• 瀏覽: 14,899
  • 回覆: 48
下任特首,一系叻到飛起,成個李光耀翻版。一系中央發功,佢响台前表演。

林鄭兩樣都唔似。

林鄭在2019黑暴最困難時期
明言全港只有三萬+一人,在與黑暴對抗
且成功將黑暴氣焰打疾
加上時來運轉,得防疫之助
加速黑暴笠水,天助也
林鄭深知三萬+一人之不足
亦只有林鄭才有能力及認知,改革政府
有能力,有運,捨她其誰?

引用:
原帖由 清風晨曦松迎客 於 2021-10-26 05:35 PM 發表
且成功將黑暴氣焰打疾
加速黑暴笠水,天助也
三萬+一人係三萬警察+鄧炳強.
未有鄧炳強之前, 警察總部畀曱甴圍咗一日, 裡面的警察個個震過貓王唔知點做, 當日係無政府狀態.  
林鄭娥係公務員出身, 自己做咗幾十年公務員, 黑暴期間18萬公務員只有三萬係盡忠職守, 林鄭娥又真係好有領導力喎.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-26 08:40 PM 發表

三萬+一人係三萬警察+鄧炳強.
未有鄧炳強之前, 警察總部畀曱甴圍咗一日, 裡面的警察個個震過貓王唔知點做, 當日係無政府狀態.  
林鄭娥係公務員出身, 自己做咗幾十年公務員, 黑暴期間18萬公務員只有三萬係盡忠職守, 林鄭娥又真係好有領導力喎.
哈哈哈
林鄭受訪説的三萬…已經包埋鄧炳強
+1人…只是坊間如你我等,畫蛇添足
硬湊上去的。我說是林鄭,你說是鄧生,不爭了,隨他吧。
你舉例的圍警總,攻立法會,圍中聯辦等等,系事實,局外人看表象,當時系退縮,節節敗退。比如楚漢爭霸,劉備輸咗九十九場仗,但是贏咗一埸就夠了。
至於領導能力,你能懷疑林鄭在和平時期的能力嗎?
在內外勢力推動的顏色革命之下,在國際上,多有被推翻的。你要求一個省長,如何去跟外部勢力對抗呢。不是這鋪黑暴,也不知香江上上下下,裏裏外外,反中亂港之人(包括公務員),人數之衆,實是駭人。

引用:
原帖由 清風晨曦松迎客 於 2021-10-26 17:35 發表
且成功將黑暴氣焰打疾
加速黑暴笠水,天助也
必須承認林鄭好叻,反應快,口才特佳。
但系點解唔推健康碼?點講都唔通。
仲有,佢個北區鴻圖大計完全唔使佢郁手,噏完之後,向後繼者出個大題目;成是她的功勞,敗是別人的冇用。

引用:
原帖由 清風晨曦松迎客 於 2021-10-26 21:44 發表

哈哈哈
林鄭受訪説的三萬…已經包埋鄧炳強
+1人…只是坊間如你我等,畫蛇添足
硬湊上去的。我說是林鄭,你說是鄧生,不爭了,隨他吧。
你舉例的圍警總,攻立法會,圍中聯辦等等,系事實,局外人看表象,當時系退縮,節節敗退。比如楚漢爭霸,劉備輸咗九十九場仗,但是贏咗一埸就夠了。
至於領導能力,你能懷疑林鄭在和平時期的能力嗎?
在內外勢力推動的顏色革命之下,在國際上,多有被推翻的。你要求一個 ...
林鄭叻,但系有的嘢該做唔做。唔關佢亊就騎劫攞彩。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-26 11:06 PM 發表

仲有,佢個北區鴻圖大計完全唔使佢郁手,噏完之後,向後繼者出個大題目;成是她的功勞,敗是別人的冇用。
通關議題在跑馬仔時段出現,可能係中央給各有意參賽者的考驗。

與內地通關,問題根本不在健康碼,澳門健康碼冇追縱功能咪一樣可以通關。香港近期採用小區強測及污水檢測搵出疫區,因地制宜加上一些創意,一樣有效將疫情控制下來。

當大家將目標放在健康碼,林鄭反而加強源頭妨疫,要取消大部分豁免檢疫進入香港的群組,比疫情出現後才發揮功能的健康碼更實際,臨危不亂。要知道,當本土確疹由冇到有,通關會被即時叫停,唔會因為有健康碼而可以繼續通關。

