• 瀏覽: 955,980
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 funny12 於 2021-11-28 01:06 AM 發表

很爽喔我未夠半年,一夠即約
到時再感受下這種感覺

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-11-28 01:16 AM 發表

我就索性食放題一次過徹底解決科興嘅副作用
第三針確實副作用強點,我半夜都有餓感

引用:
原帖由 dustin 於 2021-11-28 03:16 AM 發表

可能有計劃地製造民怨, 今期搞老人家, 加埋大大聲話安心出行令老人家買唔到餸, 去唔到街...呢期吹風整頓社福界, 唔明反, 咪撩啲老人家, 視障人士等等出嚟反政府囉...我估...
師妹妳估下估下都中左99.9999%的,我唔敢講全部社工因總有用心用愛去做實事的人,但2019年都睇到社工點做野點反政府啦,,去地現在係社區點提拔青少年點扇動老人家就各自解讀啦,但去地全部陰D陰D嚟,配合各大黑媒加愚港人投訴之都遊行之都大愚港人美名,真係天下無敵的

大家都知核酸疫苗(mRNA、腺病毒),其中一種誘導免疫方式,係刺激免疫消滅比疫苗"入侵"既細胞,達成所謂既細胞免疫。

問題係,雖然人體絕大部份細胞換新速度好快,但總有d細胞係會用一世。比如神經細胞,比如心肌細胞。
假如疫苗係有能力"入侵"果類細胞,令免疫系統攻擊佢地的話,後果大家自己諗。
核酸疫苗我頂多接受噴鼻式,透過循環系統走到要害地方既機會細好多。

係,心肌細胞係用一世,身體要再生心肌細胞唔容易(好在都有技術可以刺激心肌再生),所以疫苗誘發心肌炎代表乜呢?
就算無誘發心肌炎,但會唔會已經有少量心肌細胞被免疫攻擊同消滅,只係未去到心肌炎既地步呢?

只係一次過打兩劑影響有限,半年一次加強劑又點呢?
會唔會過幾年發覺青少年人全體冚家鏟了,但醫療資源不足以去處理呢?
政府突然轉軚,話青少年優先打克爾來福。唔係無原因的...

當然,要嚴謹對待科學。只靠推測唔可以隨便亂吹
反正,幾億白老鼠,打兩劑到不斷打加強劑都有,等幾年咪有結果
人地用成個國家既未來同你做實驗,咁就唔好再笑人地戇鳩啦

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-11-28 08:43 AM 發表

師妹妳估下估下都中左99.9999%的,我唔敢講全部社工因總有用心用愛去做實事的人,但2019年都睇到社工點做野點反政府啦,,去地現在係社區點提拔青少年點扇動老人家就各自解讀啦,但去地全部陰D陰D嚟,配合各大黑媒加愚港人投訴之都遊行之都大愚港人美名,真係天下無敵的
愛心還愛心,一聽到關鍵字就出事。佢地好似比人地常識置換咁。

大家唔好心邪,唔係果D"常識置換"

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-11-28 08:37 AM 發表

第三針確實副作用強點,我半夜都有餓感
我中午打,食多個tea,副作用已消失

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 27-11-2021 23:07 發表

12點打完針出來就吃了一大碟咖哩炸雞蛋包飯,2點就紅豆冰,4點就雞尾包,5點仲食左點粟子,7點就燒味飯水果,10點仲整返支甜筒,都算人生更精彩
盡市民責任,食得開心,比個讚你。

我也夠半年,但會夾聖誕節放疫苗假,下個月去打第3針

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2021-11-27 07:01 PM 發表

小弟估計到最後, 疫情可能以以下方式消失:

1.好似上世紀初期嘅西班牙流感咁, 病毒突然因某啲緣故而自動消失, 及/或

2.世人終於發現只有中國嘅傳統中醫藥, 先至係真正解決新冠疫情嘅良方, 中醫藥於是乘時推廣到全世界, 令全球更多人成功走出疫情陰霾。

呢個係希望中的希望

呢套紀錄片咁都攞金馬獎最佳紀錄片果然台灣乜都係泛政治化😡😡😡
點解呢套紀錄片唔講暴徒打爛晒全香港的交通燈,大肆破壞便利傷殘人士的設施,大肆堵路,大肆破壞港鐵站及火燒港鐵,拆毀路邊欄杆及掘起路邊磚頭,大肆破壞紅隧,大肆破壞中大及理大校園又唔講下暴徒襲擊無辜市民,包括深水埗的士司機被暴徒毆打,暴徒在馬鞍山火燒李伯及在上水用磚頭打中羅伯呢幾單野又唔講下警察被小黃人起底兼被暴徒襲擊,包括小虎Sir在屯門執勤時被暴徒用漒水撥中,及在觀塘港鐵站執勤的阿Sir被暴徒用𠝹刀𠝹中條頸呢兩單野

