• 瀏覽: 7,130
  • 回覆: 45
引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 11:49 AM 發表

我咁叫發爛渣?
你出口鬧人咁叫咩?
算罷啦你﹗
反正戰狼根本唔會聽人講,
總之你同陳百祥一樣至叻啦﹗
開口埋口叫人戰狼 唔係發爛渣係乜 只針對中國 澳洲嘅貿易講 唔睇澳洲點樣對中國 雙重標準 唔係唔知你講乜 係你對國家太苛刻 對澳洲太寬鬆

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 11:43 AM 發表

果然係對牛彈琴,
原來你真係唔知我噏乜﹗
佢正話題嚟講 唔好講戰狼 你話對牛彈琴 但係你對中國同澳洲嘅態度 已經係完全偏頗 澳洲做就冇問題 中國做就好唔啱

香港d黃色儍蝦仲危害國家安全啦

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 11:54 AM 發表

開口埋口叫人戰狼 唔係發爛渣係乜 只針對中國 澳洲嘅貿易講 唔睇澳洲點樣對中國 雙重標準 唔係唔知你講乜 係你對國家太苛刻 對澳洲太寬鬆
戰狼係發爛渣?
吳京咪日日俾人鬧?
仲有澳洲只係以安全理由唔用華為設備,
並無限制國貨入口,
澳洲只係華為同調查新冠得罪中國。
客觀上並無做錯,
所以中國要報仇先要師出有名,
所以停啦,因為你根本唔知我噏乜﹗

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 11:55 AM 發表

佢正話題嚟講 唔好講戰狼 你話對牛彈琴 但係你對中國同澳洲嘅態度 已經係完全偏頗 澳洲做就冇問題 中國做就好唔啱
我幾時有話中國唔啱呢?
我由頭到尾到係話女關長唔用腦害到中國咋喎﹗
相反中國以反傾銷同蟲害去限制澳洲入口係師出有名喎﹗
我由頭到尾只係話女關長做錯。
算啦﹗唔明就算啦戰牛﹗

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 12:38 PM 發表

我幾時有話中國唔啱呢?
算啦﹗唔明就算啦戰牛﹗
女關長講錯咩野?

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 12:36 PM 發表

戰狼係發爛渣?
吳京咪日日俾人鬧?
仲有澳洲只係以安全理由唔用華為設備,
並無限制國貨入口,
澳洲只係華為同調查新冠得罪中國。
客觀上並無做錯,
所以中國要報仇先要師出有名,
所以停啦,因為你根本唔知我噏乜﹗
你認為澳洲冇錯 就係你偏頗嘅意見 成日講公正嘅程序 講唔出華為有啲乜嘢問題 新冠疫情就更加好笑 世衛都去咗中國喇 點解唔叫佢去美國呢 呢啲行為絕對針對國家 對華為嘅不公平貿易 中國唔可以退返澳洲不公平貿易 雙重標準 至於你同我講戰狼 唔驚套戲係廣中國人響海外 仍然戰鬥到底咁保護中國人及當地人 對抗外國人 對抗外國人嘅時候 就係戰狼 你講我而家做緊嘅嘢係戰狼 你誇獎我定係貶低戰狼呀

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 12:38 PM 發表

我幾時有話中國唔啱呢?
算啦﹗唔明就算啦戰牛﹗
女班長講嘢冇錯 講出事實 中國係抵制緊澳洲 中國政府都未出聲話佢錯 你出聲 香港官員如果係錯 必定係由中央指出嚟 唔講出嚟 即係佢講嘅係事實

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 01:26 PM 發表

女班長講嘢冇錯 講出事實 中國係抵制緊澳洲 中國政府都未出聲話佢錯 你出聲 香港官員如果係錯 必定係由中央指出嚟 唔講出嚟 即係佢講嘅係事實
算啦﹗
其實你真係唔明我講乜﹗
若果人民日報話女關長錯呢?
咁你會唔會改變睇法呢?

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 01:33 PM 發表

算啦﹗
其實你真係唔明我講乜﹗
若果人民日報話女關長錯呢?
咁你會唔會改變睇法呢?
如果人民日報講 或者中央直接講 佢當然會係講錯 但係亦都直接變咗中央抵制其他澳洲貨品係錯 咁你話會唔會 因為中央而家做緊嘅嘢 唔單止係龍蝦 幾乎所有澳洲嘅貨品 都有原因唔畀佢入口 如果你咁講都唔係抵制 只係你不合時宜

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 02:21 PM 發表

如果人民日報講 或者中央直接講 佢當然會係講錯 但係亦都直接變咗中央抵制其他澳洲貨品係錯 咁你話會唔會 因為中央而家做緊嘅嘢 唔單止係龍蝦 幾乎所有澳洲嘅貨品 都有原因唔畀佢入口 如果你咁講都唔係抵制 只係你不合時宜
唉﹗一早咪講咗囉﹗
可以抵制,
但係要搵藉口,
好似美國出兵一樣要搵藉口,
唔可以直接話抵制以免俾人捉痛腳,
但女關長唔經大腦亂噏咪有機俾人囉﹗
由頭到尾就係話女關長,
你係要話我唔贊成抵制。

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-24 02:27 PM 發表

唉﹗一早咪講咗囉﹗
可以抵制,
但係要搵藉口,
好似美國出兵一樣要搵藉口,
唔可以直接話抵制以免俾人捉痛腳,
但女關長唔經大腦亂噏咪有機俾人囉﹗
由頭到尾就係話女關長,
你係要話我唔贊成抵制。
我都一早同你講咗 中國抵制澳洲 係還擊 係你聽唔入耳 唔通煤炭又有問題 木材有問題 牛肉有問題 龍蝦有問題 鐵礦石都要去第二度買 呢啲都仲唔係抵制 只不過同澳洲做緊同一樣嘅嘢 係你認為澳洲咁做就得 呀爺咁做就唔應該 係咪呀

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30239473

That's the reason. Bull.

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-21 10:29 PM 發表
海關新一姐上場,即把龍蝦走私牽扯至國家安全。恕草民愚昧,未聞澳洲龍蝦有乙型鏈球菌,應該不會吃死中國人吧?若說國家限制入口澳洲龍蝦是基於政治考慮,豈不是承認違反世貿規定,陷我國於不義兼且傷害中澳人民感情嗎?

澳洲龍蝦大量透過本港走私回內地,若沒有需求又怎能成事?明知澳洲和國家過不去,中國人還是繼續大口大口的咀嚼澳洲龍蝦,實在不要臉!有辱國家之餘,按一姐說法,更會危害囯家安全!應該全部拉去打靶! ...
龍蝦 會沾染 澳洲病毒
澳洲現在也是大爆發
當然會危害 香港與大陸的 安全

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-10-22 04:09 PM 發表

關長有講明, 走私龍蝦, 是破壞中國對澳州入口禁令

中國制裁澳州, 是中國打老美隻狗, 是中美搏奕其中一招
中美搏奕, 是涉及中國發展及前途, 唔係國家安全係乜野?

無視國家利益既香港, 從立國安法一刻開始, 已不容許存在
我非常高興, 女關長是第一個高官,大大聲聲咁講, 香港既政策, 要以國家利益為先, 國家安全為先

我唔會期望, 無家無國既西狗腦殘, 會認同我既講法, ...
X2

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]