• 瀏覽: 406,551
  • 回覆: 1,454
  • 追帖: 8
+36
本主題由 YanNessIsMe 於 2023-6-3 23:19 關閉
易就做
有難度不做
林簡單

引用:
原帖由 宅在家的男仔 於 2022-7-4 12:43 發表

咁正常應該點做?篇文章又沒講正確做法。
睇番條片,我估計係佢行得快過習大,7.1習大先係主角,佢只係配角

等於主人家請食飯,係咪應該要等主人家埋左席先食飯,呢個係禮貌!

引用:
原帖由 宅在家的男仔 於 2022-7-4 12:43 發表

咁正常應該點做?篇文章又沒講正確做法。
非禮勿動
刁:you are not my cup of tea

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 12:54 發表

睇番條片,我估計係佢行得快過習大,7.1習大先係主角,佢只係配角

等於主人家請食飯,係咪應該要等主人家埋左席先食飯,呢個係禮貌!
呢個我知
以前啲新聞我有注意細節
通常官方有自己攝影官記錄高官或元首出訪
攝影官通常會係握手前進方向前,一直跟住拍攝
林鄭正正擋住主席前進方向
本地媒體記者只能在後面遠處拍
所以大家比較唔了解

下面有片,正常禮儀係要點介紹
習主席當年訪問北韓,金仔點企位一一介紹官員俾習主席握手
可以直接跳到10:56位置就知道

https://www.youtube.com/watch?v=YTK9TXTqX2o

下面仲有,睇下習主席點樣企位介紹,輪到金正恩又睇下金仔點樣介紹
直接跳到9:21

https://www.youtube.com/watch?v=S6Pw1wQNDvo

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-4 10:59 發表

有趣的邏輯
假設引蛇出洞係精心設計
設一個局將班亂港人士一網打盡
成功由阿爺裡應外合推出港版國安法

誰是幕後大功臣?
如果逃犯條例係原頭引爆點
主事者解釋很好清楚,無驚無險通過
陳同佳案亦都圓滿解決
仲邊有港版國安法,亂港組織仍然存在
只在等一下個機會

套用引蛇邏輯,主事者故意唔解釋清楚
催化出攬炒,至會引到蛇
否則和平落幕如同佔中,豈不這類事無限輪迴
香港過 ...
即係「做戲論」係存在?
不過係李家超同阿爺做戲

引用:
原帖由 武德鼎 於 2022-7-4 13:59 發表

即係「做戲論」係存在?
不過係李家超同阿爺做戲
我推論係有根有據,唔係空口講白話
如果坑論/蛇論/做戲論,係林鄭設局或知情
私下同商界友人傾計時
就算唔明講,多少都會有少少暗示
理論上,私下談話應該信心滿滿
叫商界友人少安勿躁
一切盡在掌握中,好快就會翻轉
事實上,聽佢講話內容係手足無措
講話語氣好似喊咁口
可見蛇唔蛇論,是否真實存在都不重要
由此可證,就算有完全唔關佢事

【逃犯條例】林鄭24分鐘辭職錄音全文曝光

If I have a choice, the first thing is to quit, having made a deep apology, is to step down.
So I make a plea to you for your forgiveness.
如果我有選擇,第一件事就是離開,並深深道歉,以及下台。 所以我請求你們原諒
https://www.hk01.com/政情/371190/逃犯條例-林鄭24分鐘辭職錄音全文曝光-指暴力份子有2000人

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-4 01:48 PM 發表

呢個我知
以前啲新聞我有注意細節
所以大家比較唔了解

https://www.youtube.com/watch?v=YTK9TXTqX2o
師兄正解。
習主席由右至左....向左邊移行,主人家或下屬應該企在右後方才對。
不是平排企在左邊擋住習主持身影,有喧賓奪主感覺。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-4 02:20 PM 發表

我推論係有根有據,唔係空口講白話
如果坑論/蛇論/做戲論,係林鄭設局或知情
私下同商界友人傾計時
就算唔明講,多少都會有少少暗示
理論上,私下談話應該信心滿滿
叫商界友人少安勿躁
一切盡在掌握中,好快就會翻轉
事實上,聽佢講話內容係手足無措
講話語氣好似喊咁口
可見蛇唔蛇論,是否真實存在都不重要
由此可證,就算有完全唔關佢事

