• 瀏覽: 46,197
  • 回覆: 224
+4
荷蘭貿易部長施賴內馬赫(Liesje Schreinemacher)11月22日表示,在該國向中國出售晶片製造設備問題上,不會完全遵從美國的政策,而是需要自身的經

河蘭指中國在半導體原材料供應上地位關鍵,不會完全依照美國的對華出口政策行事

意味河蘭將反抗美共命令,向大6出售光刻機

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/839501/荷蘭政府無意應美國要求-重申出售晶片製造設備需捍衛自身利益

如果聽佢滷味老點,
就真係:
荷蘭銀行支票
Holland Bank Cheque

美國的要求是無理的,因為拜登自己都很想和習近平傾生意。

荷蘭人有腦!!! 台灣民進黨只會出賣台灣人利益!!!只會「抗中」不懂「保台」!!!連台積電這「䕶台神山」都可以出賣俾尾國!!!

引用:
原帖由 摸胸呻吟妖上身 於 2022-11-23 21:52 發表
如果聽佢滷味老點,
就真係:
荷蘭銀行支票
Holland Bank Cheque
唔怕美共攪佢,都幾大膽

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2022-11-23 21:52 發表
美國的要求是無理的,因為拜登自己都很想和習近平傾生意。
美共係無理,但無理的背後是那喳手段,誰敢不從

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2022-11-23 22:04 發表
荷蘭人有腦!!! 台灣民進黨只會出賣台灣人利益!!!只會「抗中」不懂「保台」!!!連台積電這「䕶台神山」都可以出賣俾尾國!!!
台蛙民話台即電設在美國更安全,係好事

荷蘭政府表示 : 你地制裁就啱啦 我唔客氣 成個蛋糕攞走獨食

如果荷蘭佬放行光刻機出口, 唔駛一年晶片就白菜價, 美國佬就攬住成座 "台積電美國廠" 做D貴到冇人買既晶片囉.

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-11-23 22:25 發表
荷蘭政府表示 : 你地制裁就啱啦 我唔客氣 成個蛋糕攞走獨食
盟友是用來出賣的

引用:
原帖由 阿乜水 於 2022-11-23 22:34 發表
如果荷蘭佬放行光刻機出口, 唔駛一年晶片就白菜價, 美國佬就攬住成座 "台積電美國廠" 做D貴到冇人買既晶片囉.
尾國製晶片內銷,印偽鈔多多都買得起

作反喇

河蘭出唔到貨冇資金維持運作,就係美共想出黎既卑鄙手段
反抗了,河蘭

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-11-23 22:37 發表
作反喇
美共想ASML執粒

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]