• 瀏覽: 20,679
  • 回覆: 93
引用:
原帖由 輪皇 於 2022-9-13 10:22 發表

拿破崙和希特拉都係敗在冬天,冇話鳥克蘭啦。
和德法不一樣,德法係侵略者,客場作戰。今次烏克蘭人係防守,自己家門點會頂唔到冬天?

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-13 12:58 發表

唔係酸啊。係離奇。你話知俄佬調兵去烏南,先突擊烏東。咁點解烏軍有足夠兵力係烏南頂住,又可以打烏東? 烏軍總兵力20幾萬,預備隊又十幾萬。而俄佬突然呢幾個月,無曬人。 就算南邊增兵。加埋係烏克蘭境內,都只有唔夠十萬。咁點玩啊。開戰有二十萬都好唔夠。
咩坦克洪流喔。美軍打細國都要40萬地面部隊啦。何況個烏克蘭成3個伊拉克咁款喔。
按經驗,坦克洪流打烏克蘭。當年蘇聯成150萬人先夠。

咁今日得個幾萬 ...
軍演的5萬人未必出到國。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-13 21:44 發表

和德法不一樣,德法係侵略者,客場作戰。今次烏克蘭人係防守,自己家門點會頂唔到冬天?
你揾清楚先喇!
而家守方係俄軍。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-13 01:36 發表

輸送武器最主要是美國英國,
不會受冬天影響
仲要每月50億美元出糧。

俄羅斯衛星系統己經輸左俾人九條街啦!!!
等於蒙眼同人打!!!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-13 21:44 發表

哩2場戰爭贏家係蘇聯,宜家都係,鳥克蘭與德法相同。

引用:
原帖由 輪皇 於 2022-9-13 22:36 發表

哩2場戰爭贏家係蘇聯,宜家都係,鳥克蘭與德法相同。
所謂戰鬥民族, 其實指俄人喜好勇鬥狠, 查實打仗一D都唔叻!!!
一二戰德國兩面作戰致敗, 蘇聯/俄國有幸慘勝執死雞!!!

引用:
原帖由 sherming 於 2022-9-13 23:05 發表

所謂戰鬥民族, 其實指俄人喜好勇鬥狠, 查實打仗一D都唔叻!!!
一二戰德國兩面作戰致敗, 蘇聯/俄國有幸慘勝執死雞!!!
但烏軍都唔係法軍和德軍,戰鬥力和武器都差好遠。

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-12 12:13 發表
一早講過,烏克蘭自2014被俄羅斯吞併克里米亞後,已開始接受北約訓練!自年初俄羅斯再次入侵,本身烏克蘭裝備清得七七八八,歐美各國不斷援助武器,烏克蘭除了戰略北約化,連武器都開始北約化,當然有部份係原蘇聯時代遺留下來再升級!當然俄羅斯也有新型武器及戰機,但制裁下馬上令新型武器維修及生產上即時出現大問題,再加上仍然維持二戰思維,坦克洪流,最大鑊一開始唔敢宣戰大舉徵兵,以閃電戰為特別軍事行動作目標,無論 ...
樓主話俄軍「無論第一、第二、第三階段都係失敗收場!」即係俄軍現在佔領嘅烏克蘭土地點得返來

引用:
原帖由 ivan00000 於 2022-9-14 07:45 發表

樓主話俄軍「無論第一、第二、第三階段都係失敗收場!」即係俄軍現在佔領嘅烏克蘭土地點得返來
首先,你已經錯咗,係侵略返嚟,並非佔領,意義大不同!

仲有,第一階段打基輔、哈爾科夫都係失敗咗,俄羅斯就自己宣布第一階段特別軍事行動成功了,咁第二、第三、第四、第五階段都係冇意思,唔會成功,失敗收場!

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-14 11:07 發表

首先,你已經錯咗,係侵略返嚟,並非佔領,意義大不同!

仲有,第一階段打基輔、哈爾科夫都係失敗咗,俄羅斯就自己宣布第一階段特別軍事行動成功了,咁第二、第三、第四、第五階段都係冇意思,唔會成功,失敗收場!
你咁講之前失敗現在討論俄軍都無價值,咁唔洗討論啦

引用:
原帖由 ivan00000 於 2022-9-14 11:25 發表

你咁講之前失敗現在討論俄軍都無價值,咁唔洗討論啦
唔係啊!你哋可以自己宣布吓第二階段勝利都得㗎,自high咪得囉!不嬲你哋都係白事當紅事辧,失敗當勝利咁宣傳!

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-14 11:33 發表

唔係啊!你哋可以自己宣布吓第二階段勝利都得㗎,自high咪得囉!不嬲你哋都係白事當紅事辧,失敗當勝利咁宣傳!
係呀烏克蘭大塊土地仲係俄軍手中,攞返一成好似已經完全擊退俄軍咁,人地打你十拳,你打返人一拳,當似「一拳超人」已經贏左,到烏克蘭光復所有領土先來慶祝

引用:
原帖由 輪皇 於 2022-9-14 00:12 發表

但烏軍都唔係法軍和德軍,戰鬥力和武器都差好遠。
德法當時心雄, 千里遠征, 想吞併俄羅斯/蘇聯, 補給困難加上寒冬, 結果凍死/餓死/戰死/被俘!!!
今次係俄羅斯入侵烏克蘭, 打來打去戰場都係烏克蘭境內!!!

引用:
原帖由 ivan00000 於 2022-9-14 11:49 發表

係呀烏克蘭大塊土地仲係俄軍手中,攞返一成好似已經完全擊退俄軍咁,人地打你十拳,你打返人一拳,當似「一拳超人」已經贏左,到烏克蘭光復所有領土先來慶祝
都一早講咗烏克蘭宜家全部用美軍/北約打法,攻擊前嘅準備功夫可能會比較耐,先打爆防空,再打斷補給、退路!但一旦發動攻勢,速度可以非常之快,同埋一次過收復好大地方!

你咪再等多幾日,赫松州會係咩發展!赫松失守,克里米亞,危!

到時可能烏克蘭又玩聲南擊東呢!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]