• 瀏覽: 8,290
  • 回覆: 32
+4

俄羅斯9月30日吞併烏克蘭四個地區之後,歐盟、北約及美國等都表明不會承認莫斯科的決定。烏克蘭總統澤連斯基(Volodymyr Zelensky)表示,正加快申請成為北約(NATO)的一份子,同時揚言,只要普京(Vladimir Putin)仍是俄羅斯總統,就不會與俄羅斯談判。

法國傳媒報道,澤連斯基在社交平台發表講話,稱烏克蘭只會與俄羅斯的新總統談判,並表示基輔方面採取決定性的一步,簽署加快加入北約的申請。他指出,烏克蘭實際上已經證明擁有與盟友匹配的水準,而且在戰場上及所有交流方面都有實際顯示,形容大家互相信任、協助和保護,認為這就是盟友的意義。

烏克蘭外長庫列巴(Dmytro Kuleba)亦表示,俄羅斯吞併頓涅茨克(Donetsk)、盧甘斯克(Luhansk)、扎波羅熱(Zaporizhzhia)及赫爾松(Kherson)地區,對現況不會有任何改變,烏克蘭會繼續解放領土和民眾,恢復烏克蘭的領土完整。

歐盟及七國集團(G7)發表聲明,譴責俄羅斯非法侵佔烏克蘭四個地區,指莫斯科任意損害以基於規則的國際秩序,以及嚴重侵犯烏克蘭獨立、主權和領土完整的基本權利,以及聯合國憲章和國際法彰顯的核心價值。他們重申永遠不會承認這些吞併及虛假「公投」的結果,同時會進一步制裁俄羅斯人士和組織,為支持侵犯國際法付出經濟代價。

美國財政部之後宣布,制裁俄羅斯超過1000人和企業,當中包括俄羅斯央行高層及國家安全委員會成員的家屬,國會議員以及當地經濟、軍事基建及供應商領袖等;商務部則將57間俄羅斯公司列入禁止出口名單。

================================================================================================================================

其實歐美、烏克蘭應該唔好俾普京拎住主動權牽住鼻子走。

嗰4個州暫時由得佢,但就對烏克蘭供應大量先進軍備,以防領土被進一步侵佔,形成長期作戰膠著態勢。呢場仗普京/俄羅斯已經遭受重創,國內外問題一籮籮,淨係經濟制裁都陰乾佢,遲早壓力大到爆煲。

只要睇住有冇啲不識好歹嘅國家支援、策應佢就得喇。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/820885/俄烏局勢-澤連斯基-要求加快申請入北約-美國再制裁俄羅斯

咩虛假公投?
係有懷疑可以搵第3方組織監察.
d親俄城市,長期都係反對烏克蘭政府,可以查證.
由朝到晚講民主,公投都唔認?

引用:
原帖由 ic310 於 2022-10-1 02:22 發表
咩虛假公投?
咁樣投法,第3方組織監察?  唔使喇,俄軍咪用鎗監察緊囉!

附件

Russia Ukraine Referendum.jpg(240.57 KB)

Russia Ukraine Referendum.jpg

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-1 02:08 發表

俄羅斯9月30日吞併烏克蘭四個地區之後,歐盟、北約及美國等都表明不會承認莫斯科的決定。烏克蘭總統澤連 ...
恭喜大帝願望達成

引用:
原帖由 ic310 於 2022-10-1 02:22 發表
咩虛假公投?
你都on9

咁當年英國又搞公投 跟英國定中國 大陸仲唔開戰? 台灣又搞公投 納入美國一個州 台灣唔獨立了 直接成為美國領土! 咁又得唔得?

本身獨立都算 獨立完併入俄羅斯 此例一開 邊個夠惡就可以隨意擴張領土! 

係就蔡英文做州長呀 直接叫拜登做總統 攻擊台灣就係攻擊美國領土! 係就好呀 台灣唔需要獨立 做美國人就得啦! 中國唔肯 美國就用核武! 保衛美國台灣州! 

你藍屍話係得嘅 咁俄佬咪可以囉

唔好你得 我唔得 

The US has imposed sanctions on Elvira Nabiullina, the governor of Russia’s central bank, as part of a new package of measures intended to stiffen its financial punishment of Moscow in the wake of its annexation of vast chunks of territory in eastern Ukraine. The move against Nabiullina came as the Treasury department widened its sanctions against Russia to include several of the country’s top economic officials, in addition to individuals and legislators associated with the invasion of Ukraine. Western officials were swift to condemn Russian leader Vladimir Putin’s actions on Friday, launching a co-ordinated response that included fresh sanctions from the EU and the UK. US president Joe Biden said: “America and its allies are not going to be intimidated by Putin and his reckless words and threats. He’s not going to scare us and he does not intimate us.”

=======================================================================================

連俄羅斯央行個行長都制裁埋,oh my god!