黑暴清除後,百廢待興,好多改革要限著中央清剿老美代理人步伐適時推行,林鄭仍能抽出時間為港人交出一個配合大灣區發展的大規劃,得各界讚許認同,係能力的表現。不會因住房需求壓力而頭痛醫頭將發展局限在山野地,抱殘守缺,能因應時勢改變而作出新規劃,目光遠大。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-10-27 06:02 AM 發表

與內地通關,問題根本不在健康碼,澳門健康碼冇追縱功能咪一樣可以通關。香港近期採用小區強測及污水檢測搵出疫區,因地制宜加上一些創意,一樣有效將疫情控制下來。

當大家將目標放在健康碼,林鄭反而加強源頭妨疫,要取消大部分豁免檢疫進入香港的群組,比疫情出現後才發揮功能的健康碼更實際,臨危不亂。要知道,當本土確疹由冇到有,通關會 ...
同意你的講法....林太做事不會急就章...一定會逐步去做才不會俾人入到位......

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-26 11:06 PM 發表

有人話唔好搞明日大嶼嘛...咪去搞新北囉....睇下得唔得......

明日大嶼平靚正都唔要,走去要個好難收地既項目?林太只係成全班牛鬼蛇神嗟.......

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-10-27 06:10 發表

有人話唔好搞明日大嶼嘛...咪去搞新北囉....睇下得唔得......

明日大嶼平靚正都唔要,走去要個好難收地既項目?林太只係成全班牛鬼蛇神嗟.......
明日大嶼仲離譜。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-26 23:10 發表

林鄭叻,但系有的嘢該做唔做。唔關佢亊就騎劫攞彩。
做唔到冇問題。唔做就差錯了。
攞彩並非真正叻人所為,鄧小平有冇攞彩?李光耀有冇攞彩?
邊個叻人攞彩叻?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-10-27 06:02 發表

當大家將目標放在健康碼,林鄭反而加強源頭妨疫,要取消大部分豁免檢疫進入香港的群組,比疫情出現後才發揮功能的健康碼更實際,臨危不亂。要知道,當本土確疹由冇到有,通關會 ...
https://www.wenweipo.com/a/20211 ... b08d3407e200a9.html

澳門健康碼加入偵查行蹤。
冇追蹤,作用有落差。
訂大計唔難,董老大計仲切實際,可惜一樣都做唔到。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-10-26 07:40 AM 發表

你又知政府無做?
你又知CY在位時唔做野?打搜你係吾係記L錯燈膽權呀?佢係CY梁呀.無佢今日邊有甘多新公屋同居屋牙!佢任內大量重建公居屋,設立奶粉限購令​,提高法定最低工資,長者生活津貼,​男士侍產假......香土太多打搜9up!!!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-25 11:18 PM 發表

利用法庭 和平解決 78日 你認為做得唔好 林鄭玩足半年 日日汽油彈 只有警察頑抗 完全唔覺得佢支持警察 相比起結果 差太遠 最後要中央做嘢 先可以解決 梁振英完全係憑香港嘅法律解決 你話邊個有能力
同意。黑暴初期,林太一直都無出聲,等如放任黑暴

引用:

有咩講唔通?
健康碼必須要全民安裝才有效, 到今日, 我睇唔到有一個官員或建制派敢行出來講要全民安裝, 呢隻燙手山芋, 又係拋畀林鄭
冇錯, 林鄭是第一把手, 好多野應是她帶頭, 但其他人出來製造輿論,吶喊助威都要掛?

而家冇人吶喊助威, 唱反調既卻大有人在, 連CY 都話, 唔返大陸唔使裝, 你不如問下CY點解要咁講...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]