• 瀏覽: 30,284
  • 回覆: 169
+11
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 黑蟑螂群毆 於 2022-9-23 16:02 發表
黃人BNO,錢材運去完大陰蒂國,用定又返香港爭屋爭錢,靈憶又忘記叫人做
全球化,全球搶資源,居住問題不會解決。

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2022-9-24 20:11 發表
公屋地而家一係起私樓一係起呢啲過渡房屋
興建「過渡性房屋」之土地, 全部唔係規劃起公屋架;唔好俾人帶方向!!

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-23 15:53 發表
公屋輪候時間徘徊6年歷史高位,逾22萬瑟縮劏房的基層輪候多年仍未能「上樓」,政府近年大推過渡性房屋,藉此紓緩不適切居所住戶的住居困境。由恒基

...
俾泛民喺人口住屋問題上棟鳩香港廿年,今日想用兩三年就解決?  咪天真喇,呢六、七年努力去做,才會見到多少舒緩.

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2022-9-23 22:24 發表
根本解決問題的方法,
只有大力増建公屋.....
難道政府部門起公屋唔洗用地起? 公屋啲地可以點嚟?

咁點解泛民過去廿年用環保、用不遷不拆為政治口號,去阻止香港特區政府開地建屋建新市鎮? 又咁多黃絲響應泛民號召去阻止政府開山填海!

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-23 15:53 發表
公屋輪候時間徘徊6年歷史高位,逾22萬瑟縮劏房的基層輪候多年仍未能「上樓」,政府近年大推過渡性房屋,藉此紓緩不適切居所住戶的住居困境。由恒基

...
唔只上唔到樓要搬番去劏房咁簡單仲要搬嘢同買過晒d用品

引用:
原帖由 春天強勁的山羊 於 2022-9-24 21:17 發表

唔只上唔到樓要搬番去劏房咁簡單仲要搬嘢同買過晒d用品
點解要換過晒啲家私雜物??

住得幾耐得幾耐都好連續住劏房😭 

check下啲空置單位好過啦,例如電錶水錶

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-9-23 16:07 發表
乜野邏輯 ?
入住過渡性房屋
可以打尖上樓(公屋)嗎?
學以前起多D永久臨屋,共用廚房公共廁所

引用:

...
咁低成功率真係應研究下,入住的人應該是準上樓戶。佢地都入唔到公屋,另一邊又有人上到樓?🤔
如果入住呢種屋的人限期前上唔到樓,應發還正常排隊,但講明以後可能唔會有優先。其實特快公屋都可以俾佢地考慮。

引用:
原帖由 日子都係要捱 於 2022-9-24 20:30 發表

全球化,全球搶資源,居住問題不會解決。
睇電視報導,個內籠起得幾好,合適居住,差不多是公屋級數,即是只是等置換單位。點會唔成功?

引用:
原帖由 tigershrimp33 於 2022-9-24 23:21 發表

睇電視報導,個內籠起得幾好,合適居住,差不多是公屋級數,即是只是等置換單位。點會唔成功?
對住屋需求咁大。
都係暫住為儲蓄 再 轉居其他地方。

引用:

...
貪曾嗰十年種嘅禍,但之後狼英同林鄭未搞好房屋呢個民生問題就先去搞接軌大陸同送中條例,根本係本末倒置。如果你搞好民生,等大眾基層市民同年青人係真正感受到香港自回歸後係生活好咗,真真正正嘅安居落業,咁就自然會有愛港愛國心,會自動去懷抱祖國。而應該強硬嘅地方就多多藉口去左推右卸唔執行,你呢十年收返曬啲丁權,收返曬啲丁屋去起樓,最多起完樓之後俾返個單位佢哋住;一啲超過六十年樓齡而又低過十層嘅樓,應該強制收購,搵當區區議員同民政事務署協助一啲有需要嘅居民原區搵啲新少少三四十年樓齡嘅樓或者公屋/居屋去安置;當年唔應該起港珠澳同三跑住,先喺大嶼山起過個貨櫃碼頭,咁就已經可以用葵涌貨櫃碼頭塊地起樓,貨櫃碼頭偏少少有咩所謂;而啟德啲地一直曬太陽,政府應該一早逼發展商起樓,限期內唔起就收返晒嚟起公屋居屋

家超今次叫做有聽我講改為「0+3」,希望呢啲房屋政策亦會聽我咁講去做,之後頒唔頒個大紫荊勳章俾我都冇乜所謂

引用:
原帖由 tigershrimp33 於 2022-9-24 23:19 發表

咁低成功率真係應研究下,入住的人應該是準上樓戶。佢地都入唔到公屋,另一邊又有人上到樓?🤔
如果入住呢種屋的人限期前上唔到樓,應發還正常排隊,但講明以後可能唔會有優先。其實特快公屋都可以俾佢地考慮。
思疑個NGO審批租戶時, 無同房署協調, 才出現選錯租戶!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]