• 瀏覽: 33,514
  • 回覆: 242
+5
引用:
原帖由 yeungph 於 2022-12-6 11:58 發表
唔係"不應"實際係"無法"也。美國已出盡全國之力所有可用之方法拉籠盟友試圖孤立中國,只不過做不到,到頭來搞到自已眾判親離。
美國半導體封鎖中國吾成功咩

引用:
原帖由 orochi1650 於 2022-12-6 09:59 發表
德國總理朔爾茨認為,中國日益強大,不應該被孤立。 朔爾茨在《外交》雜誌撰文,指很多人認為現時正處於國際秩序兩極化時代的邊緣,覺得新冷戰即將來臨,美國將與中國對抗,但他不同意,認為在後冷戰時期,美國扮演關鍵角色,並將在今個世紀維持,而中國已成為世界歷史上,長時間以來的全球參與者。朔爾茨說中國的崛起,不...

美國佬就係想永遠做關鍵角式,所以一直以黎霸權搶掠,動武開戰,但如今世界已經唔同咗,美國佬遲早收皮。

引用:
原帖由 orochi1650 於 2022-12-6 09:59 發表
德國總理朔爾茨認為,中國日益強大,不應該被孤立。 朔爾茨在《外交》雜誌撰文,指很多人認為現時正處於國際秩序兩極化時代的邊緣,覺得新冷戰即將來臨,美國將與中國對抗,但他不同意,認為在後冷戰時期,美國扮演關鍵角色,並將在今個世紀維持,而中國已成為世界歷史上,長時間以來的全球參與者。朔爾茨說中國的崛起,不...

中國磁鐵般的吸力,令到老尾的盟友都出現了松動,老尾將會出現樹倒猢猻散的局面

典型欺善怕惡,搶唔到就講和

提示: 違規內容已被屏蔽
美國佬驚被超越,咪要封殺

引用:
原帖由 vampire912 於 2022-12-6 12:11 發表

美國佬就係想永遠做關鍵角式,所以一直以黎霸權搶掠,動武開戰,但如今世界已經唔同咗,美國佬遲早收皮。
買條底褲都要分期付款嘅民族為地球創造好多財富架
所以嘛:
欠債慢慢還,冇現鈔印美金,
唔好核平我地就得喇,中國好狠驚架

引用:
原帖由 vampire912 於 2022-12-6 12:11 發表

美國佬喺高科技越來越強大喎

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2022-12-6 12:12 發表

中國磁鐵般的吸力,令到老尾的盟友都出現了松動,老尾將會出現樹倒猢猻散的局面
德國肯俾中國收購半導體廠未?
吾好易俾德國佬呃呀

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-12-6 11:38 發表
呢條粉皮去完中國半天遊之後
就轉哂口風踩少腳
搵食遮

佢好清楚知道德國無咗中國係好唔掂果隻

問心中國真實勁,中國人驕傲太感動

政治嘅嘢,唔係聽人講乜,係睇人做乜。

德拒華企收購晶片廠 哈貝克:德國不天真
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20221110/bkn-20221110043014343-1110_00992_001.html

呢頭德國總理至嚟覲見習主席,拉生意,簽大單,只不過係幾日, 咁快就反轉豬肚?

其實中國強大了幾千年, 唔係而家先掘起 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]