• 瀏覽: 79,432
  • 回覆: 253
  • 追帖: 2
+7
引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-9-22 15:55 發表

係一個好開始
證明香港開始唔跟大陸個套
good lucy to you

放寛限制係好事

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-23 11:48 發表
O十O

未必多人黎
係多人出去玩

香港各項食水深,水準差
大家焗住忍佢好耐
如果香港可以做到0+0,應該會吸引到好多國內資金及想出國既內地人來香港置業及做生意,因為中國仍然封鎖對外出入,香港完全免檢的話,就成為中國唯一對外開放窗口。

只要有大量中國資本來港停泊,想與中國做生意,又唔想檢疫既外資,自然會回流香港,始終星加坡不是中國領土,中國不會容許國內資金外流,只要停留在香港,資金仍然屬於中國境內,因為香港仲有國安法。

引用:
原帖由 沙殺比 於 2022-9-23 11:28 發表

內地並不是因為擔心病毒失控而鎖國,更深層原因係有太多既得利益階層,利用疫情發國難財,改變原有社會經濟秩序。

政府無法回復原有經濟產業運作,擔心社會穩定問題,令政治形勢失控。

依個才是中國遲遲無法"復常"既原因,但說不出口,只能以保老弱依個道德高地,作為無法"復常"既理由。

一個集運貨櫃,在疫情重重封關之下,由原本價錢升了六倍,當中有做就多少利益團體產業,回復常態,即係打爛依班 ...
所以咪死忍到二十大後先轉身囉

引用:
原帖由 沙殺比 於 2022-9-23 11:57 發表

如果香港可以做到0+0,應該會吸引到好多國內資金及想出國既內地人來香港置業及做生意,因為中國仍然封鎖對外出入,香港完全免檢的話,就成為中國唯一對外開放窗口。

只要有大量中國資本來港停泊,想與中國做生意,又唔想檢疫既外資,自然會回流香港,始終星加坡不是中國領土,中國不會容許國內資金外流,只要停留在香港,資金仍然屬於中國境內,因為香港仲有國安法。
咁要快D輸入外援醫護
Dr盧講左
當醫療恢復八成正常服務

就係O十3,0十O時候

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2022-9-23 12:00 發表

所以咪死忍到二十大後先轉身囉
所以內地封關鎖國,我理解亦明白,只係唔明白為何香港仍然要封關?

既然作為中國對外既窗口,不論中國又或是香港既利益,都應該盡早對外全面開放,以為中國對外吸納資金人才。

香港要作為一個獨立個體,一國兩制才能真正發揮優勢,亦才能擔得起中國對外防火牆既作用。

引用:
原帖由 新丁2015 於 2022-9-23 11:26 發表
一步步嚟,0+7,0+6……0+0,一星期搞掂,大家開心gogogo
支持劉加玲

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-23 12:01 發表

咁要快D輸入外援醫護
Dr盧講左
當醫療恢復八成正常服務

就係O十3,0十O時候
所以尋日醫管局已宣佈盡快打入國內醫護人才,以填補香港既醫療人力需求。

又俾黃屍贏一仗.......

跟新加坡最好,人地已經做左個辦出來有哂結果

引用:
原帖由 沙殺比 於 2022-9-23 12:09 發表

所以尋日醫管局已宣佈盡快打入國內醫護人才,以填補香港既醫療人力需求。
全世界不缺錢
缺既係人材

全世界發展既生育率低
大家爭人

引用:
原帖由 wsvchuen 於 2022/9/22 17:05 發表
而家推出啦, 啲老弱可以趕重陽
指定期限開關,唔打針關人乜事
btw 劉宇隆打咗照中

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2022-9-23 10:06 發表

門口望多兩眼就得,使乜搏,特別係快餐店,而且天龍人就算捉到都只會意思意思提醒一下,安心只不過用來給人知道二等公民去了那裡而已
明白去大家樂,麥當奴呢D直頭係直出直入,但作為遊客,為何要冒比人捉到既風險?比人捉到唔會警告了事,承惠一萬大元,如果一家四囗來港旅遊,唔該預算上計多四萬,仲要係一餐之喎。

引用:
原帖由 沙殺比 於 2022-9-23 12:06 發表

所以內地封關鎖國,我理解亦明白,只係唔明白為何香港仍然要封關?

既然作為中國對外既窗口,不論中國又或是香港既利益,都應該盡早對外全面開放,以為中國對外吸納資金人才。

香港要作為一個獨立個體,一國兩制才能真正發揮優勢,亦才能擔得起中國對外防火牆既作用。
最主要問題反而係之前提到,通咗外國關但好耐都唔開返內地關嘅,咁香港其實無乜著數,反而更多問題響背後衍生,例如跨境人員及家庭問題

當然,而家係未等得切二十大開完就急住嘈要香港全面對外開關,咁係咪背後有啲數唔等得十一月去settle?同埋呢排啲叫通外關嘅食相實在太難睇,之後要扭返正成個形象係好難

引用:
原帖由 LWCW 於 2022-9-22 22:35 發表

清0撚有可能係果啲翻牆過嚟上香討的。可能一直喺大6🤣
是,香討大把清零L翻牆來在香港洗腦,洗社會。

好懷疑佢地是收境外勢力錢,事搞香港,表面是中國內地,實質是漢奸。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]