【逃犯 ...
勇於擔當......就唔會向外國商會認衰認錯,自爆犯下彌天大錯想辭職。
根本呢啲說話唔應該向外透露,已經構成洩露國家機密。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2022-7-4 14:42 發表

勇於擔當......就唔會向外國商會認衰認錯,自爆犯下彌天大錯想辭職。
根本呢啲說話唔應該向外透露,已經構成洩露國家機密。
其實錄音內容最大問題
我認為係下面呢段
咁講豈非連中央底牌都掀開
唔好話中文譯唔夠精準
事實上英文表達佢用左好肯定語氣
其實果啲盲撐派,應該冇幾個人會認真去睇晒全文
下面呢段算唔算踩到線
由呢段談話推測,錄音內容北京事先唔可能知情
因為明顯look down中央唔敢輕舉妄動
而且佢用語相當唔客氣
身為地方官員,稱呼中央政府做"共產黨"
我係另一個帖中堅持林鄭做唔落去
所有理據都黎自錄音內容
相信冇幾人好似我咁,一段一段去檢視
話都講得咁難聽,如果係你,仲有面想連任做落去?
不如自己主動求去,執返身彩

Another thing I want to assure you, that is my own feeling the pulse and through discussions, CPG (Central People’s Government) has absolutely no plan to send in the PLA. They are now doing, sort of, acts which I’m sure you’re quite aware of amongst the Communist Party, they’re just quite scared now. Because they know that the price would be too huge to pay. Maybe they don’t care about Hong Kong, but they care about ‘one country, two systems.’ They care about the country’s international profile. It has taken China a long time to build up to that sort of international profile and to have some say, not only being a big economy but a responsible big economy, so to forsake all those positive developments is clearly not on their agenda. But they’re willing to play long, they are willing to play long, so you have no short-term solution.
另一件我想向你們保證的是,我個人認為中央絕對沒有計劃出動解放軍我確信你們相當清楚,共產黨現在相當害怕。因為他們知道後果太大而無法承擔。就算他們不在乎香港,但他們在乎「一國兩制」,他們在乎中國的國際形象。中國花了很長時間才建立起這種國際形象,並且取得發言權,證明中國不僅是一個巨大經濟體,而且是一個負責任的巨大經濟體。所以國家沒有打算放棄所有這些積極的發展。現在沒有短期解決方案,但他們願意以長時間應對事件。
https://www.hk01.com/sns/article/371190

樓上我推論假設有蛇論其實係反諷
嚴格黎講,邊度有蛇論或坑論
佢自己都承認冇計

沒有現成的解決事件之案 因事情變化太快
Now I want to make an appeal for love. It’s not to pity me, or to sympathize with me, but love for Hong Kong.
Then the question we need to ask, each one of us, is how to fix it, how to fix it? I have to say that I have no sort of ready solutions, because the scene changes so quickly.
現在我想請求大家的愛。 這不是憐憫我,也不是要同情我,而是要愛香港。
那麼我們每個人都需要問的問題是如何修復它。如何修復它? 我不得不說我沒有現成的解決方案,因為情況變化如此之快。
https://www.hk01.com/sns/article/371190

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-4 13:48 發表

呢個我知
以前啲新聞我有注意細節
所以大家比較唔了解

原來如此,明白晒,簡單講即係林鄭阻住晒

咁我都公道小小,呢d唔係咩大問題,呢份報紙又係既,咁都報出黎

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 15:33 發表

原來如此,明白晒,簡單講即係林鄭阻住晒

咁我都公道小小,呢d唔係咩大問題,呢份報紙又係既,咁都報出黎
算啦,香港記者未見過世面
咩撚都唔識,小小事就大作文章
事實上,香港特區政府係地方政府
少有出國訪問,對一啲禮儀冇咁熟識
或者一時醒唔起,唔係咩野大件事
網路上隨便搵都一堆例子
下面主席到尼泊爾國事訪問
3:32開始,就有習主席同尼泊爾總理,互相介紹
睇下佢地角色互換點企位就好清楚
有翻譯官就會企後少少翻譯介紹

