• 瀏覽: 406,590
  • 回覆: 1,454
  • 追帖: 8
+36
本主題由 YanNessIsMe 於 2023-6-3 23:19 關閉
引用:
原帖由 神經博士 於 2022-7-4 19:05 發表

應該未必咁早內定係超哥!
但係班底人選反而一早確定,只係未確定擺位!
中央應該考慮過其他!
如波叔 。中央應該考慮其中一人上特首 另一人繼續做司長!
直到今年1月先決定超哥上!
否則超哥吾會交政綱咁奈 但組班咁快!
對的,中央擺定李上去先,當然會有其他人選,李只係其中一個!

幕後那位大哥!!!辛苦你啦!!!

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 11:10 發表

篇文只係用黎參考,我地係實事求事,只要自己認為佢邊度錯,就可以羅出黎發言

我同你一樣,之前希望佢真係好打得,但慢慢地被佢施政上常失誤,由有好感變反感

亦無必要同其他人一樣,捉住一句勇於擔當講足幾日,呢D洗白式言論,無興趣睇

而我之前都有講過,如果要數林鄭出問題的事,講10日都講唔晒,暫時唔講咁多住

只送佢二句說話,(天道有輪迴,蒼天饒過誰)
簡單一句講晒:
唔送林太上秦城就係中央無能,得未?1450.....

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2022-7-4 21:43 發表

簡單一句講晒:
唔送林太上秦城就係中央無能,得未?1450.....
中央無能係你講,1450都係你講,證據?無啊,我夠話你係灣灣啦

我up下話上秦城咋,咁你都信啊

唔好意思啦,呢度我話事,過主把啦,灣灣仔

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 21:58 發表

中央無能係你講,1450都係你講,證據?無啊,我夠話你係灣灣啦

我up下話上秦城咋,咁你都信啊

唔好意思啦,呢度我話事,過主把啦,灣灣仔
所以話D燒鵝賴粉同班小黃人異曲同!
一樣鍾意作大標籤人!
跌左落地攞番堆沙死雞撐飯蓋!!!!

做乜黛安芬先生入嚟踩埸咁勇?

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-7-4 22:11 發表

所以話D燒鵝賴粉同班小黃人異曲同!
一樣鍾意作大標籤人!
跌左落地攞番堆沙死雞撐飯蓋!!!!
佢係入黎討論的話,我由佢的,但佢一入黎就係挑釁,重要大大頂帽扣落黎

講真,我又唔係唔比佢唱好林鄭,佢正常的話,我正常答佢啊,只不過

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 22:16 發表

佢係入黎討論的話,我由佢的,但佢一入黎就係挑釁,重要大大頂帽扣落黎

講真,我又唔係唔比佢唱好林鄭,佢正常的話,我正常答佢啊,只不過
佢講到林鄭好利害同神聖架架!
中央居然可以足足用成年都想說服佢連任
又係既!林太最後吾連任,最後連佢班愛將包括邱騰華,聶德權,陳肇始,大媽華都愛戴佢愛戴到共同進退全部清零

係咁既情況下超哥要延續林太施政真係難度高

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-7-4 22:57 發表

佢講到林鄭好利害同神聖架架!
中央居然可以足足用成年都想說服佢連任
又係既!林太最後吾連任,最後連佢班愛將包括邱騰華,聶德權,陳肇始,大媽華都愛戴佢愛戴到共同進退全部清零

係咁既情況下超哥要延續林太施政真係難度高:smile_ ...
呢度我可以借用呢度位師兄講的說話!至於佢話中央用成年時間說服佢連任,我想知係咪習大話佢知咯?唔係的話,又係鳩吹就當係啊

林鄭月娥稱過去一年工作及言行等可知本身已打算離開
2022年06月09日
林鄭月娥又說,如果仍有人懷疑她並非一早已決定不參選,其實看她過去一年的工作、言行,就知她早已打算離開,而在去年的施政報告,亦已交代未來四、五年想做的工作。

https://www.bastillepost.com/hon ... 娥稱自己過去一年工作及言行等已顯示打算

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 23:05 發表

呢度我可以借用呢度位師兄講的說話!至於佢話中央用成年時間說服佢連任,我想知係咪習大話佢知咯?唔係的話,又係鳩吹就當係啊

2022年06月09日
林鄭月娥又說,如果仍有人懷疑她並非一早已決定不參選,其實看她過去一年的工作、言行,就知她早已打算離開,而在去年的施政報告,亦已交代未來四、五年想做的工作。

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/10824852-林鄭月娥稱自己過去一年工作及言行等已顯示打算
佢有廉恥心既,早就應該鞠躬落台啦!
當然,中央亦係有機會為大局著想,縱使林鄭表現既差去意已決都吾可以提早放走佢住!
由佢既愛將都被清零就似係中央都一早吾想留佢!
大家吾係專業時事評論員!中央既報局我地好難全面猜透!

但班燒鵝賴粉同小黃人異曲同弓之處就係極度玻璃心,話林太點吾好佢地就情緒失控,就好似批評黃人班手足一樣!!!!

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-7-4 23:28 發表

佢有廉恥心既,早就應該鞠躬落台啦!
當然,中央亦係有機會為大局著想,縱使林鄭表現既差去意已決都吾可以提早放走佢住!
由佢既愛將都被清零就似係中央都一早吾想留佢!
大家吾係專業時事評論員!中央既報局我地好難全面猜透!

