• 瀏覽: 23,488
  • 回覆: 182
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2022-9-24 09:14 發表
大公報綜合報道,俄烏衝突持續大半年,歐洲能源價格大幅飆升,凜冬將至,歐洲各國爭相購買電熱毯、電暖氣等低能耗的中國產家用取暖電器。中國海關總署數據顯示,7月歐盟從中國進口了129萬條電熱毯,同比增長近一倍;8月又進口了140萬條。英國也是中國電熱毯的大客戶,英媒甚至專門撰文介紹電熱毯,幫助消費者節省取暖費用。

天然氣是歐洲冬季供暖的關鍵燃料,但歐洲國家對俄羅斯實施制裁,導致俄方今年一再削減對歐天然 ...
黃屍: 文匯報.假新聞,🤣

引用:
原帖由 gd4860ecc1954 於 2022-9-24 10:41 發表
實有人會話中國嘢會爆炸,咁點解歐洲又會搶購嘅,唔怕連埋電熱氈攬住一齊爆咩?
會變成炸春捲。

冷血歐洲政棍要凍死國民
要靠中國救命
史稱(寒戰)

引用:
原帖由 gd4860ecc1954 於 2022-9-24 10:41 發表
實有人會話中國嘢會爆炸,咁點解歐洲又會搶購嘅,唔怕連埋電熱氈攬住一齊爆咩?
家下小家電,中國技術絕對一流

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-9-24 09:21 發表
講到全世界無左中國貨唔得咁

雖然都係事實
無辦法,人仔最近又下跌,無人想同錢過唔去,緊係想買啲平靚正啦!

中國用俄國天然氣發電,用俄國的石油運輸, 制造電熱毯, 歐洲咁即係間接支助俄軍啫

引用:
原帖由 cll4793 於 2022-9-24 11:14 發表
點解唔買英國製造嘅電熱毯?我幾十年前個條電熱毯係英國製造嘅。🙄
你講個就係今日世界博弈個核心。
咁幾十年前,有make in hongkong個nike波鞋添。

問題,如果今日要香港做返波鞋。造唔造到?

當年大陸,咩價錢都肯接。學習技術。等大陸做曬。
咪就係等全球班人都享受左幾十年,唔使做粗重野都生活到咯。

好啦。突然要佢地西裝骨骨,入去工廠整電熱毯?

好……難咯。

你估大陸傻架……同你捱幾十年驢仔。有目的架。

點解唔買歐洲貨,
或者任何中國以外國家所製造的保暖產品?
不是要加關稅嗎?
不是要捍衛人權?

唔係要抵制埋中國貨咩

我見深水埗有些叉電的電熱衫, 歐洲人快點入貨

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2022-9-24 11:55 發表

會變成炸春捲。

唔可以.........捲起來好易會走火.........電熱毯只可以躺平用..........!!

最後又係中國貨增加出口,誰贏?

阿爺應該將呢啲保暖產品加返30%出口稅😂

點解仲要買中國貨 ?
歐美等西方國家
唔係日日夜夜 
強調要同中國脫勾咩  ...   

無電,電熱毯都無用

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]