• 瀏覽: 25,573
  • 回覆: 159
+2
政府推出學生資助政策,確保學生不會因經濟困難而未能接受教育。教育局局長蔡若蓮今日(23日)在立法會書面回覆表示,截至2022年9月30

真是以為是「易借易還」?
定「借咗唔使還」?

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1888127/即時-港聞-逾6000專上學生拖欠償還貸款-蔡若蓮提醒會將個案轉介律政司

係咪想逼到有學生跳樓先肯收手?

睇下有幾多着左草,有幾多坐緊監,應考慮批核是否過鬆

20年前已經有拖欠償還貸款

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-11-24 07:51 發表
借得起先好借
超低息野, 又唔係個個月還幾萬

轉介律政司 係咪申請破產

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-11-24 07:51 發表
咁容易就跳樓,今次唔跳下次跳,咁不如早跳。

呢個政府以為庫房嘅錢可以亂洗, 路邊一盆膠花都要五千銀

就不應該借$比學生

立即暫停有關計畫

根本唔應該借錢畀依d大學牲, 用政府既錢去攪反政苦既事, 仲著埋草, 告他們又如何, 人都走了

郁D就告

九成九都係曱甴, 全部提告再而入獄...對曱甴絕不能手軟! 

著名魔術師、曾出演電視節目《街頭魔法王之魔王之王》的甄澤權日前遭入稟控告他未有如期歸還拖欠逾10年的學生貸款,要求他還款合共33萬元。

有錢唔還,識得變都唔還,吹呀。

附件

Louis_Yan_at_Ocean_Park_2021.jpg(30.62 KB)

引用:
原帖由 touya08 於 2022-11-24 09:18 發表
根本唔應該借錢畀依d大學牲, 用政府既錢去攪反政苦既事, 仲著埋草, 告他們又如何, 人都走了
人不在但有可能回來, 提告後留案底就入境即被捕了!

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-11-24 09:30 發表
著名魔術師、曾出演電視節目《街頭魔法王之魔王之王》的甄澤權日前遭入稟控告他未有如期歸還拖欠逾10年的學生貸款,要求他還款合共33萬元。

有錢唔還,識得變都唔還,吹呀。
仆街有錢買樓
冇錢還
其實政府可以做多啲嘢

釘契
不准旅遊

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]