• 瀏覽: 39,814
  • 回覆: 305
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-29 15:53 發表

吊=垃圾桶
你睇返你之前果張先啦.........柒左9up4
垃圾桶?你睇清楚啦

引用:
原帖由 三碌木 於 2022-9-29 16:01 發表

垃圾桶?你睇清楚啦
咪垃圾桶lor
你放盒未飲既入去???
幾錢一隻姐

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-29 16:02 發表

咪垃圾桶lor
你放盒未飲既入去???
幾錢一隻姐
你講咩呀?回收唔係收垃圾係收咩呀?你問有冇見過收紙盒,咪俾你睇下有囉。你又話垃圾桶。垃圾桶又如何呢?

引用:
原帖由 三碌木 於 2022-9-29 16:05 發表

你講咩呀?回收唔係收垃圾係收咩呀?你問有冇見過收紙盒,咪俾你睇下有囉。你又話垃圾桶。垃圾桶又如何呢?
冇錢邊個幫你收集
有心收就垃圾桶摷or加紙包飲品回收箱.....重9簡單啦

1部野價錢=幾百個紙包飲品回收箱重要唔使電

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-29 16:06 發表

冇錢邊個幫你收集
有心收就垃圾桶摷or加紙包飲品回收箱.....重9簡單啦

1部野價錢=幾百個紙包飲品回收箱重要唔使電
哩位朋友絕對錯, 我係科學園返工, 真係見到好好人攞的膠樽, 紙盒去回收, 香港還有好多有心人事。

引用:
原帖由 IPOMan 於 2022-9-29 16:12 發表

哩位朋友絕對錯, 我係科學園返工, 真係見到好好人攞的膠樽, 紙盒去回收, 香港還有好多有心人事。
放1部, 做樣呃政府津貼
咁7樣回收, 量少+部機電費都cover唔到

真係見到好好人攞的膠樽, 紙盒去回收<===部機當7呎高 x 5 x 5.......放得幾多個

引用:
原帖由 IPOMan 於 2022-9-29 16:12 發表

佢意思係無著數就唔會有人攞去回收。咁呢個都係事實。但如果付出可以令到人們改變習慣,也算是一種投資。

引用:
原帖由 三碌木 於 2022-9-29 16:17 發表

佢意思係無著數就唔會有人攞去回收。咁呢個都係事實。但如果付出可以令到人們改變習慣,也算是一種投資。
除左部垃圾桶, 間野平日又點收ar????

回收係要個量lor
1日hea收10隻.............又要支援比佢做其他野呀

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-29 16:20 發表

除左部垃圾桶, 間野平日又點收ar????

回收係要個量lor
1日hea收10隻.............又要支援比佢做其他野呀
咁係政府唔識做啫。你可以設翻個回收量俾佢,要佢每個月回收到一定數量先可以攞資助咪得囉。

引用:
原帖由 三碌木 於 2022-9-29 16:35 發表

咁係政府唔識做啫。你可以設翻個回收量俾佢,要佢每個月回收到一定數量先可以攞資助咪得囉。
關咩9政府事.......
有地方處理, 但唔覺間野有收集lor

科技園真係垃圾

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-28 09:50 發表
全港唯一一間紙包飲品盒回收廠「喵坊Mil Mill」位於元朗創新園的廠房租約年底屆滿,作為業主的科技園公司昨終親身回應,指廠房原來的3年期租約去年底屆滿後,已寬限至今年底,稱現只可酌情寬限多數個月,兩、三年則「無可能」。「喵坊」創辦人葉文琪則重申2018年有科技園人員確定租用期可達6年,直言若當時得知僅3年租期,就不會

...
簡單合約價值小年期短, 口頭承諾可以, 例如請鐘點, 修水喉, 但重要合約例如租約、地契、樓契、大型工程合約, 口頭承諾不可以, 合約雙方有責任看清楚所有合約內容ok才簽約, 通常要有見證人簽署。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-29 16:13 發表

放1部, 做樣呃政府津貼
咁7樣回收, 量少+部機電費都cover唔到

真係見到好好人攞的膠樽, 紙盒去回收<===部機當7呎高 x 5 x 5.......放得幾多個
"真係見到好好人攞的膠樽, 紙盒去回收<===部機當7呎高 x 5 x 5.......放得幾多個"

入口有壓縮, 躺平之後可以裝到幾百, 甚至上千, 每次經過都見到有人放嘢入去, 似乎真係堅, 唔係呃政府 篤數。

你連部回收機都無見過,只係網上打嘴炮。

結論 :
環保術士屈政府
我代表環保無可替代
手法十足當年真普選
不過都有盲嘅撐

公道自在人心?
DLLM快L D去新加坡啦!無人留你呀!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]