• 瀏覽: 33,424
  • 回覆: 258
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 奇想二三 於 2022-11-27 18:00 發表
今次就等終審法院判決後,人大才釋法,一大巴掌車落去,廢掉殖民假髮餘孽的幻想。
然之後引用國安法第55條,將「肥佬泥」之案件移交全國最高人民檢察院審理。
我們創造條件、創造條件。
點解當初唔一刀切大陸審
其實中央一早知,點解要咁犯賤

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-11-27 18:21 發表

點解當初唔一刀切大陸審
其實中央一早知,點解要咁犯賤
其實無必要大小案件都移交內地,當有外力介入而本港法院或無法全面應對時,才行使不遲。這是比較良好而合理的安排,因為兩套方法在手總比一套好。

引用:
原帖由 0094466 於 2022-11-26 19:12 發表
建議直接送上北京受審
最好拉埋陳同佳上去。

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-11-27 11:51 發表

只有自悲既人先覺得自己俾人騎住
論中國歴史,老美輸十條街,英文,巴金弊,巴銀弊。

引用:
原帖由 奇想二三 於 2022-11-27 18:32 發表

其實無必要大小案件都移交內地,當有外力介入而本港法院或無法全面應對時,才行使不遲。這是比較良好而合理的安排,因為兩套方法在手總比一套好。
點解無需要?依家香港司法已經被外國滲透,要全面收歸中央先真正行使全面管治權。香港就係放縱得太耐法院先咁放肆

譚SIR炮打屍髮部之後, 今日葉劉接力發炮, 將舉撚今晚一定騰雞到瞓唔著, 假髮狗棺驚美國制裁沒收財產, 一定判鬼佬Tim贏, 至多係交由阿爺釋法自己唔使畀美國制裁.
國安法係中文寫, 鬼佬Tim如果代表肥佬泥就要用英文審案, 阿爺做唔到肥佬泥即係國安法如同廢紙, 香港又重演[革命無罪, 造反有理]的局面.

5g 科技中國發明? 你上網搵下資料啦,你小學畢業未?做地盤佬?美國太空科技60年已經發明穿梭機,依家中國太空人返回地球仍然用垃圾球體掉入地球降落,這個是中國發明,呢的技術歐美都唔會用,

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-11-27 19:49 發表
譚SIR炮打屍髮部之後, 今日葉劉接力發炮, 將舉撚今晚一定騰雞到瞓唔著, 假髮狗棺驚美國制裁沒收財產, 一定判鬼佬Tim贏, 至多係交由阿爺釋法自己唔使畀美國制裁.
國安法係中文寫, 鬼佬Tim如果代表肥佬泥就要用英文審案, 阿爺做唔到肥佬泥即係國安法如同廢紙, 香港又重演[革命無罪, 造反有理]的局面.  
譚人大炮打完去白澳退休養老

將舉撚已寫好判詞, 聽日宣讀, 照睇都係鬼佬Tim贏咗九成, 因為假髮狗棺的老婆仔女隻隻都在5隻屎眼國家有樓收租有銀行戶口, 美國的長臂制裁唔係講笑.

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-11-27 19:39 發表

點解無需要?依家香港司法已經被外國滲透,要全面收歸中央先真正行使全面管治權。香港就係放縱得太耐法院先咁放肆
因為中央仍有須要保持香港特殊地位,這也有利於香港國際競爭。同意司法改革和去殖民地化是必須加把勁進行。

引用:
原帖由 奇想二三 於 2022-11-28 00:18 發表

因為中央仍有須要保持香港特殊地位,這也有利於香港國際競爭。同意司法改革和去殖民地化是必須加把勁進行。
咁即係中央為錢出賣香港治權,令香港成為一個獨立實體。廿幾年來中央都無對特區進行實質改造,將原本屬於中央權力從特區收回,以行使全面管治權

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-11-27 19:49 發表
咁只怪中央太白痴,經歷佔中黑暴都仍然信班鬼佬法官,俾國安法用港式審訊

黑暴已經係最大籍口俾中央將國安法一刀切大陸審

引用:
原帖由 1q2w3e4r5t 於 2022-11-26 18:05 發表

呢句非常合情合理。
涉及國家機密,但係辯護律師係外國人,真係唔合理。
應該比內地審,由中央指定可信任、能保密的法官及辯護律師處理有關法律程序。
======================
終院只考慮法律觀點,明顯忽略了案情極可能涉及國家機密這一點。
犯了極為嚴重的錯誤。
比內地審?一國兩制下內地無可能審所有在香港發生的罪行明白未,一國兩制下香港是一個獨立司法區,所以內地要在香港成立國安法由香港自己執行?

引用:
原帖由 1q2w3e4r5t 於 2022-11-26 18:05 發表

呢句非常合情合理。
涉及國家機密,但係辯護律師係外國人,真係唔合理。
應該比內地審,由中央指定可信任、能保密的法官及辯護律師處理有關法律程序。
======================
終院只考慮法律觀點,明顯忽略了案情極可能涉及國家機密這一點。
犯了極為嚴重的錯誤。
國家機密?無論外國人或中國人健師都未必適合參與,

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]