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-11-28 09:08 發表
大家都知核酸疫苗(mRNA、腺病毒),其中一種誘導免疫方式,係刺激免疫消滅比疫苗"入侵"既細胞,達成所謂既細胞免疫。

問題係,雖然人體絕大部份細胞換新速度好快,但總有d細胞係會用一世。比如神經細胞,比如心肌細胞。
假如疫苗係有能力"入侵"果類細胞,令免疫系統攻擊佢地的話,後果大家自己諗。
核酸疫苗我頂多接受噴鼻式,透過循環系統走到要害地方既機會細好多。

係,心肌細胞係用一世,身體要 ...
對的,科學是要嚴謹對待。

只靠推測是不切實際,但最怕是幾年後mRNA的副作用出來了,原來是不知什麼原因改變了部分遺傳因子,下一代是大機會癌症/智醬/三頭六臂等等,咁就慘啦!

有台灣的正常人勇闖金馬獎現場為我們在香港的正常人發聲,太感動
(大家要盡快下載影片,菜菜子及Facebook肯定會封殺以下呢段影片)
https://www.facebook.com/1602210006739135/posts/2773295772963880/

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-11-28 10:19 AM 發表
有台灣的正常人勇闖金馬獎現場為我們在香港的正常人發聲,太感動
(大家要盡快下載影片,菜菜子及Facebook肯定會封殺以下呢段影片)
https://www.facebook.com/1602210006739135/posts/2773295772963880/
唔好太樂觀
呆灣利用完曱甴
可能搵個反派出泥扮多完比意見
時機成熟時作為趕走曱甴的理由罷了

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2021-11-27 07:01 PM 發表

小弟估計到最後, 疫情可能以以下方式消失:

1.好似上世紀初期嘅西班牙流感咁, 病毒突然因某啲緣故而自動消失, 及/或

2.世人終於發現只有中國嘅傳統中醫藥, 先至係真正解決新冠疫情嘅良方, 中醫藥於是乘時推廣到全世界, 令全球更多人成功走出疫情陰霾。

1)不是沒可能
2)中藥固然有用,但一想到如果全球70億人如果增多5-10%人信用中藥,藥源問題是未能解決的。
舉例說常用的金銀花的採收期要在忍冬花未開花時採集其花蕾。一旦採集後就要等下個花期。
又例如黃芩是根類藥材、蒲公英是用全草,植物採集後培育需時,如何滿足全球人使用是一大難題。
現在咱們種花家民眾富裕了,藥物需求上升及通帳令中藥材價格不斷升高。據有中藥界朋友跟我說,門外漢囤板藍根,行內人買金銀花期貨。更有些藥行是直接找藥農包田。如果全球中藥需求上升,隨時又會迎來資本炒作,反令自家藥源變得更緊拙。

引用:
原帖由 dustin 於 2021-11-28 03:16 AM 發表

可能有計劃地製造民怨, 今期搞老人家, 加埋大大聲話安心出行令老人家買唔到餸, 去唔到街...呢期吹風整頓社福界, 唔明反, 咪撩啲老人家, 視障人士等等出嚟反政府囉...我估...
據地表最強情報網(即係街邊的太太和婆婆)所述,佢地開始擔心和不滿下年要買專用垃圾袋的垃圾收費計劃。下期可能是這話題了。
似是有人針對不同群體用特定借口去牽引人的情緒。

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-11-28 09:42 AM 發表
呢套紀錄片咁都攞金馬獎最佳紀錄片果然台灣乜都係泛政治化😡😡😡
點解呢套紀錄片唔講暴徒打爛晒全香港的交通燈,大肆破壞便利傷殘人士的設施,大肆堵路,大肆破壞港鐵站及火燒港鐵,拆毀路邊欄杆及掘起路邊磚頭,大肆破壞紅隧,大肆破壞中大及理大校園又唔講下暴徒襲擊無辜市民,包括深水埗的士司機被暴徒毆打,暴徒在馬鞍山火燒李伯及在上水用磚頭打中羅伯呢幾單野又唔講下警察被小黃人起底兼被暴徒襲擊,包括小虎Sir在 ...
果班響監倉既用完dom dom打晒飛機架.....

仲有個最佳導演,也是由黑暴電影拎,個導演移左民去澳洲的...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]