• 瀏覽: 406,569
  • 回覆: 1,454
  • 追帖: 8
+36
本主題由 YanNessIsMe 於 2023-6-3 23:19 關閉
林鄭功過尚待來者論定

尚有不到一個月,林鄭月娥就卸任了,近來人們開始談論這位特區首名女行政長官的功過。觀乎上周她最後一次出席立法會答問大會,議員們對她相當客氣。她自己則形容,過去5年驚濤駭浪,相信已交出一張無愧於自己的成績表。筆者認為,林鄭任內最受爭議、影響最深遠的莫過於反修例事件的處理,到底對此如何打分,目前尚未能說清楚。
相信大家都知道塞翁失馬的故事。福禍相倚,未到最後都不知終局。
修訂《逃犯條例》,林鄭月娥面對「百萬人遊行」仍不肯打退堂鼓,甚至被迫撤去條例時仍言詞閃爍,結果令香港經歷一場大亂,黑衣堵路、破壞、傷人等行為令全城震驚,民意倒向反對派,建制派在區議會選舉慘遭滑鐵盧,當時全港沒有不對她口誅筆伐的。然而,《港區國安法》推出後,街上黑衣絕跡,反對派或鎯鐺入獄、或遠走他方,建制派包攬立法會議席,眉開眼笑。此所以臨別秋波,議員們要稱讚林鄭勞苦功高。
第五波疫情一度令全港怨聲載道,可是事過境遷,如今議員也感謝林鄭沒有堅持「全民禁足」及強檢,令市民少了折騰。至於增加法定產假、侍產假、統一法定假期、完善職安罰則修訂等,就更被稱為「成果豐碩」。而取消強積金對沖,則可能贏得部分議員「錫返一啖」!
事實上,林鄭月娥做了前任做不到的事,就是讓香港有了國安法例。這在她以前的幾屆政府都是不敢想的。自2003年七一遊行後,23條立法就幾乎成了不可完成的任務,如果不是反修例風波,中央或許不會頒布全國性國安法例在港實施,也不敢想23條能順利完成立法,香港就一直國安法例缺位。到如今香港不單有《港區國安法》,23條立法也如箭在弦,指日可待。反修例的一時混亂,令香港有機會重新洗牌,某程度講,可以說是撥亂反正。此前,議會烏煙瘴氣,刁民氣焰囂張,才會發生佔中、旺角騷亂等事件,實在是一個亂局。經歷反修例風波,由大亂走向大治,恰像塞翁走失了一匹馬,卻得回一群馬,焉知非福?
可是這還不是終局。凡事都有兩面,反修例風波後,人心浮動,又湧現移民潮,市民對特區政府的不滿持續存在,這些都可以說是暗湧,是後遺症。如果來屆政府不能安定人心,以實績實效創造特區的繁榮,各種不滿就會不斷積聚,反修例的後遺症就會發大,造成政治、經濟、社會各方面不穩。這樣人們就會說,反修例風波破壞社會穩定,開了一個不好的頭,又會憶起林鄭。
所以說,林鄭「功未成而身退」,功過尚未可論定,還要看李家超及其他繼任者如何領導香港,走向未知的未來。

https://www1.hkej.com/features/a ... amp;suid=2044503965

林鄭功過梗係過啦,只講防疫死9千幾人,呢個重唔係過啊!

5年特首...
我只用4個字形容呢個人...
志大才疏...
講叻過做...

引用:
原帖由 白沙灣 於 2022-7-3 19:35 發表
5年特首...
志大才疏...
講叻過做...
我淨係睇到佢唯一既功咪就係勇於擔當咯,重有d咩我諗唔到啦

佢話...逃犯條例係主事官員沒有解說好...
(唔係話當時佢沒有解說好)

明卸保安局, 講完後又去兜....佢勇咩擔當...

其實, 讚佢勇於擔當嘅真係盲左眼...
呢個人最大問題就係...功歸佢..錯別人...

至於防疫...
佢亦有金句...
唔會照搬"其他地方"嘅做法...

引用:
原帖由 白沙灣 於 2022-7-3 20:25 發表
佢話...逃犯條例係主事官員沒有解說好...
(唔係話當時佢沒有解說好)

明卸保安局, 講完後又去兜....佢勇咩擔當...

其實, 讚佢勇於擔當嘅真係盲左眼...
呢個人最大問題就係...功歸佢..錯別人...

至於防疫...
佢亦有金句...
唔會照搬"其他地方"嘅做法...
當時的主事官員係李加超,係咪即係話佢要揹呢隻鑊,但而家李做左特首,點算好

你又講勇於擔當,一陣又比人話你屈習大架啦

其實佢又唔講清楚係咪李加超,好神姐!等你d人百般想像

莫講是國家領導人...
即使各省領導人...
智慧和能力都比我等高很多...

個人從未..亦沒能力就政事提任何意見....
我認為...只要做好自己本份...已是好公民..

又係一篇洗白文,在我而言即使後期所謂成功增加法定產假、侍產假、統一法定假期、完善職安罰則修訂以及消強積金對沖等所謂「豐功偉績」亦唔可以抵償香港市民在其任內慘遭無端打傷,火燒,殺害以及九千多條無辜新冠人命!現實世界可能冇妳符,但係呢個世界係有因果報應的,到派彩嗰陣就唔好問點解!

