8萬人因以「永久離港」為由,提早申提強積金,不符合領取資格。
...
若要永久離港,就要永不回流。

既然申請永久離港, 應係機場剪埋張身份證先啦.

引用:
原帖由 lctj9 於 8-12-2022 09:12 發表
黃人個個大富大貴,區區五千,何足掛齒?

8萬人咁少

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-12-8 09:20 發表

試過有親友因財困, 想向打強積金主意, 好彩最後冇咁做...
其實你諗下,你一早攞晒老強出嚟使,到你真係退休做唔野時候點算,唔通真係單靠長生津咩?雖然老強未必係好多,但如果無依無靠嘅,多嗰三四十個就係三四十個,做埋年金同政府鬥長命啦,吓嘛?
有病就政府醫,出行就兩蚊一程,咁晚年都冇咁淒涼丫, right ?

引用:
原帖由 6674 於 2022-12-8 08:33 發表
就算係以永久離港為理由提取公積金,都很有機會攞獎金,亦不是下下要上訢。
政府會自動以不同途徑核實,例如接種疫苗記錄、安心出行、銀行提款。

宣誓會永久離港,但因為疫情不能成行,benefits of doubt。
提早領取mpf,係冇「窮」呢個原因。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]