• 瀏覽: 956,314
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-11-27 01:11 AM 發表

南非果隻變種病毒個刺突蛋白變到唔同晒樣, 同復必中原先設計果個樣差好遠
我諗可能打夠十支, 個免疫系統都未必認到隻病毒

https://www.hk01.com/即時國際/705130/新冠肺炎新變種b-1-1-529惹關注-英專家-最惡劣的變種病毒
小弟估計到最後, 疫情可能以以下方式消失:

1.好似上世紀初期嘅西班牙流感咁, 病毒突然因某啲緣故而自動消失, 及/或

2.世人終於發現只有中國嘅傳統中醫藥, 先至係真正解決新冠疫情嘅良方, 中醫藥於是乘時推廣到全世界, 令全球更多人成功走出疫情陰霾。

引用:
原帖由 catcrystal 於 27/11/2021 01:28 發表

藥廠都無宣傳mRNA疫苗既低成本優勢, 開個fermenter養住一堆cell就可以大量生產
如果要改配方咪要重新開缸養過D Cell, 成本高咁多, 梗係賺晒D錢先算
中國有藥廠研發mRNA疫苗,不過無咩聲氣

引用:
原帖由 a_drew 於 2021-11-27 07:13 PM 發表

https://china.hket.com/article/3103581/中國科技部公示mRNA加強針獲批IIIb期臨床試驗

中國科技部公示mRNA加強針獲批IIIb期臨床試驗

國情動向15:22 2021/11/10

黑暴片都可以拎金馬獎?証明了台灣果然係黑暴最大贊助人

引用:
原帖由 a_drew 於 2021-11-27 19:13 發表

這個技術(用在疫苗方面)太新,藥廠要多做研究測試,才是負責任的藥企。
別像燈塔國咁,為了賺錢妄顧人命,急急推出。

陰國第一個落閘唔俾南非嘅飛機去陰國

說好的輿病毒共存呢⋯⋯

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 27-11-2021 17:27 發表
完成第三針科興,自我感覺今次最快肚餓
這是科興疫苗的副作用,而且大部份科興疫苗接種者都會出現的副作用

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-11-27 10:45 PM 發表

這是科興疫苗的副作用,而且大部份科興疫苗接種者都會出現的副作用
12點打完針出來就吃了一大碟咖哩炸雞蛋包飯,2點就紅豆冰,4點就雞尾包,5點仲食左點粟子,7點就燒味飯水果,10點仲整返支甜筒,都算人生更精彩

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-11-27 01:23 PM 發表

馬會慈善基金資助應該無指定項目,聖雅各選擇要削減那個項目係佢內部權衡輕重嘅決定,又咁啱偏偏揀中長者!?  另外什麼原因馬會要停止資助呢?

但馬會資助只係佔該會總收入3~4%而已,最大收入係: 社署每年一次性撥款+政府對活動項目資助+獎券基金+公益金+學費及活動門票收入,總數已達到八成以上了。

少咗馬會果3~4%資助,咪叫聖公會直接補番條數咪可以囉,教會最多就係$,何解搵長者開刀呢? 仲特登 ...
這個消息早於9月先出現, 當時區內中心的社工, 親口同我講, 取消送飯服務係因為:

"大陸政府全面接管社署, cut budget, 呢個政府不理民生" ......

當時我好愕然, 一個專業社工如此無知!  直至近日, 佢先話原來是馬會cut 支助, 令聖雅各取消送飯服務.

引用:
原帖由 樹上螞蟻 於 2021-11-28 12:14 AM 發表

這個消息早於9月先出現, 當時區內中心的社工, 親口同我講, 取消送飯服務係因為:

"大陸政府全面接管社署, cut budget, 呢個政府不理民生" ......

當時我好愕然, 一個專業社工如此無知!  直至近日, 佢先話原來是馬會cut 支助, 令聖雅各取消送飯服務.
果個社工擺明係黃黑;噏得就噏

我都係同一個疑問,收入少咗3~4%,應該搵其他機構支持番條數,最好就係搵直屬頂頭嘅聖公會,搵唔到都盡量唔好攞長者開刀囉,真係無其他次要啲嘅服務可以cut咩 ?

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-11-27 11:07 PM 發表

12點打完針出來就吃了一大碟咖哩炸雞蛋包飯,2點就紅豆冰,4點就雞尾包,5點仲食左點粟子,7點就燒味飯水果,10點仲整返支甜筒,都算人生更精彩
很爽喔我未夠半年,一夠即約

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-11-27 11:07 PM 發表

我就索性食放題一次過徹底解決科興嘅副作用

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-11-21 05:58 PM 發表
我今日去睇長津湖呢套身為中國人必睇的電影,有黃💩教友知道我會睇呢套戲就話我是“奶共”,仲話我睇呢套戲會被中共洗腦
小黃人連睇戲都政治化,真係可悲
有冇問返佢只可以睇西片奶西?

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-11-28 12:35 AM 發表

果個社工擺明係黃黑;噏得就噏

我都係同一個疑問,收入少咗3~4%,應該搵其他機構支持番條數,最好就係搵直屬頂頭嘅聖公會,搵唔到都盡量唔好攞長者開刀囉,真係無其他次要啲嘅服務可以cut咩 ?
可能有計劃地製造民怨, 今期搞老人家, 加埋大大聲話安心出行令老人家買唔到餸, 去唔到街...呢期吹風整頓社福界, 唔明反, 咪撩啲老人家, 視障人士等等出嚟反政府囉...我估...

引用:
原帖由 巴巴先生 於 27/11/2021 22:18 發表
黑暴片都可以拎金馬獎?証明了台灣果然係黑暴最大贊助人
condom

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]