• 瀏覽: 9,291
  • 回覆: 11
+3
李克強昨日簽署特首委任狀, 電視新聞見到[李克強]三個中文字寫得很有氣勢, 好似係打印機印出來. 李家超在六月初上京領取委任狀, 上京前必須打齊4針, 依家京畿及附近的大城市爆疫爆到七彩, 各地官員都忙到惶惶不可終日, 今日係小滿,是二十四節氣之一,每年5月20-22日之間,斗指巳,太陽到達黃經60°時開始。《月令七十二候集解》:「四月中,小滿者,物至於此小得盈滿。」這時北方夏熟作物子粒逐漸飽滿,早稻開始結穗,在禾稻上始見小粒的穀實、滿滿的,南方進入夏收夏種季節。即係夏天已到了, 天氣會越來越炎熱, 抑制新冠病毒的傳播率.
中國人節慶係逢五小慶, 逢十大慶, 今年係香港回歸25周年, 即係小慶, 如果在正常情況下, 習近平會來香港加持香港的慶典, 但現在大陸及香港各地的疫情都沒有消減的跡象, 香港又係實施另一套的防疫制度, 香港所謂的另一套即係防疫意識低, 政府無能力加強介入監控, 因為私隱壓倒一切, 習近平如果來香港, 除咗出席慶典外, 仲要出席西九開幕禮及去民間做親民活動, 但在疫情下, 習近平出席呢類活動的風險很高, 因為同場的人都不會因為有習近平的出席而預先三日自我隔離及日日做核酸測試, 因為在大陸, 習近平去各省市機構調研, 各機構的負責人都要提前做嚴格的核酸測試, 以保證各人都沒有感染, 才可以近距離跟習近平談話, 但在香港卻不可能用大陸的方式強制香港人做核酸測試.
另外, 當老板炒咗一個下屬, 就不會再在公開場合見被炒的下屬, 因為見面時雙方都係面阻阻, 而且一般女人的天性都係小氣, 很容易在臉色上表現出來, 幾年前在記者面前李+x捉住林鄭娥隻手要跟王志民握手, 林鄭娥就毫不客氣唔願握手, 場面尷尬, 林鄭娥不是以香港為家, 所以林鄭娥做事可以無後顧之憂, 正所謂青竹蛇兒口, 黃蜂尾後針, 兩者未算毒, 最毒XX心, 習近平最要提防林鄭娥在極度失落的情況下, 打出最後一招[七傷拳].
結論就係, 習近平未必在7.1來香港, 可以用視像方式慶祝.     

附件

aGzD7GK_700bwp.jpg(36.2 KB)

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-5-21 20:39 發表
我要上網預約打第4針, 因為全世界都係用打針數作為疫苗通行證的依據, 大陸都要照跟唔可以長期鎖國.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-5-23 19:04 發表

我要上網預約打第4針, 因為全世界都係用打針數作為疫苗通行證的依據, 大陸都要照跟唔可以長期鎖國.
The design of Sarco is intended to resemble that of a spaceship, in order to give users the feel that they are traveling to the "great beyond"...

PFIZER 個CEO 都講左疫苗對OMIRCON 作用唔大, 打完可能仲有各種併發症

只希望七一前有小通關

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2022-5-23 21:41 發表
只希望七一前有小通關
七一前應無可能小通關, 因為依家香港係半無政府狀態, 冇人做嘢.
除咗阿爺指定波叔及肥婆驊兩人繼續做司長之外, 其他局長都冇得留低, 因為超哥特首要搵自己人做, 即係一朝天子一朝臣, 林鄭娥的局長依家都在辦公室收拾個人物品, 順便攞多幾條廁紙返屋企自己用.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-5-23 19:04 發表

我就叫做有少少常識,知道呢個世界有樣野叫做學壞手勢,我本來覺得免疫系統應該都會有呢個現象,唔查唔知,一查原來真係會。

抗原原罪,又稱霍斯金現象, 是指身體免疫系統在遭遇到與初次感染有些微不同的外來物時,傾向利用初次產生的免疫記憶,而非再次產生免疫反應的一種特性。這會使免疫系統「受制於」初次抗原引起的免疫反應,而不能針對之後的抗原感染產生最有效的反應。

香港好多羊生羊太畀政府逼一逼就去咗打第三針。
而家啲針根本好難防到新變種,而且不斷注射過時嘅疫苗,遲下撞到更加新變種遲早會產生抗原原罪效應,到時只原會死多兩錢重。
你話免疫細胞記憶,我打兩針科興就算。

話曬大家都係反曱甴,呢度嘅嘢俾你呢位Ching參考下。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-5-26 02:26 發表

我就叫做有少少常識,知道呢個世界有樣野叫做學壞手勢,我本來覺得免疫系統應該都會有呢個現象,唔查唔知,一查原來真係會。

抗原原罪,又稱霍斯金現象, 是指身體免疫系統在遭遇到與初次感染有些微不同的外來物時,傾向利用初次產生的免疫記憶,而非再次產生免疫反應的一種特性。這會使免疫系統「受制於」初次抗原引起的免疫反應,而不能針對之後的抗原感染產生最有效的反應。

香港好多羊生羊太畀政府逼一 ...
你打兩針就算??? 即係你打算做宅男???
咁就要騎驢看唱本, 走著瞧.

今年七一是香港回歸25周年,以往「逢五、逢十」回歸慶典,國家主席都會訪港,但新冠疫情在本港和內地仍肆虐,令國家主席習近平今年會否親臨香港增添了變數。話雖如此,有關方面的事前準備工夫絕無鬆懈,繼續為迎接領導人做各種預案,除了保安工作做足,筆者聞說,中央及港府在防範新冠疫症方面也不敢放鬆,包括當局有研究方案,如果要近距離接觸習主席的嘉賓,有機會要在事前隔離7日。有政協聞此消息大吃一驚,直言「成本很高」,但認為為保領導人萬全,做法嚴謹亦無可厚非。

驚就唔好來了

今年是香港回歸25周年,但新冠疫情在本港和內地持續,各界觀望國家主席習近平會否如以往「逢五、逢十」,在七一訪港,並為新一屆政府班子監誓。明報專欄李先知今日(24日)刊出文章,指當局有研究方案,近距離接觸習主席的嘉賓,有機會要在事前隔離7日。文章引述,有政協聞此消息大吃一驚,直言「成本很高」,但認為為保領導人萬全,做法嚴謹亦無可厚非。

蒙主寵召   先要隔離七日

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-5-26 02:26 發表

香港好多羊生羊太畀政府逼一 ...
你好番有抗體就得

身體免疫系統在遭遇到與初次感染有些微不同的外來物時,傾向利用初次產生的免疫記憶,而非再次產生免疫反應的一種特性。這會使免疫系統「受制於」初次抗原引起的免疫反應,而不能針對之後的抗原感染產生最有效的反應。

主題標籤 #李家超
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]