• 瀏覽: 25,101
  • 回覆: 196
+18
又可以方便地攪顔色革命了。

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:30 發表

但有老美當契家佬?
大陸踩去呢啲地方,以為講幾句就可收割?王外長太天真了吧

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:25 發表

咁係咪即係話中國向老美……撩交打?
如果你了解一帶一路既背景,就知係一個中國自救計劃

當年美國兩手推動TPP及TTIP,唯一主題就係ABC(anyone but China),完全係圍堵中國、打壓中國既龐大行動
就係咁既背景,習主席才出台一帶一路,希望走出一條活路
人算不如天算,美國的TPP和TTIP都沒搞成,反而一帶一路愈走愈寬、愈走愈遠
就變成大家今日所見

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-30 20:33 發表

但一帶一路好似得喎,連老美都搞山寨版,或者真係可以衝出一條血路?

美國𠄘諾援助,係你要攞野換架,冇免費。

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-30 20:33 發表

當年美國兩手推動TPP及TTIP,唯一主題就係ABC(anyone but China),完全係圍堵中國、打壓中國既龐大行動
人算不如天算,美國的TPP和TTIP都沒搞成,反而一帶一路愈走愈寬、愈走愈遠
就變成大家今日所見
是比較當初的廣闊,可惜沒軍力支援…你踩去人家地頭靠齊吹嗎?

俾美軍插旗即係亡國,恭喜唒成為美國嘅州分。

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-30 20:33 發表

就變成大家今日所見
我知道係中國想開一條血路呀?破老美圍堵策略,但就駐軍呢D地方的問題,我感到中國不是太想搞這樣而已,真的純從經濟角度出發罷了,沒有和老美一較高下之意。

中國退出所羅門,等所羅門吃吃苦頭

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:36 發表

但一帶一路好似得喎,連老美都搞山寨版,或者真係可以衝出一條血路?
俄烏戰爭已打斷西行歐洲之路,而中亞地區要俄同意放行…唯一成功的是聯了東盟諸國,但中方避談安全保障,他日比尾狗攪也就前功盡廢。

5年後糜蟈不知衰成點

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-30 20:33 發表

你仲細咩,有人話比錢你,你唔要。

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-30 20:41 發表

俄烏戰爭已打斷西行歐洲之路,而中亞地區要俄同意放行…唯一成功的是聯了東盟諸國,但中方避談安全保障,他日比尾狗攪也就前功盡廢。
咁就要睇老美想「武」玩,定「文」玩了,「武」玩的話,鬥駐軍多少,隨時擦槍走火,如果「文」玩,那就看誰給的利益較大吧,還有誰的威懾力較大了?

引用:
原帖由 剎華 於 2022-9-30 20:38 發表

我知道係中國想開一條血路呀?破老美圍堵策略,但就駐軍呢D地方的問題,我感到中國不是太想搞這樣而已,真的純從經濟角度出發罷了,沒有和老美一較高下之意。
「駐軍」係美西以已度人

就算要駐留人員,都只會係救援部隊,為中國--南美洲航線提供多一點保障

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]