• 瀏覽: 33,437
  • 回覆: 258
  • 追帖: 1
明要放生,當然要諗些計

引用:
原帖由 台風變態的樓盤 於 2022-11-26 19:33 發表
用乜撚野普通法?用番晒大碌撚法律啦,做番魚村中心咪算撚數囉,充乜撚大頭鬼呀
歐洲台灣省日本…….都係用緊大陸法喎
無知真有趣

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-11-26 18:12 發表
係人都知呢個潛規則, 就係英文係騎住中文, 講英文的人一定嚇窒講中文的人, 香港人都承認呢個事實喎.  
你 d 仔女有冇學英文

班黃人法律界甘串玩得甘開心,直接送肥佬黎上京受審,釋法都慳番

法院就係根據法律條文辦事
呢單案係, 暴動案如是

譚生有份參與, 個陣又唔提出?
法官問袁國強係咪一刀切定咩案可以用外國法官, 袁國強自己都默許係可以請架喎, 只係佢自己都俾唔到examples, 好喇, 法官俾埋個位你,問咁佢個例外許可情況係咩? 佢自己又答唔到, 只係話可能有國定機密, 咁直接就係話國安案唔可以有外藉法官囉, 但條文冇講唔通法院要自己潛建上去?
香討哥哥, 人地唔同係你地,人地讀書講道理架喎

只係講道理, 我個人唔鐘意黎智英

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-11-26 19:38 發表
犯中國國家安全法,應該一律上大陸審,是否可以在香港審理要由國家相關部門批准。唔駛煩一了百了。
仲要應該可以自由決定,是否選擇由中央委派熟悉國安法既律師進行辯護,話者唔要律師進行自辯

引用:
原帖由 noneedtoknow 於 2022-11-26 22:07 發表
法院就係根據法律條文辦事
呢單案係, 暴動案如是

譚生有份參與, 個陣又唔提出?
法官問袁國強係咪一刀切定咩案可以用外國法官, 袁國強自己都默許係可以請架喎, 只係佢自己都俾唔到examples, 好喇, 法官俾埋個位你,問咁佢個例外許可情況係咩? 佢自己又答唔到, 只係話可能有國定機密, 咁直接就係話國安案唔可以有外藉法官囉, 但條文冇講唔通法院要自己潛建上去?
香討哥哥, 人地 ...
香港法院以前未審過國安法, 今次係第一單畸屎, 國安法更係由阿爺立法, 唔係在香港立法.
國安法只有中文版本, 鬼佬Tim唔識睇中文, 如何為肥佬泥辯護?
所有法律都有漏洞, 不可能算無遺策, 國家憲法都要修改.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-11-26 21:02 發表

你所講嘅係回歸初期的亂像, 依家已經係今非昔比, 習大大講[全面管治權]唔係吹水.
管過乜?到依家香港一樣咁亂,不斷俾香港偷雞越權中央都冇出過聲

係全面管治權就應該推翻終院個判決先

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-11-26 22:35 發表

香港法院以前未審過國安法, 今次係第一單畸屎, 國安法更係由阿爺立法, 唔係在香港立法.
國安法只有中文版本, 鬼佬Tim唔識睇中文, 如何為肥佬泥辯護?
咁點解當初中央立國安法時冇一刀切大陸審?咪就係中央白痴,明知香港靠不住都要搞港式審訊

我預測鬼佬Tim 一旦成為肥佬泥的辯護律師, 佢第一日開庭就向假髮狗棺舉扒申請國安法英文翻譯本係合法文件, 即係中英文版本如有歧異, 一律以英文版本為準, 終丸假髮狗棺一定批准, 咁搞法阿爺一定嬲到打冷震.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-11-26 22:35 發表

人地識唔識中文幫唔幫到人地辯護似乎係人地辯方既事喎
法律當然唔係完美, 但呢個唔算係小漏洞姐係咪呀?
事實係連袁國強自己都唔肯定要唔要一刀切, 可見佢自己都睇唔到呢個"原意"喎
以後法院審任何案又一D甲乙丙走黎話立法原意, 咁仲要唔要法院呀?

你去考試梗係睇題目架啦, 你照題目答岩完個阿SIR話你唔岩出題原意,咁得唔得呀? 讀個書考過試未呀

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-11-26 22:40 發表
我預測鬼佬Tim 一旦成為肥佬泥的辯護律師, 佢第一日開庭就向假髮狗棺舉扒申請國安法英文翻譯本係合法文件, 即係中英文版本如有歧異, 一律以英文版本為準, 終丸假髮狗棺一定批准, 咁搞法阿爺一定嬲到打冷震.  
咪鬼咁多預測啦,成日發夢9UP

呢個國安法講到明哂, 以中文為本

越爭扎阿爺只會越辣,最後一招直接掟上去審,死得仲慘。

點解咁驚外國律師?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-11-26 18:12 發表
係人都知呢個潛規則, 就係英文係騎住中文, 講英文的人一定嚇窒講中文的人, 香港人都承認呢個事實喎.  
那他媽的是以前
跪得耐唔識企返起身?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]