引用:
原帖由 白沙灣 於 2022-7-3 19:35 發表
5年特首...
志大才疏...
講叻過做...
有太多根本吾係佢果泛既野佢都係要插手去搞 吾放手比相關官員去做 變相阻礙!

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-3 20:33 發表

當時的主事官員係李加超,係咪即係話佢要揹呢隻鑊,但而家李做左特首,點算好

或許基於呢個原因!所以先選李家超做特首!
目的就係暗裡打多林鄭幾把!
不過班燒鵝賴粉無法接受中央仍對林鄭作出正面評價只係門面功夫!

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-3 20:33 發表

有趣的邏輯
假設引蛇出洞係精心設計
設一個局將班亂港人士一網打盡
成功由阿爺裡應外合推出港版國安法

誰是幕後大功臣?
如果逃犯條例係原頭引爆點
主事者解釋很好清楚,無驚無險通過
陳同佳案亦都圓滿解決
仲邊有港版國安法,亂港組織仍然存在
只在等一下個機會

套用引蛇邏輯,主事者故意唔解釋清楚
催化出攬炒,至會引到蛇
否則和平落幕如同佔中,豈不這類事無限輪迴
香港過一段時間就亂一下

我終於了解,引蛇出洞真正主事者亦即隱藏大功臣
原來係李家超,林鄭都蒙在鼓裡
唔知李家超暗地裡玩引蛇
如果唔係,林鄭又點會怪"主事者"冇釋解清楚
唔怪得李家超會升官做特首
港版國安法能夠出台,原來比卡超居功厥偉
呢個推論是否更合邏輯

引用:
原帖由 papaj 於 2022-7-4 09:23 發表
又係一篇洗白文,在我而言即使後期所謂成功增加法定產假、侍產假、統一法定假期、完善職安罰則修訂以及消強積金對沖等所謂「豐功偉績」亦唔可以抵償香港市民在其任內慘遭無端打傷,火燒,殺害以及九千多條無辜新冠人命!現實世界可能冇妳符,但係呢個世界係有因果報應的,到派彩嗰陣就唔好問點解!
篇文只係用黎參考,我地係實事求事,只要自己認為佢邊度錯,就可以羅出黎發言

我同你一樣,之前希望佢真係好打得,但慢慢地被佢施政上常失誤,由有好感變反感

亦無必要同其他人一樣,捉住一句勇於擔當講足幾日,呢D洗白式言論,無興趣睇

而我之前都有講過,如果要數林鄭出問題的事,講10日都講唔晒,暫時唔講咁多住

只送佢二句說話,(天道有輪迴,蒼天饒過誰)

引用:
原帖由 神經博士 於 2022-7-4 10:09 發表

或許基於呢個原因!所以先選李家超做特首!
目的就係暗裡打多林鄭幾把!
不過班燒鵝賴粉無法接受中央仍對林鄭作出正面評價只係門面功夫!
我認為李家超就係一年前已經選定佢做特首,因為一年前林鄭決定唔做,中央都要搵定人選!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-7-4 10:59 發表

有趣的邏輯
假設引蛇出洞係精心設計
設一個局將班亂港人士一網打盡
成功由阿爺裡應外合推出港版國安法

誰是幕後大功臣?
如果逃犯條例係原頭引爆點
主事者解釋很好清楚,無驚無險通過
陳同佳案亦都圓滿解決
仲邊有港版國安法,亂港組織仍然存在
只在等一下個機會

套用引蛇邏輯,主事者故意唔解釋清楚
催化出攬炒,至會引到蛇
否則和平落幕如同佔中,豈不這類事無限輪迴
香港過 ...
所以而家咪李加超做新特首咯,呢個邏輯完全正確

最後一日都要失禮人

林鄭搶前為習近平介紹官員遭隨行人員勸阻 被批於禮不合

中共中央總書記、國家主席、中央軍委主席習近平6月30日及7月1日一連兩日訪問香港,習近平6月30日下午在香港會議展覽中心會見時任行政長官林鄭月娥。隨後習近平在林鄭月娥陪同下會見行政、立法及司法機構負責人,出席者包括終審法院首席法官、立法會主席、行政會議非官守議員及第五屆特區政府主要官員和全體常任秘書長。

會面期間發生一段小插曲,當林鄭月娥陪同習近平進場時,林鄭月娥行至習近平前方,打算向習近平主動逐一介紹在場的官員及代表,但當林鄭月娥介紹完時任律政司司長鄭若驊後,打算繼續介紹下去時,被習近平的隨行人員出手勸阻,林鄭月娥還一臉愕然,稍作遲疑後才行至習近平的身後。

事件引來政界人士議論,認為林鄭月娥「於禮不合」,不熟悉接待國家領導人的官場禮儀,身為特首是「失禮」。

https://hd.stheadline.com/news/r ... 平介紹官員遭隨行人員勸阻-被批於禮不合

引用:
原帖由 上環 於 2022-7-4 12:19 發表
最後一日都要失禮人

林鄭搶前為習近平介紹官員遭隨行人員勸阻 被批於禮不合

中共中央總書記、國家主席、中央軍委主席習近平6月30日及7月1日一連兩日訪問香港,習近平6月30日下午在香港會議展覽中心會見時任行政長官林鄭月娥。隨後習近平在林鄭月娥陪同下會見行政、立法及司法機構負責人,出席者包括終審法院首席法官、立法會主席、行政會議非官守議員及第五屆特區政府主要官員和全體常任秘書長。

...
咁正常應該點做?篇文章又沒講正確做法。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]