• 瀏覽: 3,418
  • 回覆: 26
+2
一名29歲非華裔女子今早報案指,早前回應陌生人發出的招聘信息,透過充當刷單員在網站平台購買股票,以增加商家名氣來賺取佣金,按照指示前後將13.

網上刷單員騙案|29歲女子應徵股票網打手 被呃$13.6萬
一名29歲非華裔女子今早報案指,早前回應陌生人發出的招聘信息,透過充當刷單員在網站平台購買股票,以增加商家名氣來賺取佣金,按照指示前後將13.6萬元存入至對方指定的兩個帳戶,但事主不但未獲發任何佣金,而且未能取回本金,懷疑受騙,於是報警,警方經初步調查,將案件列作「以欺騙手段取得財產」,交由油尖警區刑事調查隊第3隊跟進,正追查騙徒下落。

警方指出,騙徒的招聘廣告一般聲稱「搵快錢」、「高人工」、「即日出糧」或「在家工作」、對應徵者年齡及學歷要求低或無需工作經驗及履歷、不會提及實際職位或工作內容,以及只會提供即時通訊軟件或手機號碼聯絡方法,有騙徒更會在受害人初次存款後發放佣金來獲取受害人信任。警方呼籲市民,如有懷疑,應致電「防騙易18222」。

https://www.hk01.com/突發/830509/網上刷單員騙案-29歲女子應徵股票網打手-被呃-13-6萬
廿一世紀仲有後生女受騙, 唔死都冇用啦, 唔怪得性女都咁多盲粉啦, 恆生指數跌穿歷史新低

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/830509/網上刷單員騙案-29歲女子應徵股票網打手-被呃-13-6萬

做5毛竟要 投入資金先有得做?

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-10-29 18:13 發表
做5毛竟要 投入資金先有得做?
哈哈, 唔怪得性女港姐都咁多五毛,唔知性女港姐要唔要班IG 五毛FANS交投入資金
香港真多傻仔

老千天堂🤬

引用:
原帖由 忙着發財 於 2022-10-29 18:16 發表
老千天堂🤬
老千咩年代都有架啦,睇下邊條低智商傻仔上當咋嘛

引用:
原帖由 娛樂圈唔識講啦 於 2022-10-29 18:22 發表

老千咩年代都有架啦,睇下邊條低智商傻仔上當咋嘛
但係依家日日都有大有大呃細有細呃噃🤝

引用:
原帖由 忙着發財 於 2022-10-29 18:31 發表

但係依家日日都有大有大呃細有細呃噃🤝
所以班香港年輕人,人就係十八歲成年人,但智商得兩三歲左右,我替香港悲哀

用13萬買個教訓, 算係便宜.

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-10-29 18:36 發表
用13萬買個教訓, 算係便宜.
有啲男仔比條女扮窮呃哂副身家,點知條女係有錢女,仲大教訓

引用:
原帖由 娛樂圈唔識講啦 於 2022-10-29 18:37 發表

有啲男仔比條女扮窮呃哂副身家,點知條女係有錢女,仲大教訓
條仔唔醒啫, 俾條女電兩電, 已經老豆姓乜都唔知.

抵c!

唔怕, 13萬開幾個月工係番度

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-10-29 18:40 發表

條仔唔醒啫, 俾條女電兩電, 已經老豆姓乜都唔知.
果條女係中英混血鬼妹名人,係度扮住北角三百呎劏房,其實人地住半山千呎豪宅,一大半香港人做左傻仔相信呢條混血鬼妹扮窮博同情

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-10-29 18:40 發表
抵c!
人蠢冇藥醫,
病人:醫生啊,咩病係冇得醫啊?
醫生:癌症 , 心臟病,肺病都有藥醫,就係蠢病冇得醫,蠢就等死啦....

所以網上受騙,只怪自己ON居啦

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-10-29 18:41 發表
唔怕, 13萬開幾個月工係番度
半年就回返水

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]