• 瀏覽: 956,463
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 122
+754
引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-11-24 08:37 PM 發表

慢慢煮才夠火候,唔係就唔入味
慢火清燉

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-11-25 09:09 AM 發表

其實冇乜好講, 買又如何?
需要就買, 買唔買, 買幾多, 幾時買都係中國按情況決定.
重要的是對中國是否有利.
其實袋鼠國這樣有骨氣點解仲賣野比中國哦,應該全部停止一齊經貿啦

引用:
原帖由 funny12 於 25-11-2021 09:43 發表

所以係攞嚟講,同地盤工入在街食飯盒同一道理
今天已經冇人關心地盤工人食飯問題,而轉咗去關心對人有危險嘅野獸-野豬條命。為咗反政府,可以幾無恥都有。

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-11-25 01:08 PM 發表

今天已經冇人關心地盤工人食飯問題,而轉咗去關心對人有危險嘅野獸-野豬條命。為咗反政府,可以幾無恥都有。
其實有人分析過, 自從退倒左蘇聯, 因為無需要再以提升公民福利手段作標桿去抗衡所謂共產主義

資本家改左玩法, 由關注所謂弱熱, 轉移花精神去關注所謂同性權益, 跨性別利益, 動保等等, 反而窮人基層生活就不再熱心

香港資本家其實都係行緊呢套

正如另一條THREAD所講, 港島其實原本係無野豬, 係近十年先有, 入侵物種談可動物生存權?

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-11-25 01:08 PM 發表

乳豬條命比人條命更重要,所謂明星口口聲聲與豬共存,但原來自己攞住隻乳豬拍照個死人樣幾威水呀,,愚港人乳豬後又會繼續反與內地通關和安心出行,到時所有漢奸又出動,愚港人溫水煮蛙但唔死穫金係唔知死的

引用:
原帖由 054D 於 2021-11-25 01:13 PM 發表

其實有人分析過, 自從退倒左蘇聯, 因為無需要再以提升公民福利手段作標桿去抗衡所謂共產主義

資本家改左玩法, 由關注所謂弱熱, 轉移花精神去關注所謂同性權益, 跨性別利益, 動保等等, 反而窮人基層生活就不再熱心

香港資本家其實都係行緊呢套

正如另一條THREAD所講, 港島其實原本係無野豬, 係近十年先有, 入侵物種談可動物生存權?
我係港島幾十年,細路仔通山走蛇呀黃麂穿山甲都見過,但真心無見過野豬,,,愚港班傑青學晒白鬼衰野搞到愚港烏煙瘴氣

魷魚遊戲呢個戲係外國HIT 得起, 但大中華地區就無咩熱度, 想炒作都炸作唔起, 主因正正係文化差異

大中華地區文化本來重視係和而不同, 即係唔同人如何共存

但係, 西方文化, 人類互相攻擊係傳統一部份, 例如羅馬競技場就係一種體現, 西方世界而家就係有閒情關注野豬呢種入侵物種都係唔理人類的權益, 非要制造衝突互相仇殺

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-11-25 01:15 PM 發表

乳豬條命比人條命更重要,所謂明星口口聲聲與豬共存,但原來自己攞住隻乳豬拍照個死人樣幾威水呀,,愚港人乳豬後又會繼續反與內地通關和安心出行,到時所有漢奸又出動,愚港人溫水煮蛙但唔死穫金係唔知死的
班友如果唔係反政府, 就係頭腦簡單.
只係想攞光環.
乜野所有動物都有生存權都講得出口.
首先係唔係全食素先?
而且其實植物都有生命, 佢地點解又冇生存權?
所謂動物生存權, 同普世價值一樣, 好似係至高無上, 神聖無比咁.
但係一經仔細分析, 多角度思考就問題百出.
講非黑即白係人都知唔啱, 因為佢地知道這句說話是負面的.
不過一講到一些佢地入咗腦既價值觀佢地就會非黑即白.

其實, 譚凱邦的金主係各大地產商(網上有N多相關資料), 綠帽柳X江又係搞過動保, 又係涉及地產, 就不難發現所謂豬豬關注組金主係咩人

萬人LIKE聽落好多, 但實際上唔難買LIKE

引用:

聽講仲有送花去悼念野豬

引用:
原帖由 funny12 於 2021-11-25 02:16 PM 發表

聽講仲有送花去悼念野豬
新聞片見到一束花啫。
之後會唔會開壇燒衣紙

引用:

好似有人話覓地收留圈養直至政府有完善方案才放豬歸山咁話喎。

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-11-25 02:21 PM 發表

新聞片見到一束花啫。
之後會唔會開壇燒衣紙
佢地應該買隻全豬去拜一拜, 超渡一下, 記得唔好斬...拜神用

引用:
原帖由 ahmei 於 2021-11-25 02:21 PM 發表

新聞片見到一束花啫。
之後會唔會開壇燒衣紙
同太子站.尚德邨一樣.

咩人做大家心照.

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-11-24 03:06 PM 發表

純粹斷估, 半噸大師強調香港近海嘅樓都麻麻, 元朗果邊係對住珠江口, 可能影響細D掛?

如果有留意D神怪野嘅, 應該聽過有個日本漫畫家二十幾年前出左本漫畫, 入面好多預言都中左, 包括311海嘯, 原來佢最近出左新版, 加多左一個預言, 內容同香港有關。

點解我會將半噸大師同呢本漫畫聯想埋一齊呢? 因為我一直判斷半噸大師之所以話香港近海樓要避開, 係因為海嘯或者係水位上升...:s ...
小日子過得不錯的東洋國一直害怕他們會沉沒。近年富士山活躍起來的傳聞更令他們不安。他們擔心有朝一日富士山太過熱氣爆青春豆時,他們無處可逃。
即便如此,隨着全球暖化水平面上升,購買沿海樓時的確要謹慎。

以時政來看,如果海平面上升,將導致沿岸耕地面積減少,加劇爭奪食物和淡水來源的戰爭。水平面上升,導致赤道至南北回歸線的海水容積及水面積增大,增加吸收陽光形成風暴時的威力。古往今來,因氣候而導致的戰爭不在少數,希望有生之年不會遇上吧

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]