• 瀏覽: 1,973,051
  • 回覆: 7,498
  • 追帖: 178
+1290
阿爺今年內第7次減油價, 今次減¥0.2。 香港油價幾時可以跟阿爺步伐😓

引用:
原帖由 放假喇 於 2022-9-21 00:00 發表

但歐羅巴有足夠電力嗎🤔
駱駝同大毛簽約購買400億美元的天然氣協議。他建設通往巴基斯坦和阿曼的天然氣管道,並完成該國的多個液化天然氣生產項目。每天從大毛獲得600萬立方米的天然氣,將其液化后,從伊朗南部出口到其他國家。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2022-9-20 23:23 發表

有電氈不過無電, 都係死!
😂跟手買埋發電機😂咦?發電機都要柴油喎!

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2022-9-20 23:50 發表

用電熱毯首先要有電,都係燒柴好
哈哈!有樣已經忘記了的物件,熱水袋燒柴順便燒水入熱水袋,歐洲今年必定玩復古。

最近因女兒的推薦,走去看黃子華的 “飯戲攻心”。有人說這是 Y 片,不覺;有人說是影射這三年的愚村,這就看觀眾自己的感受。小馬絕非黃子華迷,他的 show,小馬從未看過,什至連油管上和網媒上也未完整看過超過二分鈡。無興趣就是無興趣,不用理由的。
看完 “飯戲攻心”,小馬給好評,劇本制造了一個非常困難和尷尬的處境,道出的竟然是叫觀眾思考 “家庭” 的觀念。黃子華在片中一句:“家是有底線,無對錯”。
電影是有誠意的賀歲片(因疫情變了中秋片),反影了愚村面對的 “家庭” 衝擊。
“家庭”,是東方社會的基本組成單元,歷朝歷代,東方社會都是以 “家庭” 為基本底層組成單位,國家愈古老,“家庭” 什至 “家族” 就愈重要。“家庭”,就是守護社會價值觀的基礎。
LGBTQ,哀帝最鼓吹的,LGBTQ 是女同性戀者(Lesbian)、男同性戀者(Gay)、雙性戀者(Bisexual)與跨性別者(Transgender)的英文首字母縮略字。另外再加上字母 “Q”,代表酷兒(Queer)和/或對其性別認同感到疑惑的人(Questioning)。
如果有 NetFlix 的師兄姐應該會發覺上架的片,很多是要 LGBTQ 正確的,中間亦會隔雜種族正確。
怎說呢?
在 NetFlix 上架的地主片,直接的各種(LGBTQ)性表達頻率之高,叫人咋舌,表達之外,更刻意這觀念就如喝杯咖啡這樣簡單。
哀帝上台,第一件事就在各國領事館掛起 LGBTQ 的旗,在各領事館掛旗,當然不是掛給地主人看,無錯,就是掛給當地人看,給當地人用 LGBTQ 去毀滅東方的 “家庭” 觀念。
LGBTQ 其實已經武器化,所謂 “女拳”,其實也是這個武器的分枝。
新三國中有二個是古老的民族國家,這二個都是非常重視基層家庭的民族,因為這個民族觀叫這二個民族如何也不會分崩土解。在這方面,地主明顕是弱勢,既然弱勢,就發明 LGBTQ 去瓦解這二個民族。可以嗎?應該不能,不但不能,轉過來正在反噬自己。

引用:
原帖由 乾坤360 於 2022-9-21 00:04 發表
阿爺今年內第7次減油價, 今次減¥0.2。 香港油價幾時可以跟阿爺步伐😓
香港油價,只升不跌

引用:
原帖由 frmrom 於 2022-9-20 23:20 發表

冇天然氣發電供電,電熱毯點樣用?
當毛毯用

引用:
原帖由 horse2014 於 2022-9-21 08:40 發表
最近因女兒的推薦,走去看黃子華的 “飯戲攻心”。有人說這是 Y 片,不覺;有人說是影射這三年的愚村,這就看觀眾自己的感受。小馬絕非黃子華迷,他的 show,小馬從未看過,什至連油管上和網媒上也未完整看過超過二分鈡。無興趣就是無興趣,不用理由的。
看完 “飯戲攻心”,小馬給好評,劇本制造了一個非常困難和尷尬的處境,道出的竟然是叫觀眾思考 “家庭” 的觀念。黃子華在片中一句:“家是有底線,無對錯”。
...
捉女巫,行火刑,贖罪劵
目的係海盜名正言順去搶劫

如果不做從犯
就算你係賊阿頭都會由同路人變成女巫

唔止Netflix
呢幾年d game廠
電影廠
尤其是大廠
都焗
玩政治正確

我估原因係fund rising既問題
無csr根本唔會批錢
無錢=無工開

一旦公司為錢而跪就安插入高層玩騎劫
咁資本就名正言順搶左一間game廠

油呔佬果然有一手小聰明

引用:
原帖由 horse2014 於 2022-9-21 08:40 發表
...
大力催谷LGBTQ,老尾白鬼畜不單止反噬自己,更加係步向自我滅絕,害人反害己。

引用:
原帖由 乾坤360 於 2022-9-21 00:04 發表
發下夢好啦,幾年前負油價,香港又有冇跟?
又或者,先前國內物價下調(eg.豬肉、菜) / 而家架仔yen貶值,香港商家又有冇大砍價先呢?

堅如磐石

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2022-9-20 23:23 發表

有電氈不過無電, 都係死!
不過電氈用電量相對要加溫成間屋/房應該低好多.
其實我覺得都不失為一個可以考慮方法.

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2022-9-12 13:55 發表

以前入境美國,最忌過海關時遇到黃種人關員,佢地一定會搜到足驚死俾人話佢放水,相反最好係遇到白皮男人大肥佬,通常都只會係咁意望吓就放人。

再睇下蛙島,係民進黨入面表現得最反中往往就係外省籍出身嘅。
絕對認同

引用:
原帖由 G36 於 2022-9-21 09:53 發表

捉女巫,行火刑,贖罪劵

如果不做從犯

唔止Netflix
呢幾年d game廠
電影廠
尤其是大廠
都焗
玩政治正確

無csr根本唔會批錢
無錢=無工開

油呔佬果然有一手小聰明
其實呢幾年啲老美劇集幾乎套套都無啦啦安插啲LGBTQ角色入去,仲要越黎越政治正確,連迪士尼都要搵個黑人去拍真人版小魚仙

引用:
原帖由 路過的閑人 於 2022-9-21 11:18 發表

其實呢幾年啲老美劇集幾乎套套都無啦啦安插啲LGBTQ角色入去,仲要越黎越政治正確,連迪士尼都要搵個黑人去拍真人版小魚仙
無記錯的話巴西既耶穌係用南美人形像傳教
為做生意乜都得

我最反感係walking dead中
末日求生時仍有餘閒講感情玩patpat
其次係last of us 2 不打油呔星

引用:
原帖由 G36 於 2022-9-21 09:53 發表

捉女巫,行火刑,贖罪劵

如果不做從犯

唔止Netflix
呢幾年d game廠
電影廠
尤其是大廠
都焗
玩政治正確

無csr根本唔會批錢
無錢=無工開

油呔佬果然有一手小聰明
而家d game或電影未上市前就已經吹L到上天,話咩得到邊間機構好高評分。除左畫面靚,冇咩特別印象深刻
steam上面既玩家個人評分留言評論仲可靠。🙄

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]