• 瀏覽: 3,493
  • 回覆: 14
【Now新聞台】港隊欖球世界盃外圍賽,多次出現轉播片段將國歌歌名寫成反修例歌曲,政務司司長陳國基指情況荒謬,已要求徹查。港協暨奧委會說正制訂指引,要求隊伍的最高級代表、領隊、教練,甚至隊長,在出錯時即場要表態及跟進。 欖球港隊比賽的轉播片段接連被發現將國歌歌名寫成反修例歌曲,政務司司長陳國基批評情況荒謬,港府將去信世界欖球總會及亞洲欖總要求徹查。陳國基:「這件事會接連發生是不可思議,這些解釋是不可置信,對於有經驗的主辦單位容讓這些事情發生亦是不可理解,所以我們會很嚴肅處理此事。至於香港欖球總會方面,我們會強烈要求他們制訂好日後方法,如何令國歌、國旗,甚至有關國旗國歌的表述,都要清晰清楚交給主辦單位。」港協暨奧委會指,已與政府確認,並統一國旗國歌格式,同時正草擬指引,日後港隊賽事如果再有出錯,現場最高級代表需要馬上表態,以交叉手勢叫停儀式。港協暨奧委會義務秘書長王敏超:「作為領隊、教練,甚至隊長,他們要負起某種責任,否則算甚麼領隊和教練?如果真的做不到,會視乎嚴重性,建議屬會進行紀律處分。沒有辦法,此事牽涉國家體面尊嚴問題,香港隊在國際舞台上還有很多出現機會,不可讓此事重覆發生。」王敏超

肯定有曱甴參與其中, 政府必須正視問題

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/陳國基-欖球賽國歌接連出錯荒謬-要求世界欖總徹查-070602688.html

講真,見到自己既祖國咁俾外人侮辱真係火都黎,嬲到訓唔到覺晚晚失眠

我建議政府應該要勒令永久解散香港欖球總會
以後唔好再派隊出賽,同埋唔好再搞國際7欖,真係好過份

但有樣開心野係,我地有真心幫我地出頭既李特首以及政務司司長陳國基,
有呢D 咁好既官全個香討Ching,香港市民真係有好大幸福感

接連出錯,一定要徹查

特首講完不滿又如何,人地根本當香港無到,特區應升級搵中國政府出頭先有用,否則,隨時任何賽事都播錯國歌點算。

要徹查外部勢力有冇同黃人裡應外合??

邊個有份搞黑暴歌應該處以殛刑

引用:
原帖由 teven2005 於 2022-11-20 16:20 發表
講真,見到自己既祖國咁俾外人侮辱真係火都黎,嬲到訓唔到覺晚晚失眠

我建議政府應該要勒令永久解散香港欖球總會
以後唔好再派隊出賽,同埋唔好再搞國際7欖,真係好過份

但有樣開心野係,我地有真心幫我地出頭既李特首以及政務司司長陳國基,
有呢D 咁好既官全個香討Ching,香港市民真係有好大幸福感
呢啲咁芝麻綠豆嘅事, 外交部一句聲都冇出過

香港的所謂高官, 淨係得個講字有乜用? 係做嘢嘅就即刻解散成隊基佬欖球, 以後香港唔可以再有呢樣基佬運動出現, 先前班所謂高官, 仲落埋場同呢班人齊齊飲酒隊啤, 更加默許同包庇佢地齊齊違反防疫條例, 令當日球場成為法外之地, 現代版九龍城寨。點知而家呢班人仲係咁跣呢班所謂高官, 仲要跣完一鑊又一鑊, 真係叫呢班所謂高官, 情何以堪。😆😆😆

根本就係有心針對中國

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-11-20 16:24 發表
要徹查外部勢力有冇同黃人裡應外合??
x2

謊謬、難以置信。

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-11-20 16:22 發表
特首講完不滿又如何,人地根本當香港無到,特區應升級搵中國政府出頭先有用,否則,隨時任何賽事都播錯國歌點算。
芝麻小事要主人?

刁, 沒有中國在背後, 欖L會飛來香港下跪認錯咩, 香港曱甴用下三流手段做嘢真福街🤣🤭🤫😆

絕對要喇

引用:
原帖由 QingKing 於 2022-11-20 16:14 發表
【Now新聞台】港隊欖球世界盃外圍賽,多次出現轉播片段將國歌歌名寫成反修例歌曲,政務司司長陳國基指情況荒謬,已要求徹查。港協暨奧委會說正制訂指引,要求隊伍的最高級代表、領隊、教練,甚至隊長,在出錯時即場要表態及跟進。 欖球港隊比賽的轉播片段接連被發現將國歌歌名寫成反修例歌曲,政務司司長陳國基批評情況荒謬,港府將去信世界欖球總會及亞洲欖總要求徹查。陳國基:「這件事會接連發生是不可思議,這些解釋是不可 ...
做乜都好, 先停晒所有對外活動先啦...
仲比機會佢攪港獨!??

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]