• 瀏覽: 16,763
  • 回覆: 36
+3
引用:
原帖由 劉婕 於 2022-12-1 15:48 發表

不是的!
國家領導人多次在國際場合中聲明,:「 香港一國兩制不變」。
在佔中後, 肥佬黎的勢力已經稅不可擋, 形成上風站在牠們那邊, 中央就將錯就錯讓子彈飛盡, 好讓漢奸傾巢而出, 全部現形才來「一矢中的」回馬槍, 不費一兵一卒, 精彩絕倫
即是中央認同港獨以一國兩制方式繼續下去

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-12-1 17:18 發表

即是中央認同港獨以一國兩制方式繼續下去
還說港獨?
OUT OUT了

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2022-12-1 17:03 發表

果然係高招。

可惜唔係小弟一類普通嘅凡夫俗子所睇得明。
同共產黨鬥, 佢地都未死過

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-12-2 10:10 發表

還說港獨?
OUT OUT了
但係實際上一國兩制=港獨
香港除左面旗之外,邊一樣同一個獨立國家有分別

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-12-1 15:48 發表

不是的!
國家領導人多次在國際場合中聲明,:「 香港一國兩制不變」。
在佔中後, 肥佬黎的勢力已經稅不可擋, 形成上風站在牠們那邊, 中央就將錯就錯讓子彈飛盡, 好讓漢奸傾巢而出, 全部現形才來「一矢中的」回馬槍, 不費一兵一卒, 精彩絕倫
唔好意思,呢次無法苟同
一個負責任政府絕對唔會讓子彈飛盡
你應該知道黑暴之亂打砸燒,除左人命,人員受傷
香港蒙受幾大經濟損失
政府如果預先知,就應該防患未然
所以先知先覺,後知後覺,不知不覺
全世界冇咁神政權,可以做到先知先覺
能做到後知後覺已經算好盡責
六四事件後,北京政府多年花左好多金錢同力氣做維穩
就係防患未然,唔俾同樣事發生
壞人壞事就像野草燒不盡,春風吹又生
之後發生法輪包圍中南海事件,正是江澤民時代
馬上下令定為非法組織,務必清除此毒瘤
香港問題係,一國兩制中央政府好難以及盡可能不插手香港事務
二十三條澳門一早立法,香港遲到今日都未做,中央從未追究責任
或許體諒香港政治環境,冇直接下令要求特首限期完成
佔中事件,請問大家預先知唔知? 戴妖一早就預告要去佔中
結果CY時代,完全冇法預先化解,照樣發生,只不過未出現嚴重暴亂
香港政府就認為過左關就係神仙,冇寫報告檢討,冇因應以後發生同樣事如何處理
俾班亂港份子搵到第二次機會,利用反修例大搞破壞,而且手段更加激進
歸根究底,香港政府公務員心態,多一事不如少一事
過到關就唔會想辦法定長遠規劃,冇一任特首將維穩當係一回事
上一任特首仲妄想同反對派大和解,班人係港奸邊會同你和解
中央就算急到像熱鍋上的螞蟻,都唔想破壞一國兩制
直到黑暴之亂,外國勢力裡應外合,阿爺再唔出手,香港就玩完
香港已經到在危急存亡之際,並唔係阿爺將錯就錯要讓子彈飛
如果共產黨政權如你所講態度,何需花心思維穩
咩X事都讓子彈飛,飛到差唔到至出手對付
唔好再黎呢套理論,天下冇政府會玩引蛇出洞咁低B做法
將人民生命財產黎教飛?邊有可能?
睇下最近白紙之亂,幾快手就平定下來
點可能俾佢亂飛
同理,你主題都貼破窗效應
我唔認為呢獲係李家超有咁快反應
而係中央睇到,唔快啲出手會越玩越大
官媒到港澳辦官員,一早就出聲呼應特首
可見佢地預料,俾肥佬咁玩野,後繼會唔會美國佬又黎攪局

精彩絕倫呢四個字,希望你收返
想到黑暴之亂,幾多無辜者被私了
幾多商店被裝修
清潔工阿伯被黑暴用磚頭掟死
另一個阿伯被黑暴放火燒
而家半死不活,過住痛苦復健的日子
實在無法理解,子彈飛盡是何等歪理

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-12-2 14:14 發表

唔好意思,呢次無法苟同
一個負責任政府絕對唔會讓子彈飛盡
你應該知道黑暴之亂打砸燒,除左人命,人員受傷
香港蒙受幾大經濟損失
政府如果預先知,就應該防患未然
所以先知先覺,後知後覺,不知不覺
全世界冇咁神政權,可以做到先知先覺
能做到後知後覺已經算好盡責
六四事件後,北京政府多年花左好多金錢同力氣做維穩
就係防患未然,唔俾同樣事發生
壞人壞事就像野草燒不盡,春風吹又生
之 ...
師兄,
反修例暴動一役 你不覺得中央係讓子彈亂飛嗎?
黑暴之亂打砸搶燒, 西人入大學教路製造大殺傷力武器, 表面幸得鄧炳強壓到場,圍到校去平暴, 但沒有一個西人伏法, 而且還去了白紙革命做軍師。段黃耶仍然可以獲高薪續聘!
2019除左人命, 人員受傷, 警隊家屬心靈重創, 至今仍在慣性失眠地過日子。無數黑衣人仍然可以大搖大擺用另類方式搞破壞。
香港蒙受幾大經濟損失, 都沒有一個公務員感到愧疚, 而且仍有不少黃公僕轉入了地下組織繼續吼準機會出擊, 人工照加, 福利照享!
若中央當日不是真的以為林鄭好打得, 可以鎮得住班下屬的話! 就不會讓黑暴橫行了一年, 讓市民擔驚受怕一年了!

