• 瀏覽: 140,557
  • 回覆: 910
  • 追帖: 3
+23
引用:
原帖由 理+誠 於 2022-9-22 23:51 發表
香港醫護人工,相比世界其它地方都係有吸引力,所以香港唔應該缺醫護,只要業界唔阻攔、或者政府唔好將佢哋之利益放第一位。
建造業都一樣... 如能引入外勞,起樓可以好快

引用:
原帖由 joe22011981 於 2022-9-23 14:14 發表
歡迎、你去威院有病到你醫到都瓜左、急証得10個鐘、大堂人山人海、d醫師護士闊佬懶理、完全不是為病人著想
咁要先問下自己有私家醫生唔睇,點解要湧晒去政府醫院睇醫生

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-23 14:12 發表
個人認為,將內地醫護直接溶入香港是不切實際,一定有好多聲音。
所以小弟認為香港暫時最有效是雙系統,一個在河套入面內地醫護系統,由醫管局招聘內地醫護運作,又或者同內地醫療系統合作,外判給他們,出咗河套無醫療權限,河套是屬於內地,由香港管理,內地醫生有權在河套內行醫,容易有法律依據。
香港人唔怕內地醫護,認為自己可以跟他們溝通,就是自己去睇病,門診甚至可以不設配藥,要自行去買藥。相信大部份嘅傷風感 ...
唔想批評,不知香港政府好多官員是沒智慧的,還是其他原因不去做?
例如高永文醫生,相信他絕對可以有能力及關係安排在方舟醫院旁邊,興建一座永久醫院及大型門診,現在風火水電都有了!
如果高醫生肯去做工作,小弟免費做義工。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-23 14:09 發表

黑醫玩罷工.......見退職醫護出手幫病人就圍吊, 黑暴咁清垃圾比黑暴打
講比黑醫護圍吊wor

死傻西連發生咩事都唔9知, 就沖出黎柒
井蝌!你投胎再做人先講啦

引用:
原帖由 那些年 於 2022-9-23 14:21 發表

X2,做地盤、裝修班人,依十年八年,搵到上晒岸,好過做醫生!

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-23 14:23 發表

井蝌!你投胎再做人先講啦
條廢人無野做,日日活在夢中做人!

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-23 14:12 發表
個人認為,將內地醫護直接溶入香港是不切實際,一定有好多聲音。
所以小弟認為香港暫時最有效是雙系統,一個在河套入面內地醫護系統,由醫管局招聘內地醫護運作,又或者同內地醫療系統合作,外判給他們,出咗河套無醫療權限,河套是屬於內地,由香港管理,內地醫生有權在河套內行醫,容易有法律依據。
香港人唔怕內地醫護,認為自己可以跟他們溝通,就是自己去睇病,門診甚至可以不設配藥,要自行去買藥。相信大部份嘅傷風感 ...
深圳有香港大學醫院架,不過蝕錢蝕到入肉,盧生返咗香港做局長啦!

引用:
原帖由 那些年 於 2022-9-23 14:21 發表

做建築,日工都話要收$1500-2000,係咪癡線?

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-23 14:19 發表

哦!現在你改咗口「水平一致」
不是你之前講是請內地的人.。來拉高香港的水平言論。
改咩口 ? 毅進和內地大學生點一致 ?
一路講緊前題係呢個機關既可行性 , 開通左對港府所有部門都有得著 , 警隊係其中一個

其實你想表達D咩姐 ? 直接講啦

引用:
原帖由 ttkwan 於 2022-9-23 00:06 發表

香港人窮到香港都住唔起
150就……
你或你老母咪又係其中之一個,辦晒嘢!

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-23 14:27 發表

深圳有香港大學醫院架,不過蝕錢蝕到入肉,盧生返咗香港做局長啦!
政府錢,一向都係貼錢養廢人。
最緊要肯聽聽話話

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-23 14:18 發表

香港黑醫醫療事故冇事tim
琴日果單, 幾年前切9錯病人子宮失血過多死又話黑醫冇事
你唔睇下,內地好人好者,冇咗啲器官而亡,重有「相金先惠」

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-23 14:31 發表

831話有人死tim

黑醫罷工挷架病人......退休醫護復出比黑醫圍就事實lor

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-23 14:31 發表

「相金先惠」,係因為班廢毛成日走數,呃國家錢!

引用:
原帖由 超級怪天才 於 2022-9-23 14:26 發表

條廢人無野做,日日活在夢中做人!
原來你都有「自知之明」

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]