• 瀏覽: 39,765
  • 回覆: 305
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 ChiNa使用支付寶 於 2022-9-28 23:57 發表
此地不留人,自有留人處。
星架波
咁都信
咪天真啦

到時又話愛香港唔走

引用:
原帖由 冰涼的月光光 於 2022-9-28 18:17 發表
佢係咪第一日出社會做嘢?做生意竟然信口頭承諾。仲蠢過王維基。王維基又係話信一個官員話會畀個牌佢,所以未有牌就賣咗香港寬頻之後不停請人買地起電視城。估唔到呢個年代都仲有傻仔!
一朝天子一朝臣

引用:
原帖由 烈火柔情 於 2022-9-28 22:03 發表

照你咁講佢去邊開都冇所謂啦 聰明豆
因為唔係去邊度開都可以攞到政府補貼

又一項証實政府冇L用

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-28 09:50 發表
全港唯一一間紙包飲品盒回收廠「喵坊Mil Mill」位於元朗創新園的廠房租約年底屆滿,作為業主的科技園公司昨終親身回應,指廠房原來的3年期租約去年底屆滿後,已寬限至今年底,稱現只可酌情寬限多數個月,兩、三年則「無可能」。「喵坊」創辦人葉文琪則重申2018年有科技園人員確定租用期可達6年,直言若當時得知僅3年租期,就不會

...
land law 唔承認口頭承諾嘅!

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-9-28 09:56 發表
口頭承諾係都有法律責任,問題係而家科技園根本唔承認有作出口頭承諾!呢次真係口講口賠!
land law 好似無口頭承諾的

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-9-28 11:32 發表

雖然口頭承諾有法律效力

但你點証明環保署有咁講過?

我話呢個老闆曾經講過話俾一億港元我呀!有無人信?
好似land law 係無口頭承諾嘅

引用:
原帖由 lukjoel 於 2022-9-28 19:08 發表

信「喵坊」啦,因為三年期,沒有人會攪,點解?裝修,置機器都攬4-6個月先開始生產到,人哋唔係街邊小舖。叫香港政府攪個飛機場又或郵輪碼頭,條地得三年!
你做過商業租務未?聽過六年約或者3+3未?

計美食車後又一被人毀棄行業

無人投資香港了 

做生意點會咁戇鳩, 你將會投資成千萬, 會唔會靠一個口頭承諾, 唔寫落合約度都唔可以當真, 又冇錄音乜撚都冇, 你話英女皇臨死前話畀曬啲財產你都得喇, 哈哈😂

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-29 06:11 發表

你做過商業租務未?聽過六年約或者3+3未?
普通市民租樓, 都係1年生1年死啦

有啲人做嘢只睇文件,從來不與人接觸也不會到現場,根本不了解整件事運作,做決定犯錯是必然的。

任何投資都有回本期,回收業做工業,利潤率也不可能太高,不續約就等於迫人虧錢了。以後政府推動些什麼,誰理你?合同是對的,決定是錯的。

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-28 09:50 發表
全港唯一一間紙包飲品盒回收廠「喵坊Mil Mill」位於元朗創新園的廠房租約年底屆滿,作為業主的科技園公司昨終親身回應,指廠房原來的3年期租約去年底屆滿後,已寬限至今年底,稱現只可酌情寬限多數個月,兩、三年則「無可能」。「喵坊」創辦人葉文琪則重申2018年有科技園人員確定租用期可達6年,直言若當時得知僅3年租期,就不會

...
「可達」6年,並只係口頭承諾。做生意用咁既方式去投入資金,實在係有點天真和高風險。

佢係生意人,投資過千萬,點會吾計好回報期?如果要6年,梗係老虎都簽6年啦,點會咁on9信人口頭承諾?
根本就係吹水

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]