• 瀏覽: 11,403
  • 回覆: 112
+5

新華社特稿指出,全球新冠確診病例超過6億,抗疫躺平會帶來隱患多。

新華社特稿指出,今年以來全球染疫死亡病例數目已超過百萬宗,又引述專家指,美國和西方一些國家抗疫躺平,導致全球疫情持續。躺平的典型代表美國是累計確診和死亡病例最多的國家。日本單日新增病例數目屢創新高,醫療系統瀕臨崩潰。

新華社特稿又指,躺平亦增加病毒變異風險,全球仍有許多人群未接種疫苗,更可能受變異病毒影響。

兩年多來,中國是世界主要大國中新冠肺炎發病率最低、死亡人數最少的國家,統籌經濟發展和疫情防控取得世界上最好的成果,抗疫躺平會帶來隱患。世界上只有一個中國,加油!

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1665340-20220902.htm

又會有人出嚟話中國唔躺平,點同世界接軌

亞爺怕發出錯誤訊息。
攪到其他孫有樣學樣。

比卡超只係特別例子

只打疫苗, 算唔算躺平

引用:
原帖由 kim168 於 2022-9-24 14:45 發表
只打疫苗, 算唔算躺平
用美國防疫方式~

係躺平!!

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2022-9-24 15:19 發表

用美國防疫方式~

係躺平!!

唔係乜Q都唔做先叫躺平咩, 依家針有得你打, 又有得做核酸檢測, 又有隔離設施, 又有疫情防控,
又黃紅碼, 咁都叫躺平

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-24 15:35 發表

不禁足, 就是躺平, 講多無胃
咁你唔好出街, 唔係d人會話你躺平

歐美死很多人,千萬別學

證明了香港疫情政策不是大陸意思

香港為中國城市打前鋒...........先行先試的角色.........!!

香港先行通關世界........看看事實是否會有大量老人死亡....!!
假如通關之後如常.........中國各大省市也可以慢慢開放.......!!
香港這次通關任重道遠............!!

富中國特色既動態躺平, 一定得既. 

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-24 15:35 發表

不禁足, 就是躺平, 講多無胃
P圖神童,點解無返白人祖家

而家基本都未可以放寬措施, 但係既然放寬咗, (可能因為香港嘅特別環境, 又怕畀人動搖到搶到地位, 不過我都係覺得唔放寬好啲) 應該諗下咁樣放寬咗之後萬一真係存入咗嚟香港有乜嘢可以追蹤呢一啲冇隔離措施嘅人去過邊度見過啲咩人做過啲乜嘢點樣可以搵到傳播料出嚟, 然後點樣應變, 點樣安排, 點樣去停止再擴散出去, 點樣著墨係呢啲位置上面,

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]