• 瀏覽: 140,585
  • 回覆: 910
  • 追帖: 3
+23
引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

支持,打擊黑醫護

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-23 14:07 發表

一知半解!當日HK d退休醫護, 復出幫手是人工照抖,是幫手教學,冇落手落腳做。
條廢人由朝到晚9UP廿四,佢識條能咩?

個人認為,將內地醫護直接溶入香港是不切實際,一定有好多聲音。
所以小弟認為香港暫時最有效是雙系統,一個在河套入面內地醫護系統,由醫管局招聘內地醫護運作,又或者同內地醫療系統合作,外判給他們,出咗河套無醫療權限,河套是屬於內地,由香港管理,內地醫生有權在河套內行醫,容易有法律依據。
香港人唔怕內地醫護,認為自己可以跟他們溝通,就是自己去睇病,門診甚至可以不設配藥,要自行去買藥。相信大部份嘅傷風感冒,簡單病痛,他們可以完全解決,可以有效分流。香港醫生醫護,人數少,能更多了解港人,就做更専業事情,更加對得起他們高收入。

引用:
原帖由 DZDD 於 2022-9-23 14:12 發表

支持,打擊黑醫護
hi, 美國綠巨人

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-9-23 13:18 發表

放心喇,香港班醫護會不停捉內地醫護後腿……佢哋仲小心過香港醫護香港嘅人工世界頂級的
使乜咁好心啦!內地醫護出事,有醫管局包哂底,香港人自求多福

有外援就打開缺口,罷工就為公義,自身行業利益最重要

歡迎、你去威院有病到你醫到都瓜左、急証得10個鐘、大堂人山人海、d醫師護士闊佬懶理、完全不是為病人著想

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-23 14:13 發表

使乜咁好心啦!內地醫護出事,有醫管局包哂底,香港人自求多福
香港黑醫醫療事故冇事tim
琴日果單, 幾年前切9錯病人子宮失血過多死又話黑醫冇事

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-23 14:12 發表
個人認為,將內地醫護直接溶入香港是不切實際,一定有好多聲音。
所以小弟認為香港暫時最有效是雙系統,一個在河套入面內地醫護系統,由醫管局招聘內地醫護運作,又或者同內地醫療系統合作,外判給他們,出咗河套無醫療權限,河套是屬於內地,由香港管理,內地醫生有權在河套內行醫,容易有法律依據。
香港人唔怕內地醫護,認為自己可以跟他們溝通,就是自己去睇病,門診甚至可以不設配藥,要自行去買藥。相信大部份嘅傷風感 ...
班廢毛死剩把口,入醫院,一定要當佢地大爺咁服侍

引用:
原帖由 睇天做人 於 23-9-2022 13:48 發表

病有預約?!
有人話要考試先可以開工,咁慢慢考囉唔急

引用:
原帖由 超級怪天才 於 2022-9-23 14:18 發表

班廢毛死剩把口,入醫院,一定要當佢地大爺咁服侍
琴日果單, 講幾年前切9錯病人子宮失血過多死, 黑醫冇事

引用:
原帖由 runforlife 於 2022-9-23 14:04 發表

既然全年無終招募 , 政府亦進一步打開大門招攬內地同胞 , 好應推廣至各部門及紀律部隊 .

能以相同價錢請一個語文水平 , 體能 , 基本法熟讀程度比香港請既更好 , 點解唔做 ?
哦!現在你改咗口「水平一致」
不是你之前講是請內地的人.。來拉高香港的水平言論。

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2022-9-22 23:29 發表
沒辦法
窮人去公立醫院就給內地醫護醫治
有錢人去私家醫院
就給高尚醫護醫治
好過冇人醫

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-9-23 14:19 發表

有人話要考試先可以開工,咁慢慢考囉唔急
預左香港黑醫西架啦.....
肯定玩野+為難+挑剔針對

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-23 14:19 發表

哦!現在你改咗口「水平一致」
不是你之前講是請內地的人.。來拉高香港的水平言論。
香港成日醫死人
琴日先判左單, 講幾年前切9錯病人子宮失血過多死, 黑醫冇事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]