• 瀏覽: 3,247
  • 回覆: 16
周五(16日)是美國貨運鐵路營運商和鐵路工會的談判死線,但雙方陷入僵局。民主黨周一(12日)表示不排除一旦談判破裂,國會

連罷工權都要剝奪埋,真係好民主

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20220913/bkn-20220913200039993-0913_00992_001.html

引用:
原帖由 幸福北極熊 於 2022-9-13 20:55 發表
周五(16日)是美國貨運鐵路營運商和鐵路工會的談判死線,但雙方陷入僵局。民主黨周一(12日)表示不排除一旦談判破裂,國會

連罷工權都要剝奪埋,真係好民主 ...
聞煮大國做乜唔用聞煮解決問題??

國會介入,工會就會搵 法院 覆核!

兩邊嘈來嘈去,但,又有無人關心架火車呢。 好舊,好殘,好耐都無升級……

國會介入   強迫鐵路工人勞動 美國連唔想做自由都冇

點解要罷工呢。。唔係話有咩唔滿意可以下次選過第二個嘅咩。。。

又學英國大三罷?

會唔會弄巧反拙,到時官迫民反你老美就大撚鑊喇,不過呢啲係你老美嘅事,我就會當美麗的風景線嚟睇

引用:
原帖由 幸福北極熊 於 2022-9-13 20:55 發表

連罷工權都要剝奪埋,真係好民主 ...
好簡單,又話影響國家安全
拜登簽個行政命令唔比罷工咪得囉~

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-9-13 22:06 發表
會唔會弄巧反拙,到時官迫民反你老美就大撚鑊喇,不過呢啲係你老美嘅事,我就會當美麗的風景線嚟睇
會。
川同志個劇本就係想咁
談判唔成,國會就必然介入。一介入,川同志就好順理成章咁去搞亂檔。

你唔覺最近好似多咗事,茅頭都係直指民主黨

引用:
原帖由 33Chris 於 2022-9-13 21:06 發表
點解要罷工呢。。唔係話有咩唔滿意可以下次選過第二個嘅咩。。。
民主嘛,我有罷工嘅權利,你哋唔可以阻止我咁做!
同一九年嘅“大三罷”一鳩樣!

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2022-9-13 22:22 發表

會。
川同志個劇本就係想咁
談判唔成,國會就必然介入。一介入,川同志就好順理成章咁去搞亂檔。

你唔覺最近好似多咗事,茅頭都係直指民主黨
講白啲咪又係為選票!

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-13 21:04 發表
兩邊嘈來嘈去,但,又有無人關心架火車呢。 好舊,好殘,好耐都無升級……
有人關心啊,但哩一刻最關心就係選票,因為中期大選嚟梗

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-9-13 21:01 發表
國會介入,工會就會搵 法院 覆核!
行普通法地區律師容易發達。

又可以打劫火車了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]