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-12-2 15:57 發表

師兄,
反修例暴動一役 你不覺得中央係讓子彈亂飛嗎?
黑暴之亂打砸搶燒, 西人入大學教路製造大殺傷力武器, 表面幸得鄧炳強壓到場,圍到校去平暴, 但沒有一個西人伏法, 而且還去了白紙革命做軍師。段黃耶仍然可以獲高薪續聘!
2019除左人命, 人員受傷, 警隊家屬心靈重創, 至今仍在慣性失眠地過日子。無數黑衣人仍然可以大搖大擺用另類方式搞破壞。
香港蒙受幾大經濟損失, 都沒有一個公務員感 ...
OK 你再亂UP
中央冇可能讓子彈亂飛
恕不奉陪

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-12-2 12:23 發表

但係實際上一國兩制=港獨
香港除左面旗之外,邊一樣同一個獨立國家有分別
獨立國家係由美國佬話事, 香港點都唔會係由美國佬話事!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-12-2 15:58 發表

OK 你再亂UP
中央冇可能讓子彈亂飛
恕不奉陪
咁嚴重
我改過字眼, 應該係中央引蛇出洞

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-12-2 15:59 發表

獨立國家係由美國佬話事, 香港點都唔會係由美國佬話事!
依家香港成個體制無一忽似中國轄下一個省級行政單位,反而更似一個獨立國家,獨立國家有的,香港都差不多有齊。係中央主動放棄權治權在先,無實際理順香港與中央的上下級關係,令人有錯覺一國與兩制係對等。直到現在中央都無將上下級關係清楚講給香港人知

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-12-2 16:01 發表

咁嚴重
我改過字眼, 應該係中央引蛇出洞
睇黎你都係認為中央讓子彈飛盡,引蛇出洞點論係正確
我最後一次更正你的錯誤認知
黑暴真正橫行,第一大事2019年7月,元朗白衣人事件
再黎2019年8月太子站事件
2019年9月林鄭正式宣布撤回反修例
接著黑暴唔賣帳,五大訴求開始每逢假日出黎打砸燒
正式進入無政府狀態
10月國慶,林鄭上京面見習主席,當面講為官避事平生恥
你係咪以為中央一直就手旁觀讓子彈飛?
10月國慶後中共開會,習主席親身宣布要修法整頓,指的就係港區國安法
係時程黎講一刻都冇擔誤
後來林鄭都證實,中共好早就國安法徵詢香港政府意見,點樣寫國安法
寫呢部國安法需要一啲時間,隔年三月兩會本來要宣布
因為疫情延誤,五月開會拍板,隨後實施
引蛇出洞並非中央,而係外國勢力想引發中央出老解或武警到香港鎮壓
製造港版六四事件
中央由始至終冇中計,一直都係想要非武力手段解決黑暴之亂
黑暴之亂開始一個月左右,中央就著手港區國安法
何來就錯就錯讓子彈飛盡之理?
我鐘意研讀歷史
推論基礎黎自歷史"時間點"
將所過去發生時間歷程列出,就好清楚
係咪引蛇出洞或子彈亂飛,一目了然
無需自己腦補咁多奇怪論點

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-11-30 15:03 發表

今次發生黎智英聘請外國律師的風波,恐怕問題的核心是由香港社會以至司法機關,在過去百多年來都沒有清晰的國家觀念。香港自命是一個國際城市,甚麼事情都想套用國際標準。到涉及保障國家安全這種重大問題時,由於國家觀念的缺失,就看成是普通的法律,按既定規則辦事,結果就保障不了國家安全。

國安公署發言人提醒要慎防「一孔破窗」。中央顯然是不允許出現任何「破窗效應」。不會出現有人掟石頭打爛一扇窗,政府卻毫 ...
不是「自命是國際城市」,是心中仍然認為是英國殖民地,事事以英國為準

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-12-3 15:19 發表

不是「自命是國際城市」,是心中仍然認為是英國殖民地,事事以英國為準
咁都要怪中央無做好去殖化,令一國兩制變形走樣

引用:
原帖由 泉船 於 2022-12-1 07:07 發表
國安法,當然要用本土或國家律師。
用外國的,有達國家安全。
師兄,肥佬請本地大律師梁家傑作代表,就可解決你的疑慮?
本地專業人士帶頭破壞國安法還少嗎?楊岳橋,吳藹儀……

引用:
原帖由 直線國國王 於 2022-12-3 19:19 發表

師兄,肥佬請本地大律師梁家傑作代表,就可解決你的疑慮?
本地專業人士帶頭破壞國安法還少嗎?楊岳橋,吳藹儀……
x2

戴耀庭是律師,竟然公開呼籲市民違法;律師所講的「專業操守」只是掛在門口的招牌

即使是本地律師,一樣可以洩露案件機密給外國

國安法只能用指定律師辯護

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]