• 瀏覽: 26,417
  • 回覆: 122
引用:
原帖由 小飛越2 於 2022-11-26 12:08 發表
關鍵問題係咩係合資格私家車,如果7人車唔上得,又要幾多年限制,甘都係癈招!

最好可出到廣東省以外,甘先可以開車返鄉下,或者去新疆西藏玩!
關鍵在合資格私家車

<特區政府早前推出「港車北上」計劃,待疫情受控和內地與香港人員正常往來逐步恢復後,允許合資格的香港私家車可在無須取得常規配額下,經大橋往來香港與廣東省,便利香港居民以自駕的方式到廣東省作短期商務、探親或旅遊。>

<便利香港居民以自駕的方式到廣東省作短期商務、探親或旅遊>

冇配額自駕探親或旅遊 ,申請是否放寬很多呢?

引用:
原帖由 小飛越2 於 2022-11-26 12:08 發表
關鍵問題係咩係合資格私家車,如果7人車唔上得,又要幾多年限制,甘都係癈招!

最好可出到廣東省以外,甘先可以開車返鄉下,或者去新疆西藏玩!
如果7人車唔上得去係不受歡迎的

很多會去自駕遊
五人車唔夠

好消息。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-11-26 10:59 發表
冇陸車南下根本就係另一個搵內地笨政策
南下香港數額唔會多,因香港泊車較麻煩,本身已經車多人多。

但建議香港政府可以喺香港近上大橋附近,興建大型停車場,內地人揸車到香港泊車用,然後再由香港公共運輸系統車輛分流佢地到市區。

引用:
原帖由 lcslch 於 2022-11-26 12:01 發表
不過限你經港珠澳大橋過去珠海,冇乜分別,基本上有中港牌可以在廣東省範圍走動,所以冇乜作用,主要大橋來回要收費,佢點都要開放等收番錢啦
依家應該係以往冇中港牌港車都可以直上大陸廣東,未來甚至去到外省,我諗當初興建港珠澳大橋已經係咁設想,衹不過係幾時實施咁解。

引用:
原帖由 hugonam 於 2022-11-26 11:08 發表

香港地少車多

沒辦法公平

其實大陸車有配額南下的
但係一架都冇就有違公平原則,大家有份出錢但最後變香港自私用

引用:
原帖由 lcslch 於 2022-11-26 12:01 發表
不過限你經港珠澳大橋過去珠海,冇乜分別,基本上有中港牌可以在廣東省範圍走動,所以冇乜作用,主要大橋來回要收費,佢點都要開放等收番錢啦
成舊水一程好撚貴,想返大陸買樓住仍然不利

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2022-11-26 22:27 發表

依家應該係以往冇中港牌港車都可以直上大陸廣東,未來甚至去到外省,我諗當初興建港珠澳大橋已經係咁設想,衹不過係幾時實施咁解。
依家中港車都不可以出省,要出省就應該三地換成大陸格式號牌,中港牌只係一個畸形制度,遲早要取消

是否五座?

內地復常後應該好多人報復式擁上去。不過唔知幾時而已…

上大陸玩隔離?

大陸要繼續清零💪。 
千祈唔好俾香港人累。 

引用:
原帖由 keung135 於 2022-11-26 09:44 發表
自殺熱點
曱甴自殺?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]