• 瀏覽: 53,320
  • 回覆: 163
引用:
原帖由 淡忘之音 於 2022-11-26 12:39 發表

下,你唔知國產康希諾果隻吸入式疫苗就係主打防感染咩?只要吸入5秒,肺部就會自動產生抗體防止感染肺炎,有效期半年喎。我全家冇打針,都係等緊呢隻防感染既疫苗咋
這種類型的疫苗除了能產生體液免疫和細胞免疫外,還能激發黏膜免疫。
就是刺激機體在呼吸道的表面形成一層保護性抗體,可與新冠病毒結合形成複合物,通過呼吸道黏膜纖毛擺動,將復合物排出體外,阻止了病毒與呼吸道上皮細胞的粘附,達到清除病毒目的。

你所講既係捉住病毒,然後趕走。
另一位人兄講既係疫苗化解病毒,變成免疫。
然後就算吸入式,也會有漏網之魚進入身體,到時也要身體製造抗體對抗。

睇定d先,先睇下d人打完有無咩反應

銷藥員又可以出動了

宣佈強制一針二價疫苗仲好過而家拖泥帶水。

咸豆係下面打第20幻針 
哈哈哈哈哈哈
@無私淡定的黃豆 

引用:
原帖由 66infinity 於 2022-11-26 01:27 發表

防重症同死亡係後期嘰說法
起碼係中期,因為初期未有好多人打。
乜野疫苗發生乜野作用基制,好多人基本唔知唔理。只會自己認為打左帶左口罩就百毒不侵。
打乜都係廢

引用:
原帖由 勝負就在幾秒間 於 2022-11-26 12:59 發表

這種類型的疫苗除了能產生體液免疫和細胞免疫外,還能激發黏膜免疫。
就是刺激機體在呼吸道的表面形成一層保護性抗體,可與新冠病毒結合形成複合物,通過呼吸道黏膜纖毛擺動,將復合物排出體外,阻止了病毒與呼吸道上皮細胞的粘附,達到清除病毒目的。

你所講既係捉住病毒,然後趕走。
另一位人兄講既係疫苗化解病毒,變成免疫。
然後就算吸入式,也會有漏網之魚進入身體,到時也要身體製造抗體對抗。
我全家未打針

就係等緊康希諾吸入式疫苗呀..

吸5秒就可以無敵半年..
方便快捷安全

拿拿臨入貨啦

引用:
原帖由 淡忘之音 於 26-11-2022 12:39 發表

下,你唔知國產康希諾果隻吸入式疫苗就係主打防感染咩?只要吸入5秒,肺部就會自動產生抗體防止感染肺炎,有效期半年喎。我全家冇打針,都係等緊呢隻防感染既疫苗咋
抗體唔係由肺部製造,你睇左D乜?

為何沒有科興、國藥二價疫苗提供?

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2022-11-26 12:39 發表

睇住你地反疫苗真係好好笑,不過你哋鍾意信乜都係你地自由,反正唔好搞到醫療系統崩潰就得

引用:
原帖由 wingaman 於 2022-11-26 13:26 發表

睇住你地反疫苗真係好好笑,不過你哋鍾意信乜都係你地自由,反正唔好搞到醫療系統崩潰就得
香港不怕
我地打針防佢地
我哋識網上申請不迫爆醫院

佢地好過不疫苗
只是不夠全面
未最高效能

引用:
原帖由 冬寒自我的水果 於 2022-11-26 07:06 發表
打齊了四針復必泰,是否不需再打復必泰二價疫苗?🤔
更加要打多幾針二價,補一補佢

打咗4針BNT竟然不准打第五針!

準備打未

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]