https://www.youtube.com/watch?v=iJEWmqQSlRc&t=364s

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-4 03:25 PM 發表

其實錄音內容最大問題
我認為係下面呢段
咁講豈非連中央底牌都掀開
唔好話中文譯唔夠精準
事實上英文表達佢用左好肯定語氣
其實果啲盲撐派,應該冇幾個人會認真去睇晒全文
下面呢段算唔算踩到線
由呢段談話推測,錄音內容北京事先唔可能知情
因為明顯look down中央唔敢輕舉妄動
而且佢用語相當唔客氣
身為地方官員,稱呼中央政府做"共產黨"
我係另一個帖中堅持林鄭做唔落去
所 ...
片中1:35 ....... 林鄭話:據我自己判斷及在各種討論發現,中央絕對沒有計畫派解放軍進入香港,他們知道代價太高。
另外還說...... 中國用很多時間建立自己在國際上的地位,毀掉這種正面形象建設,顯然不在中國的計畫之中。

對外商說這些話,等同透露國家策略部署。

https://m.youtube.com/watch?v=mdTlS4F95xM

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-4 16:01 發表

算啦,香港記者未見過世面
咩撚都唔識,小小事就大作文章
事實上,香港特區政府係地方政府
少有出國訪問,對一啲禮儀冇咁熟識
或者一時醒唔起,唔係咩野大件事
網路上隨便搵都一堆例子
下面主席到尼泊爾國事訪問
3:32開始,就有習主席同尼泊爾總理,互相介紹
睇下佢地角色互換點企位就好清楚
有翻譯官就會企後少少翻譯介紹

https://www.youtube.com/watch?v=iJEWmqQSlRc&t=364s
亦都可能係特登報出黎,加上作小小野,就變成失禮人

實際上係唔識走位問題阻到習大,習大身邊的隨行者就叫佢行開

唔好阻住個地球轉(呢句我加上去的)

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2022-7-4 16:14 發表

片中1:35 ....... 林鄭話:據我自己判斷及在各種討論發現,中央絕對沒有計畫派解放軍進入香港,他們知道代價太高。
另外還說...... 中國用很多時間建立自己在國際上的地位,毀掉這種正面形象建設,顯然不在中國的計畫之中。

對外商說這些話,等同透露國家策略部署。

https://m.youtube.com/watch?v=mdTlS4F95xM
當時就有好多討論
講英文對象一定有鬼佬,有人唔識中文至要全程講英文
有冇搞錯,係鬼佬面前咁講野
直接講"共產黨現在相當害怕"
前面仲要加句"我確信你們相當清楚"
即係話,你班鬼佬都知道共產黨而家好害怕
我特別引呢段,感覺係佢發言已經完全失晒分寸
唔似一個地方官員對上頭睇法
直頭係自我抽離成為一個局外人兼政治評論
到而家我都認為冇坑論冇蛇論
只有錄音外流至係設計出黎嘅權謀
錄音錄得到咁清楚,又冇雜音
推論坐得好近佢身邊至錄到咁清
咁岩講英文,咁岩外流俾外媒路透社
邊個流出去,唔通鬼佬會流出去俾東方或生果?
最奇怪第二日被記者問到,佢仲笑住口立刻承認
錄音內容係佢本人講
竟然冇任何怪責友人,唔係麻?咁大件事
佢同人交心講咁多野,友人就出賣佢,呢個咩撚野朋友黎架?
如果係故意咁做有何目的?
內容提到佢冇任何可以解決黑暴的方案
唔知點算,最好方法就係走人,個爛攤子交俾其他人處理
但係又驚人話佢唔負責任,呢個時刻走人
目的就係一句簡單話,She wanted to quit
所以我好早就預測
睇晒錄音內容,佢命運就已經決定
並非中央主動決定
而係佢自己已經安排好

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 11:12 發表

我認為李家超就係一年前已經選定佢做特首,因為一年前林鄭決定唔做,中央都要搵定人選!
應該未必咁早內定係超哥!
但係班底人選反而一早確定,只係未確定擺位!
中央應該考慮過其他!
如波叔 。中央應該考慮其中一人上特首 另一人繼續做司長!
直到今年1月先決定超哥上!
否則超哥吾會交政綱咁奈 但組班咁快!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]