• 瀏覽: 2,992
  • 回覆: 14
疫情升溫 政府:防疫措施暫不放寬或收緊 5歲男童確診後腦水腫危殆

本港疫情升溫,自 9 月後今日再次錄得過萬宗確診。政府下午交代疫情指,確診數字自 11 月中開始穩步上升,過去一周死亡個案較前一周增幅達 4 成。醫務衞生局副局長李夏茵指,疫情仍有觀察空間,社交距離措施暫不會放寬或收緊。另外,一名曾接種一劑新冠疫苗的5歲男童,確診後出現腦水腫情況危殆,留醫威爾斯醫院兒童深切治療部。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/疫情升溫-政府:防疫措施暫不放寬或收緊-5-歲男童確診後腦水腫危殆-090944589.html
又死一件,唉

我哋香港人都打撚咗三針四針五針都嚟緊
又有輝瑞大藥廠嘅神藥,仲有長效抗體添。

香港尋日都未轉冷,今日已經一萬。
又要推後所謂非緊急手術
政府搞咁多計畫,仲係搞撚到咁撚樣。

有個研究話呢隻病毒新變種好難走去攻擊肺細胞,嗰啲共存撚即刻上曬電。
大佬,唔撚揼你心口,唔代表唔可以打你個頭㗎嘛。

又有人想煽動恐慌.

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-12-1 22:48 發表
我哋香港人都打撚咗三針四針五針都嚟緊
又有輝瑞大藥廠嘅神藥,仲有長效抗體添。

香港尋日都未轉冷,今日已經一萬。
又要推後所謂非緊急手術
政府搞咁多計畫,仲係搞撚到咁撚樣。

有個研究話呢隻病毒新變種好難走去攻擊肺細胞,嗰啲共存撚即刻上曬電。
大佬,唔撚揼你心口,唔代表唔可以打你個頭㗎嘛。
支針本身系有問題

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2022-12-1 22:52 發表

支針本身系有問題
WHO一開始話疫苗要有一半防感染先可上市,唔係無的放矢。
而家我哋香港人就好似攞住啲新手裝備去打啲高呢怪物。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-12-1 22:55 發表

WHO一開始話疫苗要有一半防感染先可上市,唔係無的放矢。
而家我哋香港人就好似攞住啲新手裝備去打啲高呢怪物。
美國聽證會講支針系有問題

共存嘅話just is flu…出事最緊要唔係我d家人……

衹想知男童父母之前是否共存L?

引用:
原帖由 ballking113 於 2022-12-1 23:02 發表
如果佢父母都係共存L, 呢的係咪叫做害人終害己??

醫得番都殘廢嘥藥費😭

引用:
原帖由 ballking113 於 2022-12-1 23:02 發表
打左針喎,唔係防重症咩

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
普通感冒也會俗稱燒壞腦,也會引起肺炎死人,-單半單咁驚青,再放寬就係不必檢測,咁核酸公司要執笠,所以拖得就拖。

引用:
原帖由 蛋蛋俱樂部 於 2022-12-2 07:10 發表

打左針喎,唔係防重症咩
打一針冇用㗎!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]