但班燒鵝賴粉同小黃人異曲同弓之處就係極度玻璃心,話林太點吾好佢地就情緒失控,就好似批評黃人班手足一樣!!!!
無錯,我地睇到就係中央唔會比佢話唔做就唔做,所以點都會比佢做到屆滿先

而且係黑暴之亂後,亦都無人敢掂特首呢個位!

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 23:05 發表

2022年06月09日

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/10824852-林鄭月娥稱自己過去一年工作及言行等已顯示打算
已成前特首了,其實由頭到尾來睇。

佢想搞死香港,主要是去香港的金融中心,在中美金融戰中,大家都知香港的重要性有多大。

金融中心最怕的是政局不穩,換人,她手下全是無能者。所以中央最後選擇不換人(太多變化,而她那段外流的言論正是中央所顧忌),改由部署,最終由中央控制局面。

我們會看到怪事,就是她時不時的前言不對後語,被夾住上的她,是如何的不情願,可由要走之前那些天的發上言可知。

引用:
原帖由 KG123456 於 2022-7-4 23:40 發表

已成前特首了,其實由頭到尾來睇。

佢想搞死香港,主要是去香港的金融中心,在中美金融戰中,大家都知香港的重要性有多大。

金融中心最怕的是政局不穩,換人,她手下全是無能者。所以中央最後選擇不換人(太多變化,而她那段外流的言論正是中央所顧忌),改由部署,最終由中央控制局面。

我們會看到怪事,就是她時不時的前言不對後語,被夾住上的她,是如何的不情願,可由要走之前那些天的發上言可知。
好耐無見你回貼,見到你太開心啦,最小你比出黎的意見有另一角度去分析

我諗唔明的係佢段錄音,佢應該係特登錄的啦,咁佢目的又係乜呢?

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 19:35 發表

對的,中央擺定李上去先,當然會有其他人選,李只係其中一個!
我的推論,由時間點開始,黑暴之亂
大家都輕視錄音外流重要,呢個係所有關鍵按鈕
所有決定就在錄音外流做起點
2019年9月錄音外流之際,正是黑暴鬧得如火如荼
個女人冇晒辦法,故意用另個方法求援,同表明心跡
就係想擔責任走人的意思,中央冇可能sense唔到
2019年10月國慶,林鄭上京,主席訓話"為官避事平生恥"
10月底中全會,決議特區要有國安法同審查機關,開始著手寫港版國安法
中央從錄音內容好清楚,知道林鄭想法,加上主席見過林鄭同班特區官員
有冇閉門會議不得而知,那個時機點就知要親自出手
2020年初夏主任從二線回到一線上位做港澳辦主任,之後一個月駱主任接中聯辦
中央一直佈局,習主席換上兩個親信就知要做野
中間發生咩野事大家應該仲記得,疫情以及北京要準備冬奧
我推測錄音外流後,中央就意識到要開始物色下任特首
將心比心,一早就想走的人,黑暴之亂同疫情兩大事件重疊
假如你係林鄭,好唔好意思,正是多事之秋
係疫情第一年就同中央講放棄連任,而且時間點尚早
拖到2021年3月兩會開會期,正式向中央報告放棄連任
3月拍板定案唔連任,6月李家超升政務司司長
回顧整個過程,6月升官應該已經內定就係李家超
除左CY,真係諗唔到仲有第三個人選
其他師兄係之前個帖都有討論過
香港特首邊個上台都會俾美國制裁
今時唔同往日,邊有咁易搵到人做
只要家族有人同美國牽扯到關係,做生意,讀書..咩都好
總唔希望自己做左特首會牽連到家人
外界搵人唔容易
政府內部由政務司司長升上去做特首,已經有兩個前例
升比卡超果時好大機會就已經決定好
冇可能係今年或者好遲至決定
唔一早同比卡超講好,搵唔到其他人至搵佢做備胎
如果佢婉拒呢?
理由係認為自己仲未夠資歷去接,咪疴河?
香港特首相信係全世界最難做地方首長
稍一出錯就萬劫不復,全世界都會想盡方法去黑特首
仲要打定輸數,到時唔止美國,連歐盟都加入制裁
真係邊度都唔駛去

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-5 00:46 發表

我的推論,由時間點開始,黑暴之亂
大家都輕視錄音外流重要,呢個係所有關鍵按鈕
所有決定就在錄音外流做起點
2019年9月錄音外流之際,正是黑暴鬧得如火如荼
個女人冇晒辦法,故意用另個方法求援,同表明心跡
就係想擔責任走人的意思,中央冇可能sense唔到
2019年10月國慶,林鄭上京,主席訓話"為官避事平生恥"
10月底中全會,決議特區要有國安法同審查機關,開始著手寫港版國安法
...
其實CY已上神枱 正路回朝番落黎做特首吾岩規矩!正如其他中央領導吾會無啦啦敦東菇落去做番省市領導一樣!
佢既動作應該係為波叔鋪路!
而建制內比波叔更懂財金經濟既人大有人在!
但果班人真係如你所講怕被美國制裁 或會壓吾住個場!
當然我亦相信中央係超哥出任政務司司長內有嘗試搵下其他懂經濟既人選不過都係決定用武官鎮住個場更好!
而問責團隊中既武官論資排輩超哥都係排最前!
同超哥同資歷又更勇猛既如前警務處長頹鷹曾吾見得有意欲回朝番入政府 所以去到今年初先拍板決定再堆超哥上一級做下屆特首!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]