據聯合國網站報導,塞爾維亞總統武契奇21日在第七十七屆聯合國大會一般性辯論上發言。他指責一些國家在烏克蘭和塞爾維亞的領土完整問題上持雙重標準,現在談論烏克蘭主權被侵犯,卻在1999年繞過聯合國安理會悍然轟炸塞爾維亞(當時稱南聯盟,2003年2月改名為塞爾維亞和黑山),並承認科索沃“獨立”,公然侵犯塞爾維亞領土主權。

根據聯合國網站發布的武契奇發言稿,武契奇稱,塞爾維亞支持所有聯合國成員國的領土完整,包括烏克蘭的領土完整。“然而,我們從許多演講者那裡聽到關於烏克蘭領土完整被侵犯的故事。很多人說這是二戰後歐洲土地上的第一次沖突。但事實是,塞爾維亞——一個從未攻擊其他主權國家的歐洲國家——的領土完整(早就)被侵犯了,卻無人討論。我一直在問許多國家領導人:塞爾維亞和烏克蘭的主權、領土完整有什麼區別?”“從來沒有人對這個問題提供過合理的答案。”武契奇說。

“讓我提醒你——塞爾維亞沒有踏入別國的領土,也沒有危及一個主權國家的領土完整”,武契奇說,“然而,這並沒有阻止北約在沒有聯合國安理會授權的情況下攻擊塞爾維亞”。他在演講中表示,“正是因為塞爾維亞曾經的經歷和現在的事態發展,我確信我完全有權在此引用偉大的馬丁·路德·金的話:'任何地方的不公正都會威脅到任何地方的公正'。這些話是一個提醒,是對我們所有人的警告。”

1999年3月24日,以美國為首的北約打著“避免人道主義災難”的旗號,繞過聯合國安理會,對當時的南聯盟進行了78天的持續轟炸,造成2000多名無辜平民喪生、6000多人受傷、近100萬人流離失所。當年5月7日,北約轟炸中國駐南聯盟使館,造成3名中國記者遇難、20多名中國外交人員受傷。

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022-10-1 02:57 發表

你都on9

咁當年英國又搞公投 跟英國定中國 大陸仲唔開戰? 台灣又搞公投 納入美國一個州 台灣唔獨立了 直接成為美國領土! 咁又得唔得?

本身獨立都算 獨立完併入俄羅斯 此例一開 邊個夠惡就可以隨意擴張領土! 

係就蔡英文做州長呀 直接叫拜登做總統 攻擊台灣就係攻擊美國領土! 係就好呀 台灣唔需要獨立 做美國人就得啦! 中國唔肯 美國就用核武! 保衛美國台灣州! 

你 ...
其實都等緊台灣攪公投獨立
最重要係佢夠唔夠膽做囉~
烏克蘭果4個省既人就夠薑夠膽,吹佢唔漲喎!
歐盟撐科索沃時都講過:民權大於主權

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2022-10-1 04:01 發表

其實都等緊台灣攪公投獨立
最重要係佢夠唔夠膽做囉~
烏克蘭果4個省既人就夠薑夠膽,吹佢唔漲喎!
歐盟撐科索沃時都講過:民權大於主權
咁又係,講歷史,講今日,都係俄佬最夠膽。

"1945年10月20日,在蘇聯的「監督」下,外蒙古舉辦是否要從中國獨立的公投,結果以483,291票贊成、0票反對的「100%支持」通過。中國政府在隔年1月宣布承認公投結果,自此蒙古獨立普遍獲得承認。

但蒙古獨立後,中國地圖北邊缺了一大塊,原本像秋海棠葉子形狀的國土,變成一隻老母雞的樣子。"

1945年即係國民黨政權,唔怪得5毛小粉紅從來當睇唔到,傾力支持俄羅斯侵略烏古蘭!!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-1 02:08 發表

俄羅斯9月30日吞併烏克蘭四個地區之後,歐盟、北約及美國等都表明不會承認莫斯科的決定。烏克蘭總統澤連 ...
點解中共國唔敢公開支持俄仔呢?
呢度啲五毛又收晒皮
仲敢唔敢話自己支持公投結果呀?支持等於支持台灣人同一手法公投獨立

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-1 04:11 發表

咁又係,講歷史,講今日,都係俄佬最夠膽。

"1945年10月20日,在蘇聯的「監督」下,外蒙古舉辦是否要從中國獨立的公投,結果以483,291票贊成、0票反對的「100%支持」通過。中國政府在隔年1月宣布承認公投結果,自此蒙古獨立普遍獲得承認。

但蒙古獨立後,中國地圖北邊缺了一大塊,原本像秋海棠葉子形狀的國土,變成一隻老母雞的樣子。"

1945年即係國 ...
所以咪話,台灣如果順利進行到公投獨立既
中國會承認結果架!
最重要台灣肯攪
民權大於主權

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2022-10-1 04:17 發表

所以咪話,台灣如果順利進行到公投獨立既
中國會承認結果架!
最重要台灣肯攪
民權大於主權
"所以咪話,台灣如果順利進行到公投獨立既
中國會承認結果架!"

你煽動台灣人攪公投獨立,更散播謠言話中國會承認結果!

人嚟!報國安!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-1 04:21 發表

"所以咪話,台灣如果順利進行到公投獨立既
中國會承認結果架!"

你煽動台灣人攪公投獨立,更散播謠言話中國會承認結果!

人嚟!報國安!
台灣成日話咩要保持台海現狀,想保持到幾耐?100年?1000年?
台灣只有兩條路,一係就全台人拼死一戰攪獨立
一係就乖乖和平回歸中國
好過依家非國非省咁

台灣領導人根本無決心無膽量去面對問題,其實點都要解決架啦!避得幾時?
唔好把上一代留低既問題再留比下下下一代既人啦!

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2022-10-1 04:29 發表

台灣成日話咩要保持台海現狀,想保持到幾耐?100年?1000年?
台灣只有兩條路,一係就全台人拼死一戰攪獨立
一係就乖乖和平回歸中國
好過依家非國非省咁

台灣領導人根本無決心無膽量去面對問題,其實點都要解決架啦!避得幾時?
唔好把上一代留低既問題再留比下下下一代既人啦!
補飛都冇用,已經向國安熱線舉報!

加快入北約、採你都傻。依家畀你入約咪即係叫北約排軍隊正式參戰。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]