• 瀏覽: 140,493
  • 回覆: 910
  • 追帖: 3
+23
引用:
原帖由 ecasp 於 2022-9-25 14:02 發表

見到香港工作環境之後可能走晒
13億人之下的精英團隊都被你小看了...........!!
不過香港有地利優勢..........畢竟是合作...........對大家都好........!!
在公平競爭之下.........其實最大受益是香港市民......!!

如果不是商界急切通關.........議案也不會輕易通過....!!
這涉及香港私家醫院的利益...........所以一直有很大阻力......!!
公營醫院環境不好...........自然把好的醫護推向私家醫院.......本就是商家佬的私心....!!

引用:
原帖由 ecasp 於 2022-9-25 14:02 發表

見到香港工作環境之後可能走晒
可能……

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-25 03:28 發表

https://www.cmchk.org.hk/

而家是講緊「免註冊」可執業,
如請個師傅冇水電牌,收你錢去你家維修漏水漏電斷路⋯⋯

中醫都有個註冊名單制度。
每年畢業生🎓都要考香港中醫執業資格試,合格后可註冊有牌執業,不過合格率就唔高。

中大中醫學位課程包括兩個部分︰(甲)臨牀前期課程(四年半)及(乙)臨牀實習課程(一年半)。

臨牀前期課程
臨牀前期課程為期四 ...
其實喺國內可以擔任醫護人員我相信佢哋亦都有接受相關嘅課程, 亦都一定得到國內嘅機際認可, 只不過中港嘅文化唔同, 有時都要有容人嘅胸襟, 點解對於外國嘅醫療團隊醫護專家香港嘅人就是藥神明咁 拜服

但係我哋祖國內我哋身為中國人我哋中醫藥業, 有幾千年嘅文化唔通一啲依據都未啦, 冇錯西醫係快靚正甚至乎外科手術係真係好精湛, 但係講到修復 調補 調節養生始終係 中醫藥嘅強項, 而且比較天然, 西方嘅醫藥始終太多生化嘢,

做人永遠唔好執埋一邊, 你接納人人哋先 接納你 , 唔係諗住淨係單一依靠西方醫藥, 人哋當我哋二等公民或者用完即棄, 或者取高索價嘅金錢, 永遠都唔可以單靠一樣嘢, 人哋線你或者一鑊翹起你就已經玩完啦,

引用:
原帖由 537647 於 2022-9-23 00:10 發表
其實正常一個政府醫護,有多些人來分擔工作量,而且人工不會減少,有甚麼原因會反對?
其實大陸的醫護不差.不要帶有色眼鏡,大家都是一家人.

點解香港人做護士要註冊 內地人做就唔洗註冊? 點解唔可以公平競爭 政府係都要搞到兩地打大架

引用:
原帖由 1123455 於 2022-9-25 15:48 發表
點解香港人做護士要註冊 內地人做就唔洗註冊? 點解唔可以公平競爭 政府係都要搞到兩地打大架
盧生形容,政府作為「總工程師」,帶著700萬人走抗疫路,必須確定抗疫路穩妥,不會「路毀人亡」。

「共赴黃泉」、「路毀人亡」
下一次精句又係…..?

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

你有福了

引用:
原帖由 海灣可愛的水樽 於 2022-9-25 15:31 發表

其實喺國內可以擔任醫護人員我相信佢哋亦都有接受相關嘅課程, 亦都一定得到國內嘅機際認可, 只不過中港嘅文化唔同, 有時都要有容人嘅胸襟, 點解對於外國嘅醫療團隊醫護專家香港嘅人就是藥神明咁 拜服

但係我哋祖國內我哋身為中國人我哋中醫藥業, 有幾千年嘅文化唔通一啲依據都未啦, 冇錯西醫係快靚正甚至乎外科手術係真係好精湛, 但係講到修復 調補 調節養生始終係 中醫藥嘅強項, 而且比較天然, 西方 ...
未經他人苦,莫道他人善

不問寡,祇問不均

2015年4月,港大深圳醫院因聘請一名沒有香港或中國內地執業資格的高級藥劑師而惹起爭議[27]。該藥劑師是英國回流的港人,在英國有執業資格,但未有香港取得執業資格,也不能透過CEPA在內地執業,引起內地員工的不滿,認為其內部管理混亂。

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

你班黑護都有今日。

引用:
原帖由 海灣可愛的水樽 於 2022-9-25 15:31 發表

但係我哋祖國內我哋身為中國人我哋中醫藥業, 有幾千年嘅文化唔通一啲依據都未啦, 冇錯西醫係快靚正甚至乎外科手術係真係好精湛, 但係講到修復 調補 調節養生始終係 中醫藥嘅強項, 而且比較天然, 西方 ...
不患寡,而患不均
不患貧,而患不安

班前線黑護士,一時又話人手不足做死,又話「奪命追更」令壓力爆煲,有人幫又話人搶你飯碗,為自己利益又想做護理霸權。

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-25 16:11 發表

不患寡,而患不均
不患貧,而患不安
你食屎啦你講得呢啲嘢你真係擺明蝦我啦

引用:
原帖由 1123455 於 25/9/2022 15:48 發表
香港所謂註冊,是讀完護理課程,香港每年有幾多護士畢業,政府都無提,只話收650~700護理學生。

不要以為國內護士不用上大學讀護理,他們一樣要讀護理本科。

就算香港起醫院/抗建,護士荒還是繼續

引用:
原帖由 賭爸 於 2022-9-22 23:32 發表

黑醫護擺工救港
妳班正常醫護有冇出過聲
已經出過聲,唔好!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]