• 瀏覽: 20,993
  • 回覆: 46
隨著中方與巴基斯坦聯手打造的JF-17「雷電」戰機(Joint Fighter-17 Thunder),也就是解放軍所謂的「梟龍」戰機升級,開始令愈來愈多人印象深刻。如今除了138架在巴基斯坦服役外,伊拉克、緬甸和奈及利亞空軍也紛紛加以採用......

全文︰https://www.chinatimes.com/realt ... 001902-260417?chdtv

巴基斯坦所用的梟龍戰機升級,我想印度最為憤憤不平。印度自己製造光輝戰機,又從法國買入陣風戰機,本來可為印度軍民打下「自信強心針」,相信可以力壓中國及巴基斯坦。現在看來印度的如意算盤猶如「竹籃打水」︰一場空。巴基斯坦整體軍力仍不如印度,但我看兩者差距愈來愈小。

印度再買

不怕,痕都斯坦可以再花30年提升光煇戰機

阿猩的光輝戰機假想敵係殲八

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-11-20 15:29 發表
哈哈, 咁殲10C唔係就要吊打光輝, 未來巴鐡會增加殲10C的數量, 以便替代老尾舊有的F-16.

引用:
原帖由 心很想 於 2022-11-20 16:50 發表

哈哈, 咁殲10C唔係就要吊打光輝, 未來巴鐡會增加殲10C的數量, 以便替代老尾舊有的F-16.
請問中國自用的殲十係咩型號? 十D ?

殲十A係咪只作表演用途?

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-11-20 15:29 發表
即係實際戰力係殲七

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-11-20 18:53 發表

殲十A係咪只作表演用途, 航展表演是殲10A
現今服役中是殲-10C, 殲-10D是改進型, 機背部拱起容納保形油箱, 解決掛載單個副油箱, 作戰半徑提高, 採用殲20的隱身塗層,用來吸收和反射雷達波束, 航電系統全面升級改造, 可能加裝類似於F35的EODAS光電分散式孔徑系統, 不過暫時在試飛測試中, 未到定型量產階段.

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-11-20 18:53 發表

出口巴鐵的是殲十CP,P代表巴基基坦。

阿三算把啦

亁fight戰機

梟龍Block3換裝相控陣雷達,而且配套中國各式彈藥,絕對可以對陣風以小搏大,之前印度被擊落su-30mki雖然未被證實係梟龍擊落,但龐大數量梟龍嚴重威脅印度空軍

引用:
原帖由 cwm001 於 2022-11-21 14:48 發表
梟龍Block3換裝相控陣雷達,而且配套中國各式彈藥,絕對可以對陣風以小搏大,之前印度被擊落su-30mki雖然未被證實係梟龍擊落,但龐大數量梟龍嚴重威脅印度空軍
起碼梟龍Block3可以外掛短/中/長的空空導彈(PL-10,PL-12,PL-15), 相對陣風夠殺有特.

阿三D野算把啦,阿美尼亞有辨你睇

連陣風都危險

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]