• 瀏覽: 76,888
  • 回覆: 749
  • 追帖: 1
+30
引用:
原帖由 stedss 於 2022-10-3 09:45 發表

現在中國是不可能乾脆全用國內零件. 光飛機引擎, 全球只有幾家公司可以做! 中國都做不到飛機引擎-可靠, 耐用, 省油, 高耐熱性等等. 哪裡有60家公司?
咁要一間間咁睇邊間能達到你要求了。

其實唔止歐美公司能做引擎,不過因為波音空巴獨大,所以連帶歐美引擎公司先可以咁高市佔率,但如果C919同一間非歐美既引擎公司合作,好可能陪養出一間強大既非歐美引擎公司出嚟,呢個係美國唔能夠太封殺C919引擎既原因。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/飛行器發動機製造商列表

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-10-3 09:27 發表

相信大6好多零件做到,但成本?   好似航天科技,放大量資源做火箭太空船,但民航吾得,仲有耐用性,架飛機日日係天飛,做件得既零件出來吾係簡單
應該係成本問題,不過中國遲早都要自己做,如果有一日歐美禁止零件出口去中國,生產咪停頓!

引用:
原帖由 揚州 於 2022-10-2 22:08 發表

Apple成部機除咗軟件,有冇1成係美國製造
秒殺

正常,好彩自己都用咁多

只要價錢平,總會有大把人幫襯概。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-10-2 20:50 發表
中國軍事評論員宋忠平接受《聯合早報》採訪時說,即便C919完全按照美國和歐洲的適航標準建造、在技術和安全上不存在問題,也很可能面臨「政治歧視

政乜鬼歧視呀。

賣比所有比美國制裁嘅國家都已經夠做啦。

😂😂😂😂

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-3 09:18 發表

咁我問吓你,點解中國軍機有自家制引擎,民航機就不知何年何月至有?

一字咁淺! 咁掂就一早放落民航機用啦! 點解C919唔用呀!  咪就係唔得囉!

唔好同我講軍事版,笑片嚟! 乜嘢「哭崩」、「儍眼」,笑Q死我!
中國軍機有自家制引擎而唔用於自家民航機,其實很多網友已說明是為外國的適航証,要知道申請外國産品認証,其內的每一零件要滿足其外國零件産品標準,如其中部份零件早己認証完畢(如買回現成已認証的零件),其完整產品的認証時間就會大大縮短,若如每一零件是自家制造,就需要依照外國的零件標準重新再測試再試驗,光想想就知道得到外國認証批核就延長了不少時間,以上為産品申請外國認証一般流程。

中國巳超越日本!
成為世界第一汽車出口國!

附件

Screenshot_20221003_004328_com.huawei.photos.jpg(299.79 KB)

Screenshot_20221002_142318_com.ss.android.ugc.aweme.jpg(317.13 KB)

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-3 09:18 發表

咁我問吓你,點解中國軍機有自家制引擎,民航機就不知何年何月至有?

一字咁淺! 咁掂就一早放落民航機用啦! 點解C919唔用呀!  咪就係唔得囉!

唔好同我講軍事版,笑片嚟! 乜嘢「哭崩」、「儍眼」,笑Q死我!
中國軍機的自家制引擎至少不耐用, 美國軍機的引擎飛一千四百小時便需要大修. 中國軍機的引擎飛300-400 小時便需要大修.

C919就是只做亞洲市場已經大把生意。 航空公司如果用美歐超貴飛機,成本上根本無法和用價廉物美的C919航空公司競爭,亞洲市場實輸,歐洲市場又頂得幾耐,得返老美霸權閉關自娛。

引用:
原帖由 steven_9988 於 2022-10-3 09:14 發表

首先問下你地

如果香港引入, 你敢唔敢搭?
所以一定要賣晒比歐美國家飛內陸線,死都係外國人!原來又是一盤大棋!

只要內地航空公司
唔再幫襯波音、空中巴士買飛機
中國商飛已經有大把生意做 ...   

咁高科技買比西方唔怕佢哋抄咩
還掂都內捲
自用吧啦

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-2 21:00 發表

已經唔幫襯波陰
老尾,最仲意講危害國家安全

幾時有公平競爭呢? 話入口要打稅就打稅; 話唔比入就搵D借口, 就扣關